Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Isabelle Gulldén, ambassadör för kategorin Kamratskap i Årets Eldsjäl: "Jag hade inte så mycket kompisar i skolan."

Ambassadör

Isabelle Gulldén: "Alla ska få spela lika mycket"

Av Tobias Jansson 18 september, 2017

Alla ska få vara med – och alla ska få vara delaktiga. Handbollsstjärnan Isabelle Gulldén är emot alla former av toppningar i unga år.
– Alla ska få spela lika mycket. Det skapar en mycket bättre miljö för barnen, säger "Bella", som är ambassadör för nya kategorin Kamratskap.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Isabelle Gulldén fick som ung flicka ofta höra att hon var ”stor”. Hon mådde kanske inte direkt dåligt av det – men hon tog absolut åt sig.

– Det är väldigt viktigt att idrottsledare och föräldrar inte lägger sig i saker som de inte kan, säger ”Bella”, som är ambassadör för Folkspels kategori Kamratskap.

Redan som sjuåring blev Isabelle Gulldén retad för sin kroppsform.

– Jag var alltid lite kraftigare än de andra och vägde lite mer. Men efter att vi flyttat och jag bytt skola så blev allt det där bättre, säger handbollsproffset.

Till andra i liknande situation har hon flera råd att ge:

– Det är en svår balansgång eftersom kosten och elitidrotten hör ihop. Det viktiga är att man tar hjälp från professionellt håll. Man läser om olika dieter och om hur man ska gå ner i vikt eller hur idealen är, men det där gäller aldrig elitidrottare och det gäller aldrig heller en enskild person eftersom vi alla är unika och så olika.

Fler dietister behövs

”Bella” Gulldén efterlyser fler dietister inom idrotten – som är utbildade för just kost och idrott.

– Jag har fått massor av mejl från tjejer vars tränare tycker att de ska ta bort kolhydraterna från kosten för att gå ner i vikt. NEJ NEJ NEJ, säger jag. Jag hade själv en period i mitt liv när jag lyssnade på sådant där. Det slutade med att jag gick ner tolv kilo och åt en halv lax med lite ris och en tomat. Följden blev att jag inte hade någon energi alls för att orka träna bra. Det är absolut okej att inom idrotten prata om kost och vikt, men bara folk med professionell utbildning har rätt att ge råd om det.

Alla ska få vara med

Att börja med föreläsningar redan i låg ålder – både för barn och deras föräldrar – tror Isabelle Gulldén är rätt väg att gå.

– När vi hade sådana föreläsningar i dag märker jag att folk fortfarande har en miljon frågor – och vi har ändå spelat handboll i uppemot tjugo år!

Att alla ska få vara med och att alla ska få vara delaktiga är andra viktiga saker för idrottsrörelsen att arbeta mer med, enligt ”Bella”. – Mobbing är lätt att se om man har ögonen öppna och då kan man sätta stopp för det med en gång. När man är liten så ska man aldrig toppa lag, man ska alltid låta alla spela och vara med. Det skapar en bättre sammanhållning, en bättre miljö att vara i och fler får chansen att ha kul, utvecklas och att faktiskt kanske bli något stort.

Vilan är oerhört viktig

Hon ger ett exempel:

– Jag åkte för att kolla på en ung tjej som skulle spela en cup. Jag såg henne sitta på bänken hela första halvlek. När det var två minuter kvar fick hon komma in och spela. Hon har betalat exakt lika mycket som de andra barnen. Hennes föräldrar var också där för att se sin dotter spela handboll. De fick inte se henne på planen många minuter i den turneringen. I stället fick de se sin tjej ledsen efter matchen och med tankarna på att hon inte skulle varit med.

* Hur tycker du att elithandbollens krav på er utövare är i dag?

– Vi som spelar handboll kan ha ett ganska sunt förhållande till mat och träning. Vi behöver inte tänka lika mycket på vad vi äter även om det såklart är väldigt viktigt. Vi tränar allt från åtta till sexton timmar per vecka och har ofta en ledig dag i veckan. Handbollen och träningen är vårt jobb, därför är vilan mellan träningarna viktig. Men jag skulle också ljuga om jag sa att jag inte känner smärta i någon del av kroppen vid varje träning…

* Vad har handbollen gett dig förutom det rent idrottsliga?

– Innan jag började med handboll hade jag kompisar men inte på samma sätt. Handbollen blev ett ställe jag älskade att vara för vi var så många och vi hade så kul ihop. Självförtroendet och självkänslan har ju gått upp och ner under åren. Handbollsmässigt har jag nog alltid haft ett bra självförtroende och aldrig varit rädd för att misslyckas. Men utanför har det varit värre. Det är först på senare år jag hittat ett lugn och en trygghet i mig själv, svarar ”Bella”, och fortsätter:

– I början var det svårt hur man skulle hantera all uppmärksamhet. Men ju äldre jag blir desto mer trygg är jag med mig själv och jag behöver inte andras åsikter. Vad som är viktigt för mig är hur min familj och vänner ser mig och självklart hur jag på plan hjälper mina medspelare.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl/Kamratskap 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

 

ISABELLE GULLDÉN

Född: 29 juni 1989.

Klubb: CSM Bucuresti i Rumänien.

Position: Högernia.

Familj: Pojkvännen Linus.

Meriter: Har vunnit både EM-silver och EM-brons med Sverige. Har blivit utsedd till bästa spelare i svenska ligan genom tiderna. Har vunnit Champions League med sin rumänska klubb – och även vunnit skytteligan i samma turnering. Fyra SM-guld med Sävehof.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.