Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

"Eldsjälarna slutar aldrig brinna – en viktig kraft mot mörkermakter"

Av Jennifer Wegerup 7 mars, 2018

De har en glöd inombords som aldrig slocknar.
Eldsjälarna, de som brinner starkt och med en outsläcklig låga.
De söker varken vinning eller berömmelse.
Men både de och deras outtröttliga arbete för andra är värda att uppmärksamma och hylla.
De är så värda det.

Årets Eldsjälsgala närmar sig och mina händer svävar över tangentbordet när jag får skriva om dem som verkligen förtjänar det.

Människor som lägger så mycket tid och kraft på att hjälpa andra, utan att vänta sig något i gengäld. Bara för att göra skillnad, för att hjälpa, för att påverka, förändra, finnas där.

I en tid där alla klockor tycks rusa allt snabbare och framför allt vara inställda på ”egentid” är det eldsjälarna som bär upp vårt föreningsliv och som betyder så mycket för så många, i vardagen.

Därför är Årets Eldsjäl ett av Folkspels viktigaste projekt. Här lyfts de fram som aldrig kommer nära idrottens stora pengar, stjärnstatus och rubriker. De som med små resurser uträttar stora saker.

Här finns också förebilderna, Eldsjäls-ambassadörer som Isabelle Gulldén, Joel Lundqvist, Frida Wallberg, Helen Alfredsson, Björn Eriksson, Michel Tornéus och Musse Hasselvall. Viktiga förebilder för barn och unga, och för oss alla, i en värld där goda ideal alltför ofta underskattas eller får för lite utrymme.

År för år har Årets Eldsjäl vuxit. På galan den 15 mars på Berns i Stockholm kommer vinnarna bland årets finalister att utses och alla hyllas, så som de hyllas bör. Kvinnor och män, yngre och äldre, i kategorierna Ledare, Hälsa, Kamratskap, Integration, Idrottsförening och Öppen.

Finalisterna i Årets Eldsjäl jobbar för olika saker men med samma passion och samma övergripande mål. Någon brinner för jämställdhet i sporten, en annan har engagerat sig för ensammakommande unga, någon för att barn ska röra sig mer, en för att utsatta barn och unga ska får en meningsfull fritid. Fattiga barns idrott, barn med funktionshinder, tjejers rätt till lika stor del av sponsorkakan; i Årets Eldsjäl är varje mål lika viktigt, varje dröm lika sann och stor.

På galan på Berns kommer alla att hyllas och vinnarna, förutom äran, också få välförtjänta priser. Många av de som tidigare prisats tidigare år, med stora prispengar har valt att låta allt gå rakt in i deras verksamhet.

Nytt för i år är kategorin Årets Idrottsförening med temat jämställdhet. Här uppmärksammas föreningar som strävar efter att på allvar göra upp med fördomar, bryta mot normer och ge alla, oavsett kön, samma möjligheter och resurser.

Totalt är 24 finalister nominerade i de olika kategorierna och alla är förstås redan vinnare.

Den sortens vinnare som vi blir när vi inser att det är större att ge än att få. Av sig själv, sin tid, sin omtanke, sitt engagemang. Att se andra växa genom vår omsorg. Bakom varje idrottsstjärna som ger oss strålglans internationellt finns de som bär upp svenskt föreningsliv genom att tvätta matchtröjor, koka korv till lagets kiosk, baka, träna knattar, krita linjer, sälja lotter. Bära, lyfta, kämpa, jobba. Ideellt, på fritiden.

I en grå vardag och hård värld där det stundtals kan vara svårt att behålla tron på det goda hos människan påminner oss våra eldsjälar om allt bra vi ändå har inom oss. Om goda motkrafter till mörkermakter, om hopp och framtidstro.

Eldsjälsgalan den 15 mars lyser upp vår stränga vårvinter.

Våra eldsjälar, de lyser alla dagar, med en stark, klar, aldrig tynande låga.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.