Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I en sport som från början nästan bara killar utövade har Subsurfers Högdalen fått en helt annan könsstruktur – tack vare ett medvetet jämställdhetsarbete.

Finalist: Årets eldsjäl/årets idrottsförening: Subsurfers Högdalen

Skateföreningen som värnar om att alla ska vara välkomna

Av Tobias Jansson 2 mars, 2018

Den äldsta styrelsemedlemmen är 60 år. Den yngsta 13.
Subsurfers Högdalen går sin egen väg – och får alla att känna glädje och gemenskap.
– Alla är välkomna och alla ska våga, säger Susanne Eriksson, som är kassör i föreningen.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

Skateboardkulturen har, delvis med rätta, länge dragits med fördomen att det är en sport enbart för tuffa killar. Men Subsurfers Högdalen vill bryta normer och öppna upp för alla. Tjejskejtkvällarna har varit oerhört populära, liksom queerskejtkvällarna. Alla är välkomna då, precis som alltid annars också, även om de där mötesstunderna har speciella fokus för att fånga upp nya skejtare.

– Det är viktigt med mångfald i skateboard-kulturen. Den där föreställningen om att skateboard bara är för killar är något som vi verkligen vill bryta. Vi gillar också att det ska vara gratis. Vi lånar ut brädor, vi lånar ut skydd. Vi har en liten kiosk i vår skateboardpark, men annars det är mycket bjudfika också, säger Susanne och skrattar.

Konceptet ”each one, teach one” har spridit sig i föreningen och i parken och det finns alltid någon som är beredd att hjälpa till.

– Jag tycker att ökad mångfald är väldigt viktigt och skateboard är en så himla bra sport just för det. Du behöver inte så mycket, bara en bräda egentligen, så alla kan verkligen vara med. Och det skapas en otroligt fin gemenskap, berättar Fanny Sahlberg Ahlström.

Michaela Maass gillar friheten med skateboard-åkningen, att det är mycket är upp till en själv hur allt blir, och att Subsurfers Högdalens förmåga att skapa gemenskap och samhörighet för alla är föreningens stora styrka.

– Jag hoppas att fler hittar hit. Vi pushar alla varandra på ett positivt sätt och vi lär av varandra och ingen behöver känna sig utanför.

På det nationella planet finns fortfarande mycket att göra inom skateboard-kulturen. Oftast finns det inte ens någon tjejklass i tävlingarna.

För att motverka detta har Subsurfers en strategisk plan: de tar själva på plats eget initiativ och tar in anmälningar och ser till att tävlingen har minst en tjejklass. Det handlar om att bryta gamla strukturer, och där har Subsurfers Högdalen kommit en bit på vägen.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.