Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I 17 år har Anette Bruksås haft vattengympapass för pensionärer i Borås – och hon har inga planer på att sluta.

Finalist Årets Eldsjäl/Hälsa: Anette Bruksås

Vattengympan får alla äldre att må bättre

Av Tobias Jansson 12 maj, 2017

Anette Bruksås lever för att erbjuda pensionärerna i Borås vattengympa. Ingenting kan stoppa henne. Inte gipsade fingrar, inte lunginflammation.
– I januari gick jag till och med ner i arbetstid på mitt ordinarie jobb för att hinna med allt, säger hon.

Här kan du rösta på Anette Bruksås som Årets Eldsjäl/Hälsa

En äldre dam på väg in i omklädningsrummet utbrister:
– Jag tycker att det är så svårt att flyta.

En annan äldre dam svarar:
– Nä, tycker du? Det tycker inte jag. Men så synd att det är sista gången i dag. Det här är ju så kul.

Stor bukett blommor
I simhallen på Borås Sjukhus rehabiliteringsavdelning är det varmt. 20 kvinnor i vita, gröna och blå badmössor guppar förväntansfullt i bassängen – medan den 21:a delar ut en jättebukett blommor till Anette Bruksås som ett tack för terminen. Det är enda betalningen hon får; men detta är inget hon gör för pengar.
– Jag har sagt i många år att jag ska trappa ner lite på det. Men det är svårt. Det är så roligt och ger så mycket tillbaka. Att få se glädjen hos äldre människor slår det mesta. Det kan vara personer som ofta är ganska ensamma, som saknar sociala kontakter och umgänge. För många av dem är vattengympapasset veckans höjdpunkt. I januari fick jag faktiskt ner lite i arbetstid – du vet, pengar är inte allt och barnen är vuxna nu och kostar inte lika mycket, säger hon.

Kunde gå igen
I 17 år har Anette Bruksås haft sina vattengympapass i Borås. Den här vårterminen ”bara” åtta gånger i veckan.

Allt började med att hon utbildade sig inom friskvård och där fick hon chansen att dels jobba med äldre människor, dels utbilda sig inom vattengymnastik.
– Jag minns särskilt en äldre man som efter en stroke hade hamnat i rullstol. Han hade suttit fem år i rullstol och inte fått rätt träning. Men efter att han hade börjat med vattengymnastik så kunde han efter ett tag resa sig från rullstolen och faktiskt gå igen. Det var en fantastisk upplevelse att se honom gå hela korridoren fram i simhallen.

Något annat att minnas är den äldsta deltagaren.
– Det var en kvinna som var 101 år. Hon fick hjälp ner i bassängen och hon gjorde övningarna i sitt eget tempo – men hon var med! Bara en sådan sak.

Fick mamma och mormor att börja
Anette, som är gift och har två döttrar, har en 60-procentig nattjänst på Borås Sjukhus. Hon driver också ett eget företag inom massage och friskvård.
Men den här vattengymnastiken sker i Korpen Borås regi.
– Jag var fotbollstränare ett tag för ena dotterns lag, men de blev till sist för bra … så då slutade jag. En bra sak med den här vattengympan är ju annars att jag får bra träning själv. Det blir min egen motion, säger Anette, som faktiskt har fått både sin egen mamma och mormor att vara med.

Hon fortsätter:
– En gång kom en kvinna som hade målsättningen att gå ner tio kilo för att därefter kunna göra en knäoperation. Hon gick ner sina kilon och blev samtidigt så mycket bättre i sitt knä av träningen att det aldrig blev någon operation.

Alla kurser fullbokade
Ingen verkar riktigt förstå hur Anette Bruksås får tiden att räcka till. Knappt hon själv heller, faktiskt.
– Jag försöker att dra ner lite på det … men jag har varit med så länge och är en sorts informell ledare. Och du vet, om någon annan ledare är sjuk och behöver någon som hoppar in så blir det oftast jag. Äldre människor är så tacksamma att arbeta