Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I Luleå Hockey är det ingen tvekan – där satsas det lika mycket på damerna som på herrarna, och hela klubben står bakom det.

Finalist: Årets eldsjäl/Årets idrottsförening: Luleå Hockey

Luleå går i bräschen för en jämställd hockey

Av Tobias Jansson 2 mars, 2018

För några år sedan tog Luleå Hockey ett banbrytande beslut:
Att satsa lika mycket på damhockeyn som på herrhockeyn.
– Vi vill få massa fler tjejer att börja spela hockey och vi vill vara en modern förening, säger Fredrik Glader, sportchef i Luleå.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

”Idrott på lika villkor i en jämställd förening”, är den paroll under vilken Luleå Hockey/MSSK verkar sedan några år. Det är fina ord – men det gäller att leva upp till dem också. Och det gör föreningen från Norrbotten.

– Vår långsiktiga inriktning är att öka intresset för ishockey och inte minst förbättra förutsättningarna för kvinnor och tjejer, säger Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey.

När principbeslutet om satsning på damhockey fattades var alla rörande överens. Varför bara spela på ena planhalvan, varför bara ha verksamhet för killar när det finns så många tjejer som vill spela?

Och ambitionerna är höga. Visionen är att tjejerna i framtiden också ska kunna vara heltidsproffs och det finns långt gångna planer på att dra igång ett hockeygymnasium för tjejer. I arbetet med sponsorer och partners finns också tydligt uttalat att samarbete ska gälla både herrarna och damerna. Och företagen i Norrbotten har svarat upp positivt på Luleås krav och strategi.

Det privata familjeägda fastighetsbolaget Galären tecknade nyligen ett nytt treårsavtal vårt 1,5 miljoner kronor per år, just för att damhockeyn tas på så stort allvar.

– Vår utgångspunkt i samarbetet är att Luleå Hockey ska vinna stora framgångar både i rinken och inom jämställdheten. En jämlik ishockey bidrar till ett varmare och vänligare Luleå för alla, säger Gunnar Thålin, vd för Galären.

Landslagsspelare och OS-spelaren Johanna Fällman kan intyga att man lever som man lär i Luleå.

– Vi tjejer vår verkligen ta det av faciliteter, medicinsk expertis och annat som nog är unikt för ett damhockeylag. Luleå Hockey ger oss fantastiska möjligheter för att utvecklas, säger hon.

Ett annat viktigt jämställdhetsbeslut är att det vid alla marknadsaktiviteter och sponsorsträffar skickas lika många dam- som herrspelare.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.