Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Jonas Morin om sitt år som nominerad till Årets Eldsjäl.

Integration

Huddinges stolthet vill få fler att spela basket

Av Tobias Jansson 31 maj, 2017

Jonas Morin blev nominerad till Årets Eldsjäl för drygt ett år sedan – och han vann kategorin Integration på galan på Berns i mars.
Han har mest positiva erfarenheter från sitt år i rampljuset:
– Äntligen finns det politiker som vill träffa en och lyssna på vad man har att säga. Men inte alla. En del lyser fortfarande med sin frånvaro.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Jonas Morin är navet och motorn i Huddinge Basket; en klubb som representerar barn och ungdomar från över 80 olika nationer.
– Basket är världens näst största sport – och om inte den kan få människor att enas och göra något vettigt, vad ska då kunna göra det? säger han.

Förra våren blev Jonas Morin nominerad som en av fyra finalister i kategorin Integration för Årets Eldsjäl. Vid galan i mars i år vann han i just den klassen; och han har haft ett händelserikt och givande år.
– Att bara bli nominerad betydde jättemycket. För mig – men framförallt för basketen. Föreningar, företag, organisationer… ja, det är många som hört av sig och som hör av sig, och jag föreläser en hel del. De vill framförallt veta hur vi jobbar med mångfald i vår förening, säger han.

Huddinge kommun utsåg i januari i år Jonas Morin till ”Huddinges stolthet”, med den fina motiveringen:
”Genom att öppna dörrar, ta bort trösklar och sudda ut gränser med en boll som är lika rund och gränslös som planeten vi alla delar har han fått en förening att växa och samlat människor med minst 80 olika nationaliteter. Genom att behandla människor respektfullt och likvärdigt och ställa upp för alla sprider han värme, glädje, delaktighet och engagemang.”

Dessutom byggs nu en utomhusbasketplan i Skogås som ska skapa meningsfull fritid för ungdomar. Både den och den fina utmärkelsen från Huddinge kommun är en följd av nomineringen till Årets Eldsjäl.

Jonas jobbar vidare med sina projekt i Vårby där han framförallt vill få fler tjejer att spela basket. Bara 17 procent av tjejerna på högstadiet där är fysiskt aktiva, något som Jonas Morin vill ändra på med målet att få ”minst hundra kids att börja spela basket”. Så småningom vill han sprida konceptet vidare till Flemingsberg, som också ligger i Huddinge kommun.
– Jag vill uppmana alla – inom basketen och andra idrotter och föreningar – att nominera bra ledare! Det kan ge så himla mycket tillbaka. Man får uppmärksamhet och därigenom också gehör för sina tankar, säger Jonas Morin.

En gång i tiden var han själv elit- och landslagsspelare i basket. När han minns tillbaka på hur han själv var som tonåring – och hur han är nu – säger han:
– När jag gick i skolan valde jag bort ämnen som historia och religion för att kunna spela basket på lektionstid. Idag lär jag mig om religion och historia via basketen.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Jonas Morin
Ålder: 48 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Skogås.
Gör: Är ledare och allt-i-allo i Huddinge Basket sedan tolv år. Har fått klubben att växa enormt och nu samlas drygt 80 olika nationaliteter i föreningen. Blev Årets eldsjäl inom kategorin Integration ifjol.

Huddinge basket
Huddinge Basket är en växande basketförening med cirka 450 medlemmar – damlag, herrlag och ungdomsverksamhet för både pojkar och flickor. I klubbmärket finns en triangel vilket signalerar medlemskap i en större organisation som heter KFUK/KFUM.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.