Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Jan Mellgren har under fyra års tid byggt upp en imponerande verksamhet i förorten Angered, där tjejer med ett 30-tal olika nationaliteter får lära sig spela hockey.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Jan Mellgren

I utsatta Angered får tjejer spela hockey gratis

Av Tobias Jansson 18 december, 2017

Jan Mellgren ser bara möjligheter, inga hinder. Men han vågar inte räkna timmar.
Göteborgs HC satsar på tjejhockey och kälkhockey – i den socioekonomiskt utsatta förorten Angered. Och det går riktigt, riktigt bra.

Här kan du rösta på Jan Mellgren som Årets Eldsjäl/Ledare

Göteborg och damhockey har inte alltid varit en perfekt kombination, inte minst sedan Frölunda tydligt gått ut och sagt att de inte vill ha ett seniorlag för tjejer.

Men Jan Mellgren ser Göteborgs HC som så mycket mer än bara ett damhockeylag. I superfräscha Angered Arena, som ligger i ett av de fattigaste områdena i Sverige, är han en allt-i-allo i föreningen.

– Mitt uppdrag består av alltifrån att bära klubbor och fylla på vattenflaskor till att skjutsa och vara ordförande och fatta beslut. Jag är med i det mesta, säger han, och fortsätter:

– Skälet till att vi finns är att vi tror på mångkulturen och det toleranta samhället. Angered har stor barnfattigdom och ohälsotal som är dåliga. Vi måste göra vårt för att förbättra folkhälsan. Och där är idrotten väldigt viktig.

Allt började för sex-sju år sedan när Jan Mellgrens dotter ville börja spela ishockey.

– Då först fick jag upp ögonen för vilka taskiga villkor som gäller för tjejer som vill spela, och då föddes min idé om att hjälpa damhockeyn i Sverige. I grunden är det en jämställdhetsfråga. Det kan inte vara så här i ett samhälle.

Att förlägga klubbens hemvist till Angered var en stor utmaning i sig. Där finns ingen hockeykultur, stadsdelen är socioekonomiskt utsatt och många har utomeuropeisk bakgrund. Däremot finns en modern och ändamålsenlig ishall, byggd av Göteborgs stad för att främja idrott och aktivitet i området.

– Vi har jobbat stenhårt med sponsorer. Och från och med i år har vi varit så framgångsrika att det inte kostar en enda krona för våra tjejer. Alla som kommer till hockeyskolan får exempelvis vara med – helt gratis.

Jan Mellgren ser hockeyn som en väg in i samhället. Ishallen blir en mötesplats för föräldrarna som tvingas tala svenska. Folkhälsan åker med av bara farten. Men framförallt handlar det om att bygga relationer med och mellan spelare och föräldrar så att de får en tro på sig själva.

– Själv får jag tillbaka massor av mitt engagemang, framförallt glädje. Vi hade en tjej från Libanon som berättade i en kanadensisk tidning att hon tack vare hockeyn hade lärt sig att fokusera mer på skolan och att hon hade fått mål i livet. Barn utan drömmar har en väldigt taskig framtid och därför är det en skyldighet för idrotten att ge drömmar till dem, säger Jan Mellgren.

Hockeyklubben har sedan 2013 vuxit rejält och har idag runt 150 spelare från ett trettiotal olika länder. Några av dem är killar, eftersom Jan Mellgren lever efter de öppna dörrarnas princip. Och en del av dem har funktionshinder.

– Jag gick och irriterade mig på att det hängde kälkar här i hallen som ingen använde. Då träffade jag Mikael, en kille med cp-skada som är rullstolsbunden och som gått i skola härute i Angered. Tillsammans drog vi igång en sektion för kälkhockey. Det där är ju själva idén med idrotten, att den ska ta hand om alla och att alla ska ha en plats.

Jan Mellgren
Ålder: 59 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Initiativtagare till Göteborg HC:s riksserielag i damhockey – och har öppnat upp för damhockey och hockey för funktionsnedsatta i förorten Angered efter devisen att allt ska vara gratis.

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Jan Mellgren

Jan Mellgren har under fyra års tid byggt upp en imponerande verksamhet i förorten Angered, där tjejer med ett 30-tal olika nationaliteter får lära sig spela hockey.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.