Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Integration

Landslagsstjärnan: ”Fan, vad många idioter det finns!”

Av Michal Wolski 2 juni, 2017

Framgångsrik på planen – och frispråkig utanför. Louise ”Loui” Sand är handbollsstjärnan som är sig själv – hela tiden!
– Mitt budskap är att alla är olika och att vi gör saker på olika sätt, säger hon.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

SM-finalen med Sävehof skulle bli den perfekta avslutningen på fyra framgångsrika säsonger inför proffsäventyret i Frankrike. I stället chockade H65 Höör handbolls-Sverige och välte ner Partillelaget, med åtta raka guld, från tronen med 27-25. Därmed inget femte SM-guld i Loui Sands samling.
– Vad som hände? Jag var jättedålig, vi var jättedåliga. Det var en usel match från vår sida, konstaterar hon på sitt sedvanliga sätt.

Det är den typen av uttalanden som skapar uppmärksamhet i media – vilket Sand givetvis förstår.
– Det är klart att det en strategi, medierna går igång om jag uttalar mig. Jag ger gärna det till alla andra tjejer, så att vi alla får lite uppmärksamhet, säger hon.

Medvetenheten om mediernas logik är en sak. Loui, hon fick smeknamnet redan i tredje klass av sin brors vän som kallade henne ”King Loui”, diskuterar gärna samhällsfrågor i sociala medier. Rasism, jämställdhet och orättvisor är frågor som engagerar.
– Fan vad många idioter det finns, kan jag tyvärr känna ibland! Jag tycker inte att mina åsikter om att vara medmänsklig, visa öppenhet, respekt och att vi borde behandla varandra mer kärleksfullt är konstiga. Redan i grundskolan drömde Loui om att livnära sig på idrotten. När eleverna fick i uppgift att berätta om vad de ville jobba med i framtiden skrev Loui, som då spelade både handboll och fotboll, att hon skulle bli proffs. Redan då bröt hon mot normerna:
– Det ligger så djupt rotat hos oss att tjejer ska vara duktiga i skolan, inte komma försent och allt det där. Jag kom alltid försent till lektionerna, för jag körde fotboll varje rast.

Hon valde att satsa på handbollen, ”jag hade mest kompisar där”, och efter framgångar på juniorsidan i Göteborgsklubben Kärra hamnade vänstersexan i storklubben Sävehof. Föreningslivet passade henne – även om hon är skeptisk till tidiga elitsatsningar.
– Som ung är man på träningarna för att ha kul, för att komma bort från all press i skolan. Om man vill satsa på sin idrott så kommer man att göra det oavsett hur tränaren håller på. Många tränare har verkligen ett maktmissbruk och hetsar väldigt mycket, de borde lugna ner sig ett par kilo.

I dag är Loui firad handbollsstjärna, med fyra SM-guld och ett EM-brons i bagaget. Hon har även börjat föreläsa om prestationsutveckling, om att våga gå sin egen väg och at tillåtas göra det:
– Mitt budskap är att alla är olika och vi gör saker på olika sätt. Som ledare måste man tänka brett för att få alla att fungera tillsammans. Visst måste man ibland rätta sig in i ledet i ett lag, men emellanåt måste man få göra sin grej också. Annars utvecklas man inte.

Bakom fasaden av kaxighet, Loui kallar sig själv ”Guden” i sociala medier, är det alltid nära till skratt med glimten i ögat. Det är något hon hoppas går hem i Brest, den franska toppklubben som värvat henne till hösten.
– Oavsett hur det går har jag bestämt mig för att visa god moral hela tiden, kämpa och visa att jag är en härlig människa. Visar man att man är en bra person så får man så mycket tillbaka. Även om jag är värvad att prestera så bra som möjligt i en proffsmiljö, vill jag visa att det finns en härlig människa bakom spelaren.

FAKTA/LOUISE SAND
Född: 1992, på Sri Lanka.
Bor: I Göteborg, snart i Brest.
Klubb: Brest (Frankrike).
Gör: Spelar handboll – och brinner för alla människors lika värde.
Meriter: 4 SM-guld, 78 landskamper.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.