Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

”Många hoppar av idrotten redan i 11-årsåldern. Det livslånga idrottandet är en av våra stora utmaningar”, tycker Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande och ambassadör för Årets Eldsjäl kategorin Öppen.

Krönika

”Ideella ledare får inte lastas med andras ansvar – då riskerar vi att de slutar”

Av Björn Eriksson 30 december, 2016

Svensk idrott har sin bas i den ideella föreningen – och inte minst hos de ideella ledarna runt om i landet. Men idrott handlar inte bara om idrott.
Föreningens gemenskap och dess sociala miljö är något mer – och något mycket större!

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl!

Att vara ambassadör i Årets eldsjäl-kampanjen är en stor ära för mig som ordförande i Riksidrottsförbundet. För vad vore vårt föreningsliv utan alla eldsjälar därute i landet?

Det kan vara mannen som klipper gräset på fotbollsplanen sedan 30 år, det kan vara kvinnan som varit revisor för en klubb i 40 år, det kan vara föräldern som skjutsar, pappan som bakar, mamman som är tränare…

Tänk den tanken – och alla som har en idrottsbakgrund kan direkt rabbla upp en mängd eldsjälar som har passerat revy i livet.

En eldsjäl i det tysta
Jag var tidigare ordförande i Svenska Skidskytteförbundet i tio år. Vid de årliga tävlingarna i Östersund fanns det ett vip-rum. Varje år stod samma kvinna vid entrén och hälsade en välkommen och sa ”på återseende” när man gick. Det var hennes uppgift. Efter ett antal år frågade jag henne om hon trivdes med sin syssla. Hon sa:

– Ja, det här är den bästa veckan på hela året!

Hon kände en gemenskap med de andra funktionärerna, fick en snygg jacka, träffade andra människor än dem hon såg i sin vardag – och hon brann verkligen för det hon gjorde. Det är bara ett av oändligt många exempel på vad en eldsjäl kan vara.

Får social och demokratisk fostran
Det finns de som hävdar att den ideella föreningen är en kvarleva från 1900-talet. Jag håller inte alls med om det. Forskning från Ersta Sköndals högskola visar nämligen att det ideella engagemanget är lika starkt i dag som när deras mätningar började.

I en fungerande idrottsförening – för de allra flesta är väldigt väl fungerande – får massor av barn och ungdomar både en social och demokratisk uppfostran. De träffar människor över generations-, sociala och kulturella gränser – människor som de förmodligen aldrig skulle mött annars i vårt allt mer segregerade samhälle.

Politiker lastar över ansvaret
Generellt sett mår idrotten bra i Sverige, men vi är hela tiden konfronterade med nya utmaningar. Massor av föreningar ute i landet har gjort ett fantastiskt jobb sedan flyktingströmmen började komma häromåret, och just i ett sådant fall har idrotten en så tydlig och viktig roll.

Det som kan oroa mig är att man från kommunal sida och från det politiska systemet ibland ser oss som kommunaltjänstemän – att man ber oss göra saker som egentligen den offentliga apparaten ska ta hand om. Det går inte att lasta över ett sådant ansvar på den ideelle ledaren för då säger han eller hon till slut: ”Nä, jag vill inte vara med längre – vi är trots allt bara ideella ledare”.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

”Gubbar som jag kanske blockerar”
En annan sak som oroar mig är att idrottandet numera peakar strax före elva års ålder, läs mer här. Det är alltså inte svårt att få barn att börja idrotta – det svåra är att få dem att fortsätta högre upp i åldrarna och helst hela livet.

Det beror givetvis på en mängd saker. Vissa vill inte tävla och då finns det ingen plats för dem. Somliga får andra intressen.

Idrottsrörelsen kanske ska vara självkritisk eftersom den uppenbarligen inte alltid lyckas fånga upp det intresse som finns och ta hand om de entreprenörer som väljer att gå andra vägar – som väljer att dra igång olika idrottsaktiviteter och sammanslutningar som ligger utanför RF-ramen och det traditionella föreningslivet. Och den kanske är dålig på att suga upp unga människors önskemål. Är det rentav gubbar som jag som sitter och blockerar hela systemet? Så kan det mycket väl vara; det erkänner jag gärna.

Förtjänar uppmärksamhet
Det finns som alla förstår mycket att jobba med. Vi ska fortsätta att utveckla vår stabila värdegrund – vi idrottar och vi delar samma värderingar! Men vi får aldrig glömma bort att alla faktiskt har ett behov av att bli sedda – och de ideella föreningsledarna ute i landet förtjänar verkligen att bli det.

Är det någon slutsats jag kan dra av årets många föreningsbesök så är det att folkrörelsen idrott i allra högsta grad lever!

Det ska den fortsätta göra.

Här kan du nominera din eldsjäl!

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.