Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Caroline af Ugglas brinner för sången och ser den som ren medicin för kropp och själ. Foto: Kristoffer Lönn.
Caroline af Ugglas brinner för sången och ser den som ren medicin för kropp och själ. Foto: Kristoffer Lönn.

Hälsa

af Ugglas: ”Får jag inte sjunga blir jag knäckt”

Av Victoria Lagercrantz 16 juni, 2016

Att sjunga är rena rama medicinen.
Det vet Caroline af Ugglas, som sjunger varje dag.
– Sången gör mig glad och pigg, lugn och fokuserad, berättar hon.

Här kan du rösta på Årets Eldsjäl 2016!

Att sjunga – framför allt i kör – är bra för hälsan, har forskarna kommit fram till. Sången ger oss en inre ”dusch” av gynnsamma hormoner som gör oss gladare, motverkar stress och stärker immunförsvaret. Hjärta och lungor påverkas också positivt.

Den största hälsoeffekten får den som är amatör och sjunger i kör – vilket sångaren och körledaren Caroline af Ugglas bevittnar:

– Körmedlemmar har berättat för mig att de blivit friska från sina depressioner sen de började i kören. MS-patienter har berättat om minskade symtom. Även körsångares partners kommer fram till mig och beskriver hur glada och trevliga deras respektive blivit! Sång är läkande friskvård. De flesta av oss använder mest den vänstra hjärnhalvan i jobbet och vardagen, men när du sjunger stimuleras den högra – och du får ett endorfinpåslag, värsta kicken!

Hon sjunger nästan alltid

Även yrkesmusikern Caroline får energi av att sjunga. Hon har sjungit så gott som varje dag så länge hon kan minnas. Redan som 3-åring sjöng hon rent, hon var med i flera körer som barn, sjöng ofta solo – och eftersom hennes mamma jobbade som sångerska var musiken en självklar del av livet.

– De dagar jag inte kan sjunga blir jag knäckt. Då handlar det om att jag blivit hes och måste vila rösten. Jag har aldrig provat att inte sjunga en period. Jag låter alltid – pratar eller sjunger – och mår inte bra om jag måste vara tyst.

Utom konserter, rep och gig sjunger Caroline gärna hemma medan hon pysslar med annat.

– Jag brukar sjunga för min häst när jag är ute och rider – det tycker han är härligt, märker jag.

Hur påverkas du av att sjunga?
– Den första och största känslan är glädje. Sen blir jag pigg. Och med piggheten och glädjen följer ett ökat fokus – jag blir mycket lugnare.

Sången fyller också en djupare terapeutisk funktion, menar hon.

– I sången får vi kontakt med våra känslor och får leva ut dem. Att ta i från magen och sjunga ut är nog det bästa jag vet. Det är lite detsamma som att skrika – vi får ur oss känslor som annars ligger och trycker inom oss. Sången påverkar buktrycket och andningen positivt – så det är verkligen en sorts primalterapi.

Varför körsång ger tydligare positiva hälsoeffekter än om man sjunger för sig själv, till exempel i duschen, har forskarna inget säkert svar på. Men en förklaring antas vara den starka känslan av gemenskap. En annan förklaring kan vara att stämsången – då stämmor möts, fjärmar sig och klingar mot varandra – är stimulerande för hjärnan.

– Som körledare måste jag ha en viss auktoritet, en viss koll, säger Caroline. Jag älskar den rollen, men den förstör samtidigt lite av den där ursprungliga njutningen man får av att sjunga tillsammans. De gånger jag kan släppa min körledarroll – då kören sköter sig själv och jag blir nästan som en i kören – det är magiska halleluja-moments!

Vilken typ av musik är extra hälsosam att sjunga?
– Det spelar mindre roll – det är sjungandet i sig som får oss att må bra. Men visst är det ett plus om man väljer något man gillar. Själv mår jag toppen av gammal blues.

