Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Björn Borg är en av världens bästa tennisspelare – genom tiderna. Hans son Leo är nybliven svensk mästare för 14-åringar - men han pressas inte av sina föräldrar. Bild: Privat.

Intervju

Björn Borg som tennispappa: "Tennisen är helt klart penningsfixerad"

Av Jonas Arnesen 28 augusti, 2017

1973 slog Björn Borg igenom i Stockholm Open. Han vann då som 17-åringar mot en rad världsstjärnor – och tog sig till final.
Om några år kan det vara sonen Leos tur.
– Vi stöttar och hjälper – och det är det föräldrar ska göra. Inget annat, säger Björn.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Björn Borg är fortfarande en förebild – även om det nu är i en annan men minst lika viktig roll än den som han hade under den aktiva karriären.
Nu är han inte längre tennisspelaren Björn Borg – utan tennispappan Björn Borg.

Sonen Leo vann för ett par månader sedan såväl singel- som dubbelklassen i SM för 14-åringar.
Tillsammans med hustrun Patricia är Björn väldigt involverad i sonen Leos satsning, men han håller sig på behörigt avstånd och lägger sig aldrig i.
– Vi pushar inte Leo, utan han brinner för tennis och vill spela hela tiden. Istället stöttar och skjutsar vi och hjälper till. Det är det föräldrar ska göra, säger Björn.

Tillsammans grundade och sponsrar Björn och Patricia en föräldrautbildning som drivs i regi av EuroElite – en organisation som arrangerar tränings- och tävlingsresor för juniorer från hela världen. Och en föräldrautbildning behövs inom tennisen; det kan alla som har besökt en juniortävling i Sverige de senaste åren skriva under på. Många andra idrotter skulle också må bra av en sådan.
– Även föräldrar måste lära sig. Vad ska jag göra och vad ska jag inte göra? Gör jag på rätt sätt eller ska jag göra på ett annat sätt? Det där är viktigt, säger Borg.

Han menar att problemet med hetsande tennisföräldrar beror på den ekonomiska utvecklingen i sporten.
– Det är så mycket pengar i tennis – eller, det är det ju i andra idrotter också – men tennisen är helt klart penningfixerad. Många föräldrar vill att deras döttrar eller söner ska börja spela och när de spelar pushar föräldrarna dem istället för att stötta, säger Borg och fortsätter:
– Vissa barn kanske inte ens vill spela tennis medan andra vill spela men utan att ha målsättning att bli bäst i världen. Det är viktigt att barnen får hålla på med det de tycker är roligt. Sedan spelar det ingen roll om det är tennis eller något annat.

Björn Borg vet vad som krävs för att en spelare ska lyckas och med sin enorma erfarenhet är han naturligtvis ett mycket värdefullt bollplank för såväl Leo som hans tränare. Men han ger bara råd om han blir tillfrågad, i övrigt håller sig Björn undan.
– En gång tipsade jag Leo om en sak men han sa bara ”pappa, du har ju ingen aning om vad du pratar om”, berättar den elvafaldige Grand Slam-segraren och skrattar gott.

Björn Borg försöker uppträda mot sin son som hans föräldrar Margareta och Rune var mot honom. Väldigt tidigt i livet hade Björn en tydlig målbild vad han ville med sin tennis. Han skulle bli proffs – och sedan skulle han bli bäst i världen.
– De skjutsade och hjälpte och stöttade mig på alla möjliga sätt. Men de sa aldrig vad jag skulle göra eller inte göra, säger han.

När Björn var ung bodde han i Södertälje – och föräldrarna körde honom i bil till varje träning i Salkhallen i Alvik i västra Stockholm. Varje fredagskväll en höst var det konditionsträning i en backe utanför tennishallen. Närvaron markerades med ett kryss i en ruta – och det var bara Björn (som alltså bodde i Södertälje) som hade kryss i samtliga fredagsrutor när terminen summerades.

Men den hundraprocentiga närvaron berodde inte på föräldrarnas krav eller press, utan på att Björn verkligen ville själv. Det påminner om när han nu själv berättar om hur 14-årige sonen Leo vill spela tennis hela, hela tiden.

Hur Björn Borgs karriär skulle ha blivit med pressande och krävande föräldrar får vi aldrig veta. Kanske hade han även då vunnit elva Grand Slam-titlar, blivit ett av de största namnen i tennishistorien och Sveriges främsta idrottare genom tiderna. Eller kanske hade han lagt

Läs mer: Så blir du en bättre idrottsförälder – 7 tips

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.