Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, tycker att idrottsrörelsen har en stabil värdegrund men inser att det finns problem med sexuella trakasserier.

Nyhet

RF-bossen Björn Eriksson: ”Det är klart att det finns rötägg även hos oss”

Av Tobias Jansson 27 oktober, 2017

I kölvattnet av den uppmärksammade Metoo-kampanjen ryter Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ifrån:
– Det här är en varnagel i hela samhället och det är bara positivt att den kommer i ljuset, säger han.

Och idrotten är inte befriad från sexuella trakasserier.
– Verkligen inte. Vi är en del av samhället och med en så stor rörelse som har fem miljoner medlemmar, så är det klart att det finns rötägg även hos oss. Det vore naivt och tro att idrotten är en fredad zon, säger Björn Eriksson.

Samtidigt är han försiktigt optimistisk:
– Det gäller att utreda alla anklagelser och jag tycker att idrotten ska vara lite bättre än samhället i stort, det är min förhoppning. Vi har en stabil och trygg värdegrund att luta oss emot, och den ska vi utgå från. Det är ojämlika relationer i samhället som ligger till grund för sådana här avarter av mänskligt beteende.

Det viktigaste är, enligt Björn Eriksson, att vara uppmärksam och att lyssna på den som har något att säga.
– Tidigare har det här varit lite tabubelagt, men en gång för alla kanske vi nu kan sopa ut hönorna. Det handlar om att man måste gå till botten med alla de fall som dyker upp och inte väja eller vara bekväm – men heller inte låta oskyldiga hamnar i rännstenen. Att frågan lyfts är bara positivt. Ingen ska sopa sådana här problem under mattan, säger han, och fortsätter:
– Den stora, stora majoriteten tycker ju tack och lov att sådant här är vedervärdigt och det är hoppfullt.

Här kan du nominera Årets Eldsjäl 2017! Att nominera är gratis och din eldsjäl kan vinna fina priser.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.