Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I Hässelby har jämställdhetsarbetet kommit långt – och framförallt märks det på det höga antalet kvinnliga ledare och tränare.

Finalist: Årets eldsjäl/Årets idrottsförening: Hässelby SK

I familjära Hässelby är jämställdhet en självklarhet sedan länge

Av Tobias Jansson 2 mars, 2018

Hässelby SK i västra Stockholm är en breddförening – som länge har strävat efter total jämställdhet.
– I styrelsen har vi 50 procent kvinnor och vi jobbar även med mixade lag och efter att ge alla barn och ungdomar samma förutsättningar, säger Claudio Pereyra, som är klubbens sportchef.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

Ulrika Molund, som tränar pojklaget födda 2003, är ett av många fina exempel på hur Hässelby SK jobbar.

– Jag måste fundera lite först, för jag har egentligen aldrig reflekterat över hur det är vara kvinna och träna ett pojklag. Jag tror heller inte att spelarna har tänkt på kön vad gäller deras tränare – utan de ser mig nog mest som just en fotbollstränare, säger hon, och fortsätter:

– Det jag möjligen kan sakna är kvinnliga kolleger, det är aldrig några kvinnlig tränare i de lag som vi möter. Det tycker jag är synd. Jag rekommenderar andra att göra som vi, för det finns hur många bra tjejer som helst som skulle passa som bra ledare för pojklag.

Killarna i Ulrikas lag intygar att de först och främst ser henne som en fotbollstränare.

– Fördelen är att hon gör sådant som en man kanske inte skulle göra, vi stretchar mer och så, säger Denzel Gaspar Barbosa.

Hässelby SK:s slogan är ”så många som möjligt, så länge som möjligt”. Många idrottsföreningar har svårt att behålla sina aktiva tjejer när de kommer upp i tonåren, där är tappet ofta stort.

– Alla ska vara välkomna oavsett kompetens och talang. Sedan handlar det om att tjejerna och killarna ska ha samma rättigheter. Det ska inte vara så att killarna får bättre planer eller fler träningstider, utan det ska vara lika villkor rakt igenom. Och det här med att vi har många fler kvinnor som tränare än många andra föreningar tror jag väldigt mycket på, säger Katharina Damgaard Hansen som tränar flicklaget födda 2004.

Hässelby SK har egentligen gjort allt sitt grundläggande jämställdhetsarbete – och idag sitter tänket i föreningens dna.

– Det bästa med Hässelby SK är att varje gång jag åker förbi här eller stannar till, så är det febril aktivitet på alla våra planer i Hässelby. Vi bär vårt klubbemblem med stolthet och vi är en stor familj och klubben mitt i byn. Det gör mig stolt, säger ordföranden Kristina Långström.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.