Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Krönika

Galan där kändisarna hyllar vardagshjältarna

Av Jennifer Wegerup 16 mars, 2018

Vad är väl en bal på slottet?
Alldeles, alldeles underbar, en kväll som denna.
På Eldsjälsgalan hyllades de som annars arbetar i skymundan, i skuggan.
Allt ljus riktades på eldsjälarna och de ärades och prisades under en kväll som ingen ville skulle ta slut.

Det var inga förtrollade pumpor som rullade fram utanför Berns, vars vackra fasad lyste vit och slottslikt pampig i vårvinterkvällen. Men känslan var den samma; av fest och förväntan. Och en känsla, inte minst, av att detta var en kväll på temat ”ära de som äras bör”.

Eldsjälsgalan, då Årets Eldsjäl utses tillsammans med eldsjälar i flera kategorier: Hälsa, Ledare, Idrottsförening, Kamrat, Öppen och Integration.

Så många fina finalister, en kväll då alla är vinnare, oavsett vilka som till sist tog emot segern och prispengarna.

Eldsjälsgalan är ett av Folkspels allra viktigaste projekt, inte minst för att den lyfter fram de som likt Askungen sliter i det dolda. De som begär ingen annan belöning än den jublande glädjen i att kunna hjälpa andra. Hela vårt föreningsliv bärs upp av människor som de, som gör allt för att ge våra barn och unga en meningsfull fritid, för att hjälpa och lindra, förändra och påverka.

Denna kväll var alla balens drottningar och kungar. Berns glittrade som en pärla i Stockholms vackraste halsband. Nära 300 personer hade samlats för att hylla eldsjälarna, denna kväll då idrottsstjärnor, politiker och andra kändisar fick nöja sig med att vara publik och applådera eldsjälarnas slit och glöd.

Inget kunde kännas mer rätt. Jag har själv i mitt arbete varit på en rad både inhemska och internationella galor, som Fifa-galan i Zürich där Ballon d’Or, den internationella Guldbollen delas ut. Jag har delat ut den svenska Guldbollen till Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan i Globen. Men jag är helt ärligt när jag säger att jag sällan varit så rörd och berörd som denna kväll. Av att se alla som bytt från träningsoverall till finkläder, högtidliga, upprymda. Alla uppsluppna ansikten vid de vackert dukade borden. Att höra hyllningarna till kvinnor och män, unga som gamla, som ger så generöst av sig själva, året om. Att själv få stå på scenen och dela ut priset till Årets Ledare. Ett uppdrag med guldkant, i mitt hjärta.

Bäst av allt är att magin inte tog slut vid midnatt.

Årets eldsjälar föredrar träningsskor framför glasskor och i morgon drar de på dem igen. Dags att jobba vidare, både för eldsjälarna och med projektet.

I gympasalar, ishallar, stall, simhallar och på fotbollsplaner. Överallt där idrottens eldsjälar skapar magi, varje dag.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.