Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Mats Kardell om dopning, sin egen och andras.

Hälsa

”Jag kan känna på svettlukten om någon är dopad”

Av Tobias Jansson 9 juni, 2016

Mats Kardell, 57, var Sveriges första bodybuilderproffs och hyllades av många.
Men dopningen höll på att ta livet av honom.
– Jag är oerhört tacksam över att jag lever idag, säger han.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

I början av 1980-talet var Mats Kardell, som är aktuell med självbiografin ”Dopning, dieter och drivkrafter”, i ropet. Han fick personifiera svensk bodybuilding, vann fyra SM-guld och tog ett VM-silver. Men han gjorde det – som dopad.

– Dopningen är farlig på så vis att effekterna av den är något som liksom smyger sig på. Efter min första kur kände jag mig mycket bättre och all ångest försvann – men det gav ändå inte samma direkta påslag som kokain eller amfetamin. Istället jobbar dopningen i kroppen 24 timmar om dygnet. Men redan andra gången jag dopade mig ökade jag dosen från tre till fem tabletter, och på den vägen var det, berättar han.

Mats Kardell sökte bekräftelse inom bodybuildingen. Han upplevde ett slags utanförskap och fick diagnoserna adhd och aspergers långt senare.

När karriären var över 1993 eskalerade missbruket. Han stoppade i sig allt han kom över: sömntabletter, amfetamin, preparat avsedda för djur och dopamin för Parkinsonpatienter. Först 2008 kom vändpunkten. Då vaknade Mats Kardell upp på ett sjukhus med 4,56 promille i kroppen. Den 8 juli 2008 fick han plats på ett behandlingshem och sedan dess har han varit nykter och drogfri.

Men sviterna finns kvar. Han har betalat ett högt pris och har bara en fungerande njure, nedsatt syn på ena ögat, saknar en del tänder och har ständiga problem med bihålorna. Fem olika muskler i armarna har släppt i sina fästen som en följd av alla steroider. Ärren runt bröstmusklerna avslöjar nödvändiga ingrepp eftersom körtlarna har tagit för mycket stryk och börjat växa.

– Och jag har ingen magmun så jag måste vara försiktig när jag äter. Jag var nära döden flera gånger och fick göra massor av blodtransplantationer för att klara mig. Sakta men säkert blir det bättre, säger han, och fortsätter:

– Jag har i dag en viktig roll att försöka bromsa ungdomarna, så att de inte går samma väg som jag.

I gymmet hemma i Mjölby, där Mats Kardell jobbar idag, är dopningen självklart bannlyst.

– Du vet, jag kan känna på svettlukten om någon är dopad. Jag kan se i en blick om någon ens överväger att göra det. Då är det bara för mig att säga: ”Du, innan du dopar dig, så kan du väl ta en titt i min sjukjournal?” Det är en rejäl bunt med papper, det, säger han.

Men det är en annan sorts dopning som sker på gymmen i dag, jämfört med när Mats Kardell höll på som värst.

– Det har ju exploderat med fitness och allt möjligt senaste åren. Nu tar folk saker för att bli hårda i kroppen och få magrutor, inte för att få stora muskler och bli plufsiga som på min tid. Förr var det alltid någon på gymmet som sålde. Nu är man sin egen doktor och kan sitta ute i skogen och beställa precis vad man vill på nätet. På gymmet där jag jobbar är vi så mycket emot dopning och polisen kommer hit och tittar till oss ibland, det hoppas jag avskräcker dem som vill hålla på med sådant. Sedan vet ju alla här i bygden vem jag är och vad jag varit med om.

Om du ändå ska ge ett råd till någon som funderar på att dopa sig, vad skulle det vara?

– Tänk om, och tänk rätt. Det är inte värt det. Man förstör sin kropp inifrån, även om det tog väldigt lång tid för mig att förstå det. Det började med sömnproblem och fortsatte med blodtryckshöjning och panikångest och testikelproblem. Och sedan bara fortsatte det … Den som dopar sig pumpar ju in något i kroppen som inte ska vara där, som kroppen inte kan hantera, och därför reagerar den så starkt.

 

FAKTA/MATS KARDELL
Ålder: 57 år.
Familj: De vuxna barnen Robin och Linda.
Bor. I hus i Mjölby.
Gör: Arbetar på ett gym.
Aktuell: Med självbiografin ”Dopning, dieter och drivkrafter” som han har skrivit tillsammans med journalisten Katarina Johnson.

Mats Kardell i Mjölby.Foto: Kalle Rimling

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.