Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Integration

”Visst har jag blivit av med gamla vänner”

Av Petter Jennervall 21 april, 2016

Gratis simskola för thailändska barn. Tio år som Ecpat-ambassadör mot barnsexhandel. Nattlig volontärhjälp för nyanlända barn utanför Migrationsverket.
Kjell Bergqvist fortsätter att engagera sig. Och tycka till:
– Bara 10 procent av Panamapengarna hade kunnat försörja alla flyktingarna här!

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Säg Kjell Bergqvist och alla har en åsikt. Överallt. Den färgstarke och frispråkige karaktärsskådespelaren från Stockholm engagerar och väcker känslor. Och när han ger sig in i flykting- och integrationsfrågor blir intresset explosionsartat.

Varför engagerar du dig i de här frågorna?
– Det enda intresset jag har utöver familjen är att resa. Under alla mina resor ute i världen har jag sett så mycket skit och tråkigheter så jag känner att det är min plikt att ställa upp. Och jag har haft råd att göra det.
– Jag gör det här för att hjälpa andra, men självklart också för min egen skull – jag mår bra av det och sover gott om nätterna.

Hur engagerar du dig, utöver att du varit utanför Migrationsverket på nätterna och hjälpt nyanlända?
– Det har blivit rätt mycket. Bland annat har jag ju varit Ecpat-ambassadör i 10-12 år, vi har fadderbarn runt om i världen, vi stöttar ett barnhem i Phuket och driver en gratis simskola för thailändska barn. Och det behövs, det drunknar i snitt sju barn per dag i Thailand. Det är inte klokt! Jag även köpt en flyttbar pool till en elitsimmare som åker runt i skolor och lär barn att simma. Han har redan fått välgörenhetspriser och det projektet kommer säkert att växa.

Flyktingfrågorna väcker mycket engagemang. Men också ont blod – varför tror du det är så?
– På ett sätt verkar tiden stå still i folk. När jag växte upp sa man ”finnjävlar”. Så fortsatte det och nu är det flyktingarna. Jag tror att det dels är rädsla. Men också ”mig och mitt”. Vi tävlar om vem som har den tuffaste bilen och sån skit.
– Jag har via Ecpat besökt områden med barnsexhandel och träffat sexslavarna. På nåt konstigt sätt verkar de utsatta flickorna ha närmare till skratt än folk här. Därför är det så tragiskt med Sverigedemokraterna – förr var jag stolt över att säga att jag kom från Sverige men nu… Samtidigt finns det ju faktiskt mycket bra – och 95 procent här är snälla. Det är den där lilla klicken, den som vill utöva makt, som ställer till det.

Om du fick drömma, hur skulle du vilja att vi reagerade i flyktingfrågor?
– Alltså, vi är inte i någon lätt situation. I grunden vill man ju att alla ska ha mat, jobb och tak över huvudet. Men det är svårt i den här pissvärlden med all terrorism och girighet… Bara 10 procent av Panamapengarna hade kunnat försörja alla flyktingarna här!
– Jag skulle ändå önska att vi var generösare och mer empatiska. Men det hela har skötts klantigt. Vissa har slagit sig för bröstet samtidigt som det sover barn på gräsmattorna utanför Migrationsverket. Det har spelat SD i händerna.

Hur ser du på svenskt föreningslivs funktion i integrationsfrågor?
– Svenskt föreningsliv är oerhört viktigt för integrationen. De som kommer hit behöver känna sig välkomna och få något att syssla med. Umgås med folk i landet och lära sig språket. Den väntan och passiviteten som drabbar så många av dem är grym.
– Vi vill ju hellre att våra barn idrottar i stället för att hänga i tunnelbanan eller dricka bärs bakom nån buske. Och samma är det ju med flyktingarna. Annars blir det en grogrund för bråk, problem och terrorism. Det gäller att få människor att känna hopp inför framtiden!

Vad är en eldsjäl för dig?
– Nån som brinner för nåt, tar egna initiativ och inte först tänker på egen vinning. Där jag växte upp fanns det en riktig eldsjäl, han hette Stickan Löfving. Han hade ingen bil, bara en moppe. Men han tvättade allas matchkläder, körde omkring på moppen och sålde lotter.

Vad är din syn på Folkspel?
– Jag är inte så insatt men det är ju otroligt beundransvärt att allt överskott går direkt till vad det är tänkt för. Det finns ju andra lotterier där en hel del går till högsta cheferna…

När nättrollen läser det här kommer de antagligen skriva saker om ”rasisten Kjelle Bergqvist”. Och kanske få någon fler med sig. Vad känner du inför det?
– Det är tråkigt att det finns människor som inte tänker längre än näsan räcker. Jag är aldrig inne på sociala medier men jag får ju berättat för mig. När vi startade simskolan i Thailand var det tydligen några som önskade att jag skulle drunkna.
– Som sagt var, det är en promille som beter sig så men den där promillen tar så mycket plats. Visst har jag blivit av med några gamla vänner som tycker illa om flyktingar, men jag deppar inte ihop. Jag vet ju hur jag vill leva mitt liv – och jag har vunnit så många nya vänner.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.