Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Finalist Årets eldsjäl/Kamratskap: Emely Crona Stenberg

Emelys nätverk gör storverk

Av Tobias Jansson 20 oktober, 2017

Det hörs på namnet.
Heja Livet är ett nätverk där man har möjlighet att lyfta sig själv och andra.
– Det är fantastiskt att kunna hjälpa så många kvinnor på så många olika sätt, säger grundaren Emely Crona Stenberg.

Här kan du rösta på Emely Crona Stenberg som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Någon behöver en lägenhet. En annan frågar om råd inför en löneförhandling. En tredje undrar hur det är att resa jorden runt ensam och en fjärde behöver hjälp med sin psykiska ohälsa. I Heja Livet tas mängder av olika ämnen upp som rör just det, livet.
Den ideella föreningen Heja Livet började som en liten grupp på 100 personer 2014 – och nu tre år senare har Facebook-gruppen över 60 000 medlemmar. Och Emely har speciell relation till gruppnamnet Heja Livet. Emely och hennes bror lever idag utan föräldrar; hennes mamma dog i bröstcancer 2015 och hennes pappa avled ett par år tidigare.

Hon har fortfarande svårt att acceptera att ingen av dem ens fick bli 60 år. Men det var det civila jobbet som PR-konsult som blev avgörande för Heja Livet-projektet.
– Under min tid som PR-konsult jobbade vi ofta i grupp och det var många olika individer som var inblandade. Vi hade daglig, glad kontakt och skrev uppskattande mejl och sms men efter att projektet var klart så var all ”vänskap” som bortblåst. Där och då insåg jag att klimatet mellan oss kvinnor måste få sig en utmaning. Jag ville förändra konkurrenstänket och bemöta fördomar om kvinnor i grupp, säger Emely, och fortsätter:

– Jag ville också utforska vad som skulle hända om vi samlar en mängd kvinnor i olika åldrar på samma plattform. Var hamnar vi då och hur blir vi unika?
Det kan man verkligen säga att hon har gjort, tillsammans med sin vän Caroline Levy som också varit med på den här resan från första början.

Varför behövs Heja Livet?
– Det behövs framförallt som en fristad för kvinnor att kunna diskutera allt som rör livet, både högt och lågt. En plats där man lyfter sig själv och andra, utan att trycka ner någon. Det ska vara ett varmt klimat och vi ska hjälpa varandra, ge och få råd, lyssna och stötta utifrån egna erfarenheter.

Hon har under de här tre åren lagt ner ohyggligt mycket tid på Heja Livet, enbart med glädje.
Heja Livet har funnits genom mobilen på alla kaffepauser, promenader och tågresor till och från hemmet. I sängen, soffan och hissen. Det finns ju alltid någon kommentar som ska kommenteras, ett inlägg som ska delas eller någon medlem som ska godkännas.
– Framtidsmålet är att kunna bibehålla den enkla och raka kommunikationen som gruppen har idag, och att vi ska kunna fortsätta vara ärliga och öppna. Vi vill kunna växa utan att bli alldeles för kommersiella och tappa förtroendet hos våra medlemmar.

Det unika med Heja Livet är att det aldrig har skrivits ett enda ont ord om någon annan.
– Vi har inget som helst utrymme för 2000-talets argaste ord: Näthat. Konstruktiv kritik, ja, men aldrig hat. Redan från dag ett har vi varit tydliga med att Heja Livet inte är en plats för personliga påhopp, elakheter och skitsnack. Diskussioner och dialoger är självklart välkommet, vi alla har olika åsikter, men det gäller att framföra det på ett schysst sätt, säger Emely Crona Stenberg, och fortsätter:
– Vill någon ge kritik så ska den vara konstruktiv. Vi har tagit bort max 6-7 kommentarer sedan starten hösten 2014, så vi har verkligen tagit ställning mot näthat, som tragiskt nog är ett av vår samtids vanligaste uttryck.

Diana Lidforsen är en av väldigt många som fått hjälp av Heja Livet:
– Först fick jag hjälpt med en enkät i en förstudie som var avgörande för att kunna slutföra mitt projekt. Sedan delade jag ett erbjudande i gruppen på vår menskopp Flowcup i samband med lansering som slutade med att vi fick massvis med order. Det gläder mig att kunna berätta att de 300 första donerade menskopparna lämnats över till Stiftelsen Star For Life. Tillsammans har VI sett till att 300 tjejer i Sydafrika och Namibia kommer få dessa menskoppar, säger hon.

Här kan du rösta på Emely Crona Stenberg som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Emely Crona Stenberg
Ålder: 31 år.
Familj: En pojkvän, en lillebror och mormor.
Bor: Stockholm.
Gör: Driver Facebook-gruppen och nätverket Heja Livet som på kort tid har fått 60 000 medlemmar; ett forum för enbart tjejer som ska inspirera, stötta och engagera.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Emely Crona Stenberg

Driver Facebook-gruppen och nätverket Heja Livet som på kort tid har fått 60 000 medlemmar; ett forum för enbart tjejer som ska inspirera, stötta och engagera.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.