Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I över 31 år har Lars Naesström drivit Rotebro BTK och han har sett tusentals barn och ungdomar passera revy.

Finalist Årets Eldsjäl/Ledare: Lars Naesström

Byggde ett eget pingisbord – nu är klubben en av de största

Av Tobias Jansson 18 december, 2017

Han började med att bygga ett eget pingisbord. Nu är Rotebro BTK en av de största ungdomsklubbarna i Stockholm – och Lars Naesström har varit med hela vägen.
– Detta är ett sätt för mig att hålla mig ung, säger 74-åringen.

Här kan du rösta på Lars Naesström som Årets Eldsjäl/Ledare

Det är lördag förmiddag och idrottshallen ett par mil norr om Stockholm börjar fyllas. Pingisborden står uppradade på golvet, näten är monterade – och det är dags för ett gäng nybörjare att träna.

Som vanligt är Lars Naesström på plats sedan länge. Han tar emot barnen och ungdomarna, byter några ord med dem, gör high-five med någon, brister ut i ett skratt över en kommentar, ser till att alla känner sig sedda.

Det är sådan han är.

– Lasse brinner verkligen för det här. Han har sådan erfarenhet och han vill verkligen att alla ska må bra. Om jag håller en träning och Lasse inte är här, då frågar de hela tiden efter honom. De vill att han ska vara här. De trivs och känner sig trygga med honom, säger Ronnie Larsson, som är en annan eldsjäl inom föreningen.

Toppning är fult. Det viktiga för Lars Naesström är att alla ska få vara med – och att man ska få spela med sina kompisar. Policyn mot droger, alkohol och tobak är också hård; det ska vara ett sunt klimat rakt igenom.

”Många gånger när jag går hem på kvällen känner jag mig riktigt rörd. Alla är så positiva och så snälla mot mig – och det tycker jag är helt otroligt”, säger Lars Naesström.

Han beskrivs nästan som en läkare, av somliga i klubben. Under åren har han jobbat med barn och ungdomar som är förståndshandikappade, som har autism och asperger. Och trots sin ålder är han öppen för nya idéer och influenser.

Han har bland annat ett projekt på gång med en professor vid Karolinska institutet där de hoppas kunna få Parkinson-sjuka att må bättre med hjälp av pingis. Lars Naesström är också initiativtagare till Shaow Down, som är bordtennis för synskadade.

Det är inte de speltekniska råden som gör Lars Naesström till den han är – utan det är det är peppningen, det mentala, förmågan att se alla och få alla att känna sig välkomna och värdefulla.

– Vi har jobbat för att motverka mobbning och lyckats bra med det – mycket tack vare att det är så fantastiskt fina ungdomar och föräldrar. Många gånger när jag går hem på kvällen känner jag mig riktigt rörd. Alla är så positiva och så snälla mot mig – och det tycker jag är helt otroligt, säger han.

Det är den responsen som gör att Lars Naesström får energi och kraft att lägga ner cirka 50 ideella timmar i veckan på bordtennisen.

– Jag får ju lära mig mycket om hur det är att vara ung i dag. Jag lär mig något nytt varje dag oavsett om det är från pingisungdomarna, de synskadade, de med autsim eller asperger, säger han, och fortsätter:

– Jag tror att man måste försöka leva som man lär. Att man är ordentlig. Att man ser idrott som något väldigt positivt. Man får bättre kondition och blir bättre i skolan av att idrotta. Man gör en aktivitet istället för att sitta framför en dator eller tv-skärm.

Lars Naesström
Ålder: 74 år.
Bor: Sollentuna.
Gör: Driver Rotebro BTK, vilket han har gjort i 31 år, och gör egentligen allting i hela föreningen.

 

Finalist - årets eldsjäl / Ledare

Lars Naesström

I över 31 år har Lars Naesström, 74, drivit Rotebro BTK. Genom åren har han gett barn, ungdomar och vuxna med förståndshandikapp, autism, asperger, parkinson och nedsatt syn möjligheten att spela pingis.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.