Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Mery Jadan, 24, har en uppmaning till alla ledare i Sveriges föreningar: ”Visa att ni bryr er, stäng inte av mobilen efter träningen.”

Ledare

Efter hatbrottet i Trollhättan: ”Många vågar inte gå ut”

Av Victoria Lagercrantz 8 december, 2016

Fotbollstränaren Mery Jadans ledarskap pågår dygnet runt i Kronogården i Trollhättan.
För drygt ett år sedan drabbades stadsdelen svårt av hatbrottet på grundskolan Kronan.
– Jag stänger aldrig av mobilen, och rycker ut mitt i natten om det behövs, berättar Mery.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Mery Jadan, 24, började spela fotboll i IFK Trollhättan när hon var fem år. I dag är hon spelande tränare i damlaget och projektanställd av föreningen. För många nyanlända är IFK den första kontakten de får med det svenska samhället.

Kronogården, där det bor ungefär 6 000 personer, är ett av Sveriges mest segregerade områden.

Ute i skolorna varje vecka

– Jag och min tränarkollega Paula är ute i skolorna så gott som varje vecka. Vårt mål är att få barnen och ungdomarna att engagera sig – att komma till oss eller till någon annan förening. Vi är rätt tuffa mot dem, säger: Man måste lära sig språket, måste lära känna svenskar, man kan inte sitta hemma bara. De får förtroende för oss, eftersom vi har utländsk bakgrund. Mina föräldrar kom hit från Syrien.

Mery är med och ordnar aktiviteter vid sidan av den ordinarie fotbollsträningen – som Sporty Friday dit ungdomar kan komma och prova idrotter som basket, fotboll, boxning, brottning, thaiboxning, fäktning och dans.

Till Lucia blir det en fotbollsturnering för områdets ungdomar ihop med polisen och räddningstjänsten i mixade lag.

– Vi funkar som en länk mellan ungdomarna och polisen eftersom vi har bra relationer med de nyanlända.

”Präglar oss på djupet”

Den 22 oktober 2015 gick en svärd- och knivbeväpnad ung man in på grundskolan Kronan. Han gick till attack mot elever och lärare och valde sina offer efter hudfärg. Tre personer avled. Ett av offren, 15-årige eleven Ahmed Hassan, spelade fotboll i IFK Trollhättan.

– Den tragiska händelsen präglar oss på djupet, säger Mery Jadan. Gemenskapen har blivit starkare i föreningen. Men många känner sig otrygga och vågar inte gå ut, och föräldrar oroar sig och vill inte släppa iväg sina barn.

 • Hur kan du hjälpa till?

– Jag ringer föräldrarna och åker hem till familjerna och pratar, berättar att vi kan följa deras barn, att det finns trygghetsvandrare. Vi från föreningen rör oss mycket ute på gatorna.

Mery stänger aldrig av sin mobil, utan finns ständigt tillgänglig för ungdomarna i området.

– Är det något akut kommer jag direkt, även om det är mitt i natten.

Mery och tränarkollegan i damlaget Paula Issa Khajo har gått Futebol dá Forcas ledarkurs som handlar om att kombinera fotboll med samtal för att stärka tjejers självkänsla och ställning i samhället.

– Vi börjar träningen med att checka in då vi stämmer av hur alla mår. Är det något tyngre tar vi det efter träningen. Är det något tjafs mellan två spelare får de släppa det under träningen. Det handlar om att bygga starka och sunda relationer i laget.

• Hur är du som ledare?

– Rätt tuff. Min kollega Paula är den som tjejerna pratar känslor med. Jag finns där om någon är i en jobbig situation, om de vill snacka fotboll eller så.

• Ditt råd till andra ledare?

– Visa att du är mer än en tränare. Att du bryr dig och verkligen ger barnen och ungdomarna uppmärksamhet. Få barnen att känna att de alltid har tillgång till er. Det kommer att sluta med att de stannar kvar i föreningen.

IFK Trollhättan är en av Folkspels medlemmar som kan stärka föreningskassan genom att sälja Folkspels lotter.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl!

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.