Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Ashif Chowdary ser karaten som den idealiska mötesplatsen för barn och ungdomar som behöver vägledning och struktur i sina liv.

Finalist Årets Eldsjäl/Öppen: Ashif Chowdary

Karateledaren som sätter ramar – och som utlovar kramar

Av Tobias Jansson 15 februari, 2018

Ashif Chowdary kom själv till Sverige en gång som flykting.
Nu lägger han sin fritid på att hjälpa andra.
– Jag brukar säga att inom karaten är det ramar och kramar som gäller, säger han.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

Skrattet är alltid nära. Det är viktigt att ha roligt också, och det märks att Ashif och hans karateelever har väldigt kul tillsammans.

Men Ashif Chowdarys enorma engagemang i olika karateklubbar i Halmstad genom åren har en djupare mening också.

– Jag gör det här främst för att skapa en vettig fritid för de barn som inte har något att göra, och det kan vara både nyanlända och svenska ungdomar. Unga människor som inte har något bra att göra på sin fritid kanske hittar på dumheter ute på stan. Genom karaten lär de känna varandra och får en väg in i samhället, säger han.

Ashif kan dra paralleller till sin egen ungdomstid.

Han kom till Sverige på 1970-talet tillsammans med sin mamma och sina systrar, som flykting från Ida Amins omänskliga regim i Uganda.

– Vi var tvungna att fly från inbördeskriget och mellanlandade ett par år i Italien innan vi kom hit till Sverige. Jag minns mycket från den tiden. Vi hade inte mycket pengar och det var tufft många gånger. Man kunde inte vara med på aktiviteter och man hamnade utanför. Barn och ungdomar ska inte behöva vara med om det. Inte vuxna heller, för den delen.

I de olika karateklasserna råder en sorts behärskad disciplin.

– Det är viktigt att man pratar svenska, att man försöker i alla fall. Sen handlar det mycket om moral och etik, att vi pratar om sådana saker och om hur man ska bete sig och visa respekt för varandra, säger Ashif, och fortsätter:

– Karaten är en idealisk mötesplats. Inom karaten skalar man av människornas identitet bara genom att alla bär en dräkt. Det är ordning och reda och struktur. Det försöker lära ut att det är viktigt att komma i tid, att lyssna när andra pratar, att utvecklas och hela tiden vilja utvecklas, att man ska sköta skolarbetet och försöka bli en bra människa i livet. Och att man inte ska hitta på dumheter överhuvudtaget.

Vissa köper det direkt – andra inte.

Då får man bara jobba ännu mer med dem, säger Ashif, som om det vore den självklaraste saken i världen.

I sitt civila liv är Ashif Chowdary kapten inom militären och sysslar med tekniska utbildningar. Han är även involverad, på sin fritid, i projekt hos den kommunala tekniska förskolan och är med och utbildar barn i teknik. Han ställer upp och övningskör med nyanlända eller andra som inte har råd, helt ideellt.

Inom karaten har han dragit igång integrationskarate-grupper och också varit initiativtagare till att hans förening fonderar pengar till folk som har det svårt i livet och som har valt bort karate för att de inte har råd.

– Jag har aldrig räknat ut hur mycket tid jag lägger ner på det här. Men säg så här: Jag har gått upp lite i vikt, för jag hinner inte med min egen träning … Fast jag skulle önska att jag kunde lägga ner ännu mer tid. Om jag vann mycket pengar skulle jag bara ägna mig åt det här.

Ashif Chowdary
Ålder: 50 år.
Bor: Halmstad.
Gör: Driver en mängd karateprojekt i Halmstad där han hjälper såväl nyanlända som svenska ungdomar att få en meningsfull fritid.

Finalist - årets eldsjäl / Öppen

Ashif Chowdary

Ashif Chowdary engagerar sig i karaten. Dessutom övningskör han med nyanlända och personer utan inkomst.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.