Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Niklas Berg jobbar till vardags som lärare och lägger ner stor del av sin fritid på att vara ideell friidrottstränare i Hedesunda.

Finalist Årets Eldsjäl/Öppen: Niklas Berg

Tog saken i egna händer – och byggde en egen arena

Av Tobias Jansson 15 februari, 2018

Från noll till 20 – till 60 barn.
Niklas Bergs engagemang i Hedesunda har fått en helt ny sektion att växa fram.
– Tanken var att hitta ett komplement till lagidrotterna, säger han.

Rösta på din Eldsjäl här – 5 mars är sista dagen!

Och tanken har slagit väldigt väl ut. Det var för sju år sedan som Niklas Berg bestämde sig för att dra igång friidrott i Hedesunda utanför Gävle.

– Hockey, fotboll och skidor har ju alltid funnits här. Men med lite hjälp av Gävle IF kunde jag vara med och starta upp friidrotten. I början var det rätt småskaligt med yngre barn bara, men sedan har det vuxit, säger han.

Rätt snart behövdes någonting göras.

– Vi var tvungna att utveckla oss om vi skulle kunna erbjuda friidrott och inte bara hålla på och träna vid sidan av fotbollsplanen. Jag jobbar själv som lärare på skolan invid idrottsanläggningen och tänkte att skolan också kunde dra nytta av en friidrottsarena, berättar Niklas, och fortsätter:

– Med hjälp av Sisu gjorde vi en ansökan till allmänna arvsfonden och även Riksidrottsförbundet var med och bidrog. Det var en lång väntan innan man fick beskeden. Nu har vi byggt en arena som uppfyller kraven för alla barn upp till 15 år. Det är som en inomhusarena – fast utomhus. Det är en 200-metersbana med fyra banor i bredd, men vi kan hoppa höjd, kasta slägga och diskus och vi har en bra gräsplan som innerplan.

Även om finansieringen finns där – tack vare allmänna arvsfonden och RF – så är det inte bara att bygga en arena. Under tiden som ärenden behandlades där ägnade Niklas mycket tid år möten med kommunens representanter.

– Det var säkert 20–30 timmar i veckan som jag lade ner på det där, under ett års tid, säger han.

Men det var det värt.

– Det som driver mig för att hålla på med det här det är ju barnen. Det kan vara jobbigt ibland man känner ”ska jag orka åka hit” men de lyfter en jämt när man är på plats. Man får så mycket tillbaka när man är här och får se deras glädje och när de får hålla på att röra på sig, säger Niklas och fortsätter:

– Vi rör ju oss mindre och mindre idag. Jag rörde mig jättemycket när jag växte upp och är väldigt engagerad i att få många att röra på sig på ett roligt sätt. Det behöver inte vara tävling och att man skall vara bäst. Det viktiga är att vi är tillsammans, att vi skapar en gemenskap och har roligt tillsammans. Det är liksom det som är roligt i det hela.

Föreningen betyder mycket för Hedesunda som ort. Många barnfamiljer söker sig hit, och då är vettiga fritidssysselsättningar något som står högt på agendan.

– Det handlar ju om bygden, vi är en liten bygd i en stor kommun.

Och i Hedesunda är inte tävlingen mot andra det viktigaste.

– Man måste absolut inte tävla för att vara med här. Grunden är att vi är med, leker och har roligt tillsammans. Sen är ju tävlingen ett roligt inslag. Vi har tagit fram en Personlig Rekord-liga där man samlar på sig personliga rekord. Och så delar vi ut priser efter det också, när säsongen är slut och alla tävlingar har varit. Det är många som säger saker som ”jag slog pers i längd, jag hoppade över tre meter idag”, och de kom på 28:e plats i tävlingen. Men det är oväsentligt, det personliga rekordet är det som räknas.

Niklas Berg
Ålder: 41 år.
Bor: Hedesunda.
Gör: Tränar barn och ungdomar i friidrott – och har sett till att en egen arena blivit byggd och finansierad.

Finalist - årets eldsjäl / Öppen

Niklas Berg

Niklas Berg drog igång en friidrottsklubb för sju år sedan. Nu har han kämpat sig till en ny arena att utöva sporten på.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.