Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Krönika

Jennifer Wegerup: ”Mitt hjärta jublar när barnen får möjligheter”

Av Jennifer Wegerup 24 april, 2018

En pojke med sjukskriven pappa som inte hade råd med nya fotbollsskor men nu får dem.
En tennisskola för barn med särskilda behov.
Ett sommarläger i futsal för tjejer.
Med GeBortTillSport-stipendiet får barn och unga möjlighet att fortsätta idrotta och att förverkliga sina drömmar.

Nominera din eldsjäl inom integration

Finns det några vackrare platser än dem där drömmar blir till verklighet? Inte i mina ögon.

Slitna idrottshallar, trånga ridhus och små grusplaner där våra barn och ungdomar får vara sig själva och göra det de helst vill. Ägna sig åt sin sport, drömma, längta, växa och utvecklas.

Men alla barn har inte samma möjligheter. Initiativtagaren till GeBortTillSport, Ida Björnstad, vill ge dem det och är en av de drivande i arbetet, tillsammans med Folkspel och TV4.

Så många ansökningar har kommit in och nu är urvalet gjort, 23 stipendiater har valts ut. Totalt delar GeBortTillSport ut 375 000 kronor till 23 olika stipendiater.

Stora summor, små summor. En pojke får de nya fotbollsskor han längtat efter men hans pappa inte haft råd med. En grupp med 75 barn som tränar parkour och cheerleading får ett nytt golv till sin träningslokal.

En flicka får chansen att åka på ett ridläger som hennes ensamstående mamma aldrig kunnat betala.

Det är gripande att få ta del av en av alla självuppoffrande tränares berättelser. Många av pojkarna i denne tränares fotbollslag har det magert ställt hemma, därför har han köpt en minibuss för egna pengar och kör och hämtar pojkarna till träningarna. Med stipendiet får laget nu råd att åka på Skara Sommarland-cup, den stora drömmen.

Att höra om Wilma Larsson från IFK Östersund som nu får gå sin efterlängtade tränarutbildning och fortsätta satsa på fotbollen, på flera plan, ger mig framtidstro. Eller om Annika Bröms, som vill starta en gratis skridskoskola för barn upp till åtta år med Arlanda Wings HC.

Sen har vi Kickan Brandström från Sundsvall som varje år är med och ordnar simskola för barn med olika behov och från skilda världar, som förenas i simningen.

En annan stipendiat är Fredrik Tuvesson som vill starta en tennisskola för barn från särskolan i Hörby.

Så många berättelser, så många levnadsöden, så många eldsjälar, så mycket kärlek.

Ja, faktiskt. Det är farligt att slösa med stora ord, men här är de på sin plats. Kärlek – och glädje; för ingen lycka är större är givandets. Därför känns det så fint att få skriva om GeBortTillSport, om att få ge till dem som verkligen behöver och förtjänar det.

Jag önskar att jag kunde vara på plats hos var och en, i vartenda av dessa hem, runt om i Sverige, när glädjebeskeden når stipendiaterna.

Att se leenden och glitterögon och kanske en och annan glädjetår. Men redan tanken på det värmer.

Dessa stipendier innebär ny utrustning, upprustade lokaler, nya äventyr, nya möjligheter. Så mycket, för så många. Mitt hjärta jublar vid tanken på varje förväntansfullt barn som i sommar får träna, simma eller åka på cup, tack vare GeBortTillSport.

Idrottens och föreningslivets och vår allas gemenskap och generositet när den är som allra bäst.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.