Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Carina Espegren har tagit Lomma Ridklubb med storm och sjösätter en rad projekt för att få barn och ungdomar att trivs i stallet – samtidigt som hon arbetar mycket aktivt mot mobbning.

Finalist Årets eldsjäl/Kamratskap: Carina Espegren

Carina vill se stallet som en fritidsgård

Av Tobias Jansson 20 oktober, 2017

När Carina Espegren var barn hade hon själv fjärilar i magen. Nu vill hon hjälpa alla de barn som upplever samma sak.
– Jag brinner för detta eftersom jag själv var väldigt blyg och hade dålig självförtroende när jag växte upp, säger hon.

Här kan du rösta på Carina Espegren som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Det är egentligen en vacker höstdag i skånska Lomma någon mil norr om Malmö – om det inte vore för blåsten. Det är eftermiddag och stallet börjar fyllas med unga tjejer som kommer direkt från skolan med mellanmålet i handen.
– Det är svårt att få pojkar att börja rida. De kan lätt bli retade i skolan. Men jag har projekt på gång här… Att stänga stallet någon gång och bara låta pojkar vara därinne. Att ordna ”Kom igen-killar” – en ridgrupp bara för killar. Sådana saker, säger hon.

Flera av idéerna tog hon med sig från Sundsvall till Lomma, när flyttlasset gick för två och ett halvt år sedan, och de är alltså testade sedan tidigare.
– Idéer har jag ju hur många som helst. Det handlar bara om att sortera dem och se vilka man kan genomföra, säger hon.

Flera av stallfickorna har på sig en täckjacka med trycket ”Ryttarvänner” över ryggen.
– Det är ett projekt som ska främja vänskapen i stallet. Ingen ska känna sig ensam där, det ska alltid finnas någon att fråga. De som har varit med ett tag kan bli en ryttarvän och vägleda de yngre och nyare tjejerna.

Hon får tillåtelse av 13-åriga Emilia att visa det mejl som hon skrev till Carina för en tid sedan:
”Jag undrar om det finns plats för en till ryttarvän i stället. Anledningen är att jag älskar att få hjälpa till i stallet men också för att jag få namnet som ryttarvän och få ta ställningen i stallet som en ryttarvän. Jag är ofta i stallet hela veckan och älskar att hjälpa till så som att mocka eller hjälpa nybörjarna att till exempel träna eller något annat. ”

Nu är Emilia en ryttarvän.
– Det mejlet fångar det som jag vill uppnå med begreppet, säger Carina.

Hon har redan blivit uppskattad av Skånes Idrottsförbund för sitt engagemang för fjärilsbarnen och de särskilda fjärilsdagar som hon arrangerar.
– Barnen byter ut sina vanliga ridlektioner mot en fjärilsdag, då de får komma hit och göra saker som de känner för. Alltifrån att rida barbacka till att mocka boxar.

15-åriga Jennifer har haft Carina som ridlärare i drygt två år. Hon berättar:
– Carina ser till att förebygga mobbning, och därför har vi ingen mobbning alls här. Hon tar upp det och pratar om det. Hon får alla att känna sig välkomna och ser till att ingen känner sig utanför.

Det är inte bara själva ridningen som Carina brinner för, utan det är helheten och stallhänget.
– Förr i tiden hängde man i stallet på ett helt annat sätt än i dag. Men, det är ju världens bästa fritidsgård! Folk betalar för att få rida – men de vill inte vara i stallet. Det är något som jag verkligen vill ändra på.

Hon känner själv en glädje när en förälder kommer och berättar hur deras barn har fått bättre självförtroende, kanske höjt betygen i skolan, och har en annan trygghet än tidigare.
– Att få jobba med barn, ungdomar och hästar är det absolut bästa som finns, säger hon.

Här kan du rösta på Carina Espegren som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Carina Espegren
Ålder: 57 år.
Familj: Man, tre söner, en dotter, fyra barnbarn.
Bor: Dalby.
Gör: Driver mängder av projekt i Lomma Ridklubb där hon försöker göra ridsporten tillgänglig för alla.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Carina Espegren

Carina Espegren har tagit Lomma Ridklubb med storm och sjösätter en rad projekt för att få barn och ungdomar att trivs i stallet – samtidigt som hon arbetar mycket aktivt mot mobbning.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.