Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

En otrygg uppväxt gjorde att Ida Westin fann en trygghet i idrotten och föreningslivet – något som hon nu själv vill sprida vidare.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Ida Westin

I Bankeryd är handboll så mycket mer än handboll

Av Tobias Jansson 18 december, 2017

40-åriga Ida Westin är handbollstränare och ledare i IFK Bankeryd. Men hennes engagemang inkluderar så mycket mer än bara handboll.
– Här är målet att jobba med glädje – alla ska ge och få glädje, säger hon.

Här kan du rösta på Ida Westin som Årets Eldsjäl/Ledare

En vanlig decemberkväll i Bankeryd utanför Jönköping, och mängder av ungdomar passerar revy i idrottshallen. Vi befinner oss i ett litet samhälle – men hos en handbollsklubb som har en stor ungdomsverksamhet. Totalt är över 350 barn och ungdomar med i medlemsrullorna.

– Idrotten ska vara en trygg hemmaplan. Jag kan bara gå till mig själv. Jag hade inte den tryggaste uppväxten – men jag fann min trygghet inom handbollen. När jag växte upp så la jag all tid på skolan – och på handbollen, berättar Ida Westin, och fortsätter:

– Att få vara en aktiv del och verka för att ungdomar ska ha det bra – eller rentav få det bättre – är drivkraften för mig. Jag är väldigt engagerad, nästan så att jag tappar bort mig själv ibland. Jag fångas gärna av stunden.

Att rabbla upp Ida Westins alla sidouppdrag och projekt blir lite för långrandigt. Men vi kan konstatera att hon är en allt-i-allo – och hon är även engagerade i frågor som rör Smålandsidrotten i stort och övriga Bankeryd.

– Det finns ett projekt här som heter Samsyn Småland och som vi har kommit en bit på väg med. Det handlar om att skapa en bättre dialog mellan olika idrotter och föreningar, en förståelse – allt för att få unga människor att kunna hålla på längre med olika idrotter. Där är jag bland annat engagerad, berättar hon.

Förutom glädjen som det ger att träna ungdomslag i handboll, är också stoltheten något som får Ida Westin att känna att hon ibland kan göra skillnad.

Hon förklarar:

– Ta till exempel när två 13-åriga tjejer i klubben självmant kommer och säger att de vill vara hjälptränare för åttaåringarna. Det där är ett sådant underbart kvitto på att ens engagemang smittar av sig och att man varit med och skapat en miljö där de kan känna sig trygga. Jag kan känna samma stolthet när jag märker att fler och fler tjejer faktiskt vågar döma matcher. Det är härligt att se dem våga och gå in och ta en annan roll.

Ida Westins ledarskap har spridit sig – och det handlar som sagt om så mycket mer än stegnedsättningar och distansskott.

– Jag har hela tiden strävat efter att vi ska försöka dra nytta av att vi är så familjära av naturen. Det handlar om att hitta samarbeten och kul projekt inom föreningen. Vi brukar ordna lite danstillställningar och andra roliga sätt för ungdomarna att lära känna varandra. På så sätt lär folk känna varandra och vi skapar en känsla av gemenskap, som är nog så viktig, säger hon.

Ida Westin
Ålder: 40 år.
Bor: Jönköping.
Gör: Är ledare och utbildare och styrelsemedlem i IFK Bankeryds handbollssektion.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Ida Westin

En otrygg uppväxt gjorde att Ida Westin fann en trygghet i idrotten och föreningslivet – något som hon nu själv vill sprida vidare.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.