Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Integration

Friidrott vägen in i hallen – och samhället

Av Ellinor Björkman 21 februari, 2016

Idrott kan bidra till bättre integration.
Det har IF Göta i Karlstad bevisat.
– Vi anordnade en prova-på dag med friidrottsträning för nyanlända som blev mycket uppskattad, berättar sportchefen Johan Engberg.

Här kan du nominera din eldsjäl!

En novemberdag förra året fick nyanlända flyktingar från närliggande boenden chansen att hoppa, springa och kasta i Våxnäshallen i Karlstad. Hjärnan bakom projektet var IF Göta och Tomas Fröding, ideell ledare i föreningen.

– I höstas reste jag till Turkiet för att hjälpa människor på flykt. När jag kom hem igen ville jag fortsätta engagemanget, och började fundera över hur IF Göta kunde förbättra läget för nyanlända flyktingar i Sverige.

Resultatet blev en aktivitetsdag i Våxnäshallen. Och uppslutningen blev stor – bland både gammal som ung. Totalt samlades 70 personer för att prova på en ny sport och lära sig mer om det svenska föreningslivet.

– Många av deltagarna kom från länder där friidrotten inte är så välkänd, men det såg vi till att det blev ändring på. Målet var att få fler att upptäcka variationen i den här sporten och förstå vilka möjligheter det finns i det svenska föreningslivet. Vi tror att idrott kan vara en skjuts in i samhället, säger sportchefen Johan.

Bra resultat trots små resurser
Att få människor att engagera sig i en ny sport kan verka svårt, men för IF Göta var det av allt att döma ingen konst.

– Av 100 flyktingar kom 70 – allt från barnfamiljer till äldre par. Vi åkte till två boenden och bjöd in människor till den här dagen, och det är så jag tror att man måste jobba, säger Johan. Att informera på plats.

Initiativet breddade helt klart föreningen och IF Göta bevisade att mycket kan göras med små medel.

– Det krävdes egentligen inte så mycket planering för att genomföra projektet, utan snarare rätt inställning. Man behöver inte ha så stora ambitioner i början utan istället erbjuda det man kan! I vårt fall var en prova-på dag det bästa alternativet, och det var riktigt roligt för alla inblandade, säger Johan, och fortsätter:

– Syftet var att bidra till en bättre integration och ge nyanlända en meningsfull upplevelse. Och samtidigt fick ju vi något tillbaka – en bredd i föreningen och en sporre till att involvera ännu fler flyktingar.

Och engagemanget lever minst sagt vidare.

– Vi har startat ett löpningsteam och en ungdomsgrupp i det invandrartäta området Kronoparken i Karlstad. Vi vill satsa på att involvera nyanlända i den kontinuerliga verksamheten, och såklart få fler att upptäcka hur roligt det är med friidrott! säger Johan.

Här kan du nominera din eldsjäl!

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.