Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Från tennis – till fotografering. Felicia utgår mycket från egna upplevelser när hon utbildar ungdomar i normkritisk fotografering.

Finalist Årets Eldsjäl/Öppen: Felicia Margineanu

Kameran fick henne att se världen med nya ögon

Av Tobias Jansson 15 februari, 2018

När Felicia Margineanu var 13 år fick hon sin första kamera. Det väckte något inom henne – och nu vill hon förbättra världen.
– Kameran blev min bästa kompis och med den vill jag stärka självkänslan hos unga tjejer, säger hon.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

När Felicia Margineanu växte upp var hon en riktigt lovande tennisspelare. Men tröttsamma kommentarer om hennes kropp och utseende gjorde att hon tappade lusten.

– Jag var rätt mobbad i skolan och hade egentligen inga riktiga vänner. Men när jag var 13 år fick jag en kamera och då fick jag en riktig kompis, säger hon.

Flickdrömmen var att bli modefotograf, men den sprack snart.

– Jag insåg tidigt att den branschen är väldigt sexistisk och att jag som ung kvinna mötte mycket motstånd. Jag hade svårt för de sexuellt objektifierande bilderna. Samtidigt blev jag allt mer samhällsintresserad, berättar hon, och fortsätter:

– Sen kom valet 2010. Jag var 17 år och fick inte rösta. Dagen efter det valet var jag så upprörd över att ett visst parti kom in i riksdagen och den där känslan av att man var för ung för att själv få vara med och påverka var jobbig. Via Facebook gjorde jag då en uppmaning om att träffas på Sergels Torg. Det kom 10 000 människor. Där och då insåg jag att jag har en röst, det gäller bara att göra den hörd.

Kameran hade gett henne det nödvändiga självförtroendet, det samhälleliga intresset var väckt – och med funderingarna kring modebranschen i bakhuvudet drog Felicia igång föreningen OhSnap! Det är en fotoverksamhet för tjejer och icke binära i åldrarna 7-21 år, där de utbildas i normkritisk fotografering.

– I grunden handlar det om att stärka unga kvinnor genom att lyfta fram förebilder, att inspirera och att utbilda om bildens makt och sociala mediers utmaningar, säger hon.

I dag är det ännu viktigare att lyfta fram normer och ideal, tycker Felicia.

– Många jämför sig med vad de ser i sociala medier. Det finns en skam över kvinnokroppen och kvinnors sexualitet och jag vill utmana de rådande normerna för att skapa nya. Detta är mitt sätt att försöka vara med och skapa ett bättre välmående hos dagens ungdomar.

* Vad ger det tillbaka?

– Livsglädje! Jag känner att jag är här på jorden för att bidra. När jag ser hur det glittrar i ögonen hos unga tjejer som kommer in en studio och ser dem växa, då förstår jag att detta är mitt syfte här i livet. Och jag vet ju själv vad kameran kan göra för en individ.

Felicia Margineanu 
Ålder: 25.
Bor: Sollentuna.
Gör: Utbildar unga tjejer och icke binära i normkritisk fotografering.

Finalist - årets eldsjäl / Öppen

Felicia Margineanu

Felicia Margineanu är engagerad i att unga tjejer och icke binära ska lära sig hantera en kamera och dessutom få ett normkritiskt tänk kring fotograferandet.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.