Caroline åt antidepressiva mediciner som ung, men det behöver hon inte längre, berättar hon.

– Jag har lärt mig hur jag ska ta hand om mig. Jag är extremt känslig och behöver behandla mig själv hela tiden. A och O är att sova gott, äta bra mat, motionera, vara ute i naturen, inte dricka mycket alkohol – jag dricker ett glas nästan varje dag, men aldrig mer. Och så sjunga, förstås.

Caroline bor i ett hus på landet med takterrass och många fönster – och utsikt över Mälarens vatten, åkrar och ängar. En miljö som får henne att varva ner när jobbet är krävande och intensivt.

Hästen Chess och hunden Niva ger också harmoni:

– Samspelet med mina djur – och motionen och den friska luften jag får genom djuren – betyder massor.

Att måla är en annan viktig må bra-källa.

– När jag målar tankar jag energi. Det är mitt konstnärliga uttryck då jag vänder mig enbart inåt. Jag är ensam, det är kravlöst och jag känner ett stort lugn.

Sjunger du eller lyssnar på musik när du målar dina tavlor?
– Nej, aldrig – jag lyssnar på talböcker. Jag behöver en historia att hänga upp mina känslor på när jag målar.

 

Caroline af Ugglas
Ålder: 44.
Bor: Hus på landet utanför Kungsängen, nordväst om Stockholm.
Gör: Sångerska, konstnär och körledare. Läs mer om Carolines kör på www.korforalla.se.
Familj: Maken Heinz Liljedahl, 50, bonus­dottern Oliva, 21, dottern Eddie-Lee, 15, och sonen Otis, 9. Hästen Chess, svenskt halvblod, och hunden Niva som kallas ”Kaninen”, bostonterrier.
Aktuell: Med albumet ”Nåväl” som släpptes i april. Ställer ut tavlor på Galleri Couleur i Stockholm från den 12 november. Åker på sommarturné, kolla in spelningarna på www.carolineafugglas.se.

 

Caroline af Ugglas, i körledarposition. Foto: Patrik Lienhart.

Caroline af Ugglas, i körledarposition. Foto: Patrik Lienhart.

—–

5 hälsovinster med att sjunga

1. Hjärngympa. Din hjärna får bra motion av att hålla reda på text, toner, tempo och dynamik, läsa notblad och följa dirigenten – allt detta samtidigt.

2. Glädjerus. Halterna av må bra-hormonet oxytocin ökar i kroppen när du sjunger – vilket ger känslor av motivation, belöning och tillfredsställelse.

3. Vilopuls och blodtryck sänks – vilket på sikt minskar risken för hjärtkärlsjukdom.

4. Rustar kroppen mot sjukdom. Det finns studier som pekar på en ökad aktivitet i kroppens immunförsvar vid regelbunden körsång.

5. Magträning. Under sången tränas de stora muskelgrupperna i mellangärdet som sköter andningen. Personer med astma kan därför ha särskilt stor nytta av att sjunga.

Källa: Vårdguiden & Karolinska Institutet

—–

Världens bästa allsångslåt, enligt forskare

Vill du må extra bra av att sjunga tillsammans med andra – prova Queens låt ”We are the champions”. Powerballaden från 1977 är tidernas bästa allsångslåt, enligt forskare på Goldsmith College i London och universitetet i York. Orsaker:

1. De medryckande tonartsbytena i refrängen.

2. Att den sjungs av en man som får ta i för att orka till de höga tonerna – låten ligger med andra ord rätt för de flesta röster.

3. De långa, detaljerade vokalfraseringarna ger oss positiv energi.

—–

FAKTA/SVERIGES KÖRFÖRBUND

Sveriges Körförbund har 13 300 medlemmar fördelade på 463 körer och ensembler. Alla dessa medlemmar har möjlighet att tjäna pengar genom att sälja Folkspels olika lotteriprodukter.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.