Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Emma Igelström är ambassadör för Årets Eldsjäl/Hälsa och hon pratar om hälsa i 3D. ”Alltså tre dimensioner av hälsa – hjärta, kroppen och knoppen.”

Ambassadör

Emma Igelström har tagit sig bort från mörkret

Av Tobias Jansson 31 maj, 2016

Emma Igelström var en av Sveriges mest framgångsrika simmare, men det räckte inte. Hon mådde inte bra.
– Jag har varit riktigt nere i skiten. Nu handlar allt om balans och vad som får mig att må bra, säger hon.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Emma Igelström hade en framgångsrik karriär i simbassängen. Vad många inte visste var att hon led av ätstörningar ”för att få den perfekta simmarkroppen”, att hon utvecklade panikångest och senare också ett beroendeproblem.

Drivkraften att vara ”duktig” hade hon med sig från unga år.

– Jag vet inte varifrån den kom. Mina föräldrar pressade mig inte, och det var ingen betygshets i skolan. Kanske föds en del med större prestationskrav än andra.

Redan som 14-åring vann hon guld i Europamästerskapet – för seniorer. Och hennes strävan efter att bli bäst finns kvar, även om det nu är i triathlon hon är aktiv.

– Jamen det är klart att jag vill det. Skillnaden nu jämfört med när jag simmade är att jag har tagit kontroll över mina tankar. Jag försöker hela tiden att se helheten och funderar mycket på hur jag mår i hjärtat och i huvudet, säger hon, och fortsätter:

– Jag mår exempelvis inte bra av att stressa – alltså måste jag välja bort saker i livet. Det finns ingen annan som tar ansvar för mitt välmående än jag själv. Förr kunde en dålig prestation gå ut över mitt sociala liv. Det tillåter jag aldrig att det gör nu. Nu åker jag hem till familjen, kopplar bort triathlon och tänker inte alls på den.

Hur var det när du växte upp med simningen?

– Jag ville bli bäst. Mina föräldrar var alltid med och stöttade, men pressade mig aldrig. När jag sedan flyttade från Karlshamn för att satsa ännu mer på min simning tror jag att de blev lite ledsna. Simningen hade varit en social grej för dem, att träffa andra föräldrar i träningshallen och på tävlingar och så. Men det var faktiskt min farmor som fick mig att börja simma! Hon drog med mig till bassängen en gång när jag var liten, mina föräldrar hade aldrig varit aktiva eller så.

Emma Igelström har jobbat mycket med sig själv, och lärt sig hur hon bäst ska leva för att må bra.

– Det handlar om att göra saker för sin egen skull och inte för andras. Det handlar om att njuta och vara nöjd, inte bara rusa vidare direkt. Det handlar om att finna en trygghet i livet och den når man genom att släppa sina rädslor.

Den pressade elitidrotten kan mycket väl vara en väg in i psykisk ohälsa, mycket beroende på att det krävs en viss personlighet för att ta sig till den yppersta världseliten. Emma Igelström berättar om en händelse i Sydney-OS år 2000:

– Där satt vi 20 simmare och någon hade tagit med sig sällskapsspelet Pictionary. Vi började spela. Efter två dagar kom någon från Sveriges Olympiska Kommitté och beslagtog spelet och sa att vi inte fick spela igen förrän vi hade simmat våra lopp. Du kan ju tänka dig, 20 simmare med vinnarskallar som ska spela ett sällskapsspel – och det inför deras viktigaste lopp i livet. Det tog energi…

Tidigare har Emma Igelström sagt att simning, som hon lade ner så otroligt mycket tid på under så många år, egentligen är en jättetråkig sport. Längd efter längd efter längd, dag ut och dag in.

– Jamen det ÄR tråkigt. Man måste ha väldigt tydliga mål för att orka stå ut. Jag var så trött på simningen …

… och så började hon med Triathlon, där simning är en av grenarna:

– Jag var orolig för det, men här simmar man på öppet hav. Det är en helt annan grej och jag trodde nog aldrig att jag skulle känna sådan glädje för simning igen!

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Emma Igelström

Ålder: 36
Familj: Sambo och en dotter på nio år från en tidigare relation. Och hunden Zlatan.
Gör: Föreläser om hälsa och tävlar i triathlon, före detta elitsimmare med bland annat fyra VM-guld och tolv EM-guld.
Bor: Särö, utanför Göteborg.
Aktuell: Ambassadör för Årets Eldsjäl/Hälsa.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.