Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Fotbollsmålvakten och silverhjälten från OS i Rio de Janeiro 2016 Hedvig Lindahl berättar om hur hon erövrat sin mentala styrka.

Hälsa

OS-hjälten Hedvig Lindahl: ”Jag har vänt min sjukdom till något positivt”

Av Therese Färsjö 13 april, 2017

Hon blev OS-hjälte sommaren 2016 och är en av världens bästa målvakter.
Men vägen till framgång har stundtals varit tuff för landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.
Här berättar hon om hur hon vänt sin hudsjukdom till något positivt – och hur hon motar bort negativa tankar.

Här kan du nominera din eldsjäl!

Fotbollsspelaren Hedvig Lindahl, 33, har alltid haft höga mål – oavsett om det gällt fotbollen, skolan eller annat i livet. Och målen har tagit henne långt, till ett proffsliv i Storbritannien och en plats i fotbollslandslaget och firad silverhjälte från OS i Rio de Janeiro. Men det har också skapat en inre press som i perioder har varit tung att bära.

– Jag kände alltid att jag levde i någon slags trappa. Om jag inte tog nästa steg så fanns det en parallell trappa bredvid där min konkurrent klev uppåt och jag halkade efter. Det innebar en sådan stress för mig, säger hon.
– Men det finns inga trappor, mer som cirklar. Jag måste lysa så starkt JAG kan och när jag gör det är jag konkurrenskraftig – men det kommer att gå upp och ner och det är okej.

Blev rädd för att få bollen
Hon beskriver att hon alltid har haft en stark grundtro på sin talang och på att hon kunde ta sig till toppen, men att det har funnits tillfällen då hon har lyssnat mer på andra röster – som inte har varit lika övertygande. Tiden när hon var ny i landslaget var särskilt tuff. Hon var inte förstamålvakt, utan ”up and coming”, en som ville ta över i framtiden.
– Men i tidningarna hade de som linje att det inte skulle komma några stora målvaktstalanger efter den dåvarande landslagsmålvakten, att det inte fanns någon som dög. När jag började ta det till mig blev jag väldigt osäker på mitt kunnande, för jag var ju en av dem som de pratade om, säger hon och fortsätter:

– Jag minns en match när jag fick chansen att starta i A-landslaget men jag var väldigt stressad över det. Jag trodde att jag inte visste hur man skulle slå till en boll och hoppades att de aldrig skulle passa mig. Då lät jag det yttre ta överhanden i stället för att lita mer på mig själv.

Prestationen har blivit sekundär
Hon kunde också koppla ihop sitt värde som människa med sin prestation som fotbollsspelare:

– Om vi jämför med nu – 12 år senare – så skulle jag inte känna att jag inte har rätt att prata eller yttra mig bara för att jag gör ett misstag på planen. Och det kopplar jag bara ihop med att jag som individ har vuxit i min personliga utveckling.
– Det handlar om att man har vågat lära känna sig själv och vågar känna känslor som man var rädd för tidigare. Jag blev en mer öppen och grundad människa. Ju mer man lär känna sig själv och ju mer man börjar tycka om och acceptera alla delar av sig själv, desto mindre utrymme finns det för att lägga energi på sin prestation. Det blir liksom sekundärt.

Hur har du jobbat med mental styrka och för att hantera pressen?
– Det som framför allt har hjälpt är de gånger man har tillåtit sig själv att känna efter. Det kan ha varit gånger då jag har brutit ihop rejält och gråtit. När känslorna har fått bubbla upp och man har fått vara riktigt ledsen så har det alltid känts mycket bättre efteråt.

– Till exempel så har jag en hudsjukdom som heter vitiligo. I 18-årsåldern blev jag väldigt illa berörd om någon kommenterade hur vit jag var. Men i och med att jag sakta men säkert har accepterat det och sett fördelarna med att jag är unik och sticker ut från en grupp och så vidare har jag kunnat vända det till något positivt. Så när någon säger något till mig nu har det inget grepp om mig känslomässigt. När man till slut har accepterat sig själv så finns det inget kvar som kan hota mig.

– Eller att jag lever med en kvinna – det tog många år innan jag kunde vara ärlig mot mig själv och acceptera mig själv.

Hur gick det då efter den där matchen när hon helt plötsligt inte trodde att hon kunde ta en boll?

Jo, hon använde sig av ett mentalt knep hon fått tips om: att tänka på andra saker i livet hon gör per automatik – som till exempel att köra bil.
– Rent logiskt rimmar det inte att jag inte kan slå till en boll, eftersom det är något jag har tränat för i hela livet – så jag måste ju komma bort från de tankarna. En situation jag kom på är när jag kör bil. Så när jag tänkte så när jag skulle ut och spela – att jag gick ut och körde bil – försvann de negativa tankarna.

Här kan du nominera din eldsjäl!

Hedvig Lindahl
Född: 29 april 1983.
Familj: Hustrun Sabine och barnen Timothy, 3, och en son som föddes i januari i år.
Bor: Cobham utanför London.
Position: Målvakt.
Klubb: Chelsea LFC.
Meriter: VM-silver 2003, VM-brons 2011, EM-brons 2005 och 2013, OS-silver 2016. Årets målvakt 2004, 2005, 2009, 2014, 2015 och 2016. Diamantbollen 2015 och 2016. Har spelat i landslaget sedan 2002, dessförinnan i ungdomslandslagen.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.