Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Integration

Årets Eldsjäl-finalisten värvades av Svenska Fotbollförbundet

Av Anna Matzinger 5 juni, 2017

Sevana Bergström, som förra året nominerades till Årets Eldsjäl, har nu en projektanställning på Svenska Fotbollförbundet för att arbeta med mångfalds- och sociala frågor.
– Det känns fantastiskt att få jobba med det här och veta att man har ett stort förbund i ryggen. Området prioriteras högt och jag tror verkligen att vi kan göra skillnad, säger Sevana.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Sevana tillträdde tjänsten som samordnare i januari i år och har sedan dess haft fulltecknade dagar.
– De här månaderna har jag varit ute mycket i landet och arrangerat mångfaldskonferenser. Jag har träffat ledare, tränare och styrelser från våra klubbar men också politiker och tjänstemän. Det finns ett stort intresse för de här frågorna och många eldsjälar i klubbarna, vilket är jätteroligt att se, säger Sevana Bergström.

I Sevanas roll ingår att jobba med mångfald på bred basis.
– Det har kommit många flyktingar till Sverige de senaste åren, som kan behöva lite extra stöd för att hitta och känna sig välkomna till fotbollen. Men det handlar också om att fotboll ska vara en inkluderande sport som kan bemöta och hantera allt från hbtq-frågor till hedersförtryck och socioekonomisk problematik. Det är uttalat från förbundshåll att vi ska vara just en inkluderande sport, men det är vi inte förrän vi har kunskap nog att hjälpa alla, säger Sevana Bergström.

Det som efterfrågas mest av klubbarna ute i landet är också just mer kunskap, samt ökade resurser i form av bidrag. Idag drivs många mångfaldsprojekt av eldsjälar på ideell basis, och på relativt kort sikt.
– Det är underbart att se alla eldsjälar, men det är också dags nu att se till att mångfaldsfrågan integreras i den ordinarie verksamheten. Den ska inte drivas i enskilda, ofta kortsiktiga projekt. Vi arbetar nu istället för att utbildning i de här frågorna ska ingå i de ordinarie tränar- och ledarutbildningar, som alla aktiva får idag, säger Sevana Bergström.

Sevana har själv spelat fotboll sedan hon var åtta år. Under tonåren blev hon alltmer engagerad i mångfaldsfrågor och tillsammans med sina systrar startade hon föreningen Tris (Tjejers rätt i samhället). Det var också Sevana som inom föreningens ramar drog igång numera rikskända Ronjabollen, ett projekt som med fotbollen som verktyg arbetar för integration och jämställdhet.
– När jag var i 15-årsåldern var det en del av mina kompisar som fick åka hem till sina ursprungsländer för att förlova sig. Många fick inte vara med på idrotten i skolan. Och så mördades Fadime Sahindal här i Uppsala, vilket ledde till att jag och mina systrar startade Tris. Genom Ronjabollen kan vi dels få många unga tjejer som annars aldrig skulle kommit i kontakt med fotbollen att göra det, dels arbeta för att minska hedersförtryck och öka jämställdheten. Projektet är väldigt viktigt för mig, så jag arbetar fortfarande en hel del med det, säger Sevana Bergström.

Förra året var Sevana en av finalisterna i Årets Eldsjäl-kategorin Integration. Något hon är tacksam för – men ändå hoppas inte ska upprepas.
– Det finns så många andra eldsjälar att uppmärksamma, nu är det deras tur! Och dessutom är ju det här numera mitt yrke och inget jag jobbar med ideellt. Men när nomineringen kom blev jag jätteglad förstås, inte minst eftersom den innebar bra och viktig exponering för Ronjabollen, säger Sevana Bergström.

Den närmaste tiden väntar mer, och ännu mer djupgående, arbete med mångfaldsfrågorna i Svenska Fotbollförbundet. Att vara ute och träffa alla fantastiska människor som engagerar sig i fotbollen hör till det roligaste med jobbet, säger Sevana.
– Men jag tycker att det är jobbigt att det ska behöva ta sån tid! Jag är inget bra på det här med tålamod. Vill helst att allt ska hända på en gång. Men jag har börjat lära mig. Och jag förstår såklart att ett sådant här jobb är inget man genomför på ett halvår eller ett år. Det kommer att ta tid. Men vi kommer att lyckas till slut, det vet jag, säger hon.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Sevana Bergström
Ålder: 30 år.
Familj: Man och två söner på 5 och 3.
Bor: Uppsala.
Gör: Ser till att flickor från svåra hemförhållanden ges möjlighet till fysisk aktivitet (fotboll) och personlig utveckling genom projektet Ronjabollen – och är sedan årsskiftet projektanställd av Svenska Fotbollförbundet för att arbeta med mångfalds- och sociala frågor.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.