Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I Notvikens IK har ett långsiktigt och konsekvent jämställdhetsarbete gjort att fler tjejer stannar kvar längre i föreningen.

Finalist: Årets eldsjäl/Årets idrottsförening: Notvikens IK

Medvetet arbete stärker tjejernas situation i klubben

Av Tobias Jansson 2 mars, 2018

Regelbundna hälsokontroller – och särskilda temakvällar.
Notvikens IK har kommit långt i sitt jämställdhetsarbete.
– Idrott har länge skett på killars villkor – det är något som vi vill ändra på, säger Börje Löf, sportchef i föreningen.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

Vid sidan av träningsplanen trängs barnvagnarna med varandra. Tillsammans med friskvårdsföretaget Hermelinen har Notvikens IK inlett ett samarbete för att stötta kvinnor före och efter graviditeten.

Jag har varit med i föreningen i många år och jag måste säga att de förutsättningar som vi tjejer får här är mycket bättre än i många andra klubbar, säger Anna-Lisa Vestin.

Jenny Öhman kan stryka under på det:

Här får vi tjejer stöttning, bara som en sådan sak med hälsoundersökningarna och stöttningen i samband med graviditeter. Klubben jobbar hårt för oss tjejer.

Genusglasögonen ska vara på – hela tiden. Könsskillnaderna ska suddas ut, och alla ska erbjudas samma villkor och förutsättningar. Det långsiktiga målet – där man inte är riktigt än, men det är dit man strävar med verksamheten varje dag – är att den totala jämställdheten ska råda.

Föreningen jobbar därför aktiv för att rekrytera fler kvinnliga ledare, tränare, domare och styrelsearbetande. Och i Notviken som på många andra ställen har man tidigare upplevt ett problem med att tjejer slutar sitt idrottande för tidigt. Därför arbetar man också för att stimulera tjejer att fortsätta allt högre upp i åldrarna, inte minst med stödverksamheten kring graviditeter och med ”vuxenlag”.

Under temakvällarna som arrangeras med jämna mellanrum träffas Notvikens ungdomar för att diskutera och utbyta tankar – allt i syfte att stärka sammanhållningen och lagandan och för att motverka negativa gruppbildningar, utanförskap, mobbning och dåligt språkbruk.

Vi strävar hela tiden efter att förbättra tjejernas villkor och skapa en träningsmiljö som passar dem. Eller som passar alla. Det här är ett långsiktigt arbete som pågått ett tag och som är långtifrån klart än. Men vi fortsätter vårt jobb, säger Börje Löf.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.