Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Hälsa

Till alla föräldrar: ”Ta hand om era barn!”

Av Jennifer Wegerup 26 januari, 2018

Älskade barn. Älskade otränade, orörliga barn.
Aldrig har våra svenska barn och unga varit i så dålig form som nu. Om detta måste vi våga och vilja prata.
Liksom om föräldrarnas ansvar för barnens fysik och hälsa.

De säger att kärleken är blind och ingen kärlek är så blind som förälderns. Jag vet. Våra barn ser vi med kärleksögon; förlåtande, förälskade. Felen blir osynliga eller obetydliga, sedda genom det vackraste av filter.

Det är gott så, vi kan och ska älska våra barn hämningslöst. Men blind kärlek leder inte alltid till det bästa för dem.

Att älska är också att ställa krav.

Passiva barn och sötsaker

Där misslyckas vi allt mer, i ett stressat samhälle som lätt följer minsta motståndets lag när det kommer till såväl organiserad motion som att bara röra oss i vardagen.

Detta tar livet av oss – och på sikt även av våra barn. Människan är inte gjord för att leva sitt liv mellan rulltrappor, hissar, bilar och fjärrkontroller. Barn är inte menade att sitta timme ut och timme in, varje dag, och spela playstation eller glo ner i en ipad eller mobiltelefon.

Allt detta samtidigt som vi har konstant tillgång till fet, söt mat och med allt större godispåsar och läskflaskor till de små.

Nej, allt var inte bättre förr, men somligt. I min barndom, så nära men ändå i en annan tid, en annan tidsanda, kunde vi vara ute och cykla runt en hel dag. På lördagskvällen fick systrarna och jag dela på en 33 cl läsk och var nöjda med det. Vi var alltid ute, alltid i rörelse, utöver alla sporter i olika föreningar.

Fetman har fördubblats

I Sverige är andelen pojkar med fetma tre gånger så stor nu som 1975. Och dubbelt så många flickor som då lider av fetma. Dubbelt så många.

Vems är felet? Faktorerna är förstås många och inte minst den förströelse som ny teknik ger barn och unga innebär stillasittande, innesittande.

Skolan har sitt ansvar för idrotten, politikerna sitt. Men i slutändan är det ändå vi föräldrar som avgör vad våra barn äter och hur mycket de rör sig. Jag vet att det är känsligt att säga det, men så är det.

De relativt nya siffrorna från Centrum för Idrottsforskning om hur lite barn rör sig är skrämmande. Miniminivån är en timmes rörelse om dagen. Inte ens hälften av pojkarna når upp till det och bara 22 procent av flickorna. Det innebär att 78 procent av flickorna alltså inte rör sig ens en timme om dagen. Ta in den siffran.

Träning är många saker

Träningsprofilen Terese Alvén har rätt i att alla vi föräldrar måste se vår roll i det, erkänna vår skuldbörda men också se vår chans till förändring och förbättring.

Och nej, det handlar inte om hälsohets, kroppsfixering eller skuldbeläggande av överviktiga barn eller deras föräldrar.

Ja, det kan dessutom finnas genetiska orsaker till dålig form. Men för de flesta är för lite motion det stora problemet.

Jag hör invändningarna redan, om barn som faktiskt inte vill träna, om ungdomar som vägrar lämna tv-spelet och att det ”minsann inte är så lätt att vara förälder”. Nej, jag vet. Det är nog det svåraste jobb man kan ha. Vem sa att det skulle vara lätt, att något i livet är lätt?

Det är du som förälder som handlar hem maten, det är du som säger ”nej” eller ”ja” och det är du, och ingen annan, som måste se till att dina barn helst håller på med någon sport men annars åtminstone springer, går, cyklar, simmar, dansar – rör på sig, på något sätt. Varje dag, helst flera timmar.

Balans i livet

Att inte se till att ens barn får motion och bygger grundstyrka och kondition är ansvarslöst. Hårda ord, men sanna. För det handlar inte om utseendehets här, inte alls, utan bara om barnens och ungdomarnas hälsa. Det är farligt att vara både rejält överviktig och underviktig, att vara helt otränad och att aldrig röra sig. Jag minns vissa tjejer i min gymnasieklass som var pinnsmala men så svaga och otränade, så klena. Inte en muskel hade de och de orkade inte ens springa ett halvt varv på motionsslingan på skolgympan.

Alla kan må bättre

Vi kan prata hur mycket vi vill om ”olika ideal” men medicinska fakta går inte att resonera bort: friska barn ska röra på sig, mycket, varje dag.

Jag vet, man är trött efter jobbet, tusen plikter ligger på våra axlar, det tar aldrig slut. Det spelar ingen roll. Du har skaffat barn, de är ditt ansvar. Inför reglerad skärmtid, leta sporter som passar just er. Tänk på hur vi levde för inte alls länge sen, utan bilar och med hårt fysiskt arbete på åkrarna och i skogen och lite och nyttig mat.

Även många av oss vuxna skulle må bättre av att röra på oss mer. Så låt inte barnen sjunka ännu djupare i soffan utan logga ut från Facebook, stäng av teven och gör något med dem istället. Om så bara en kvällspromenad där ni kikar in på grannarna, tittar på stjärnorna och med varje steg förlänger era liv, er dyrbara, ljuvliga tid tillsammans.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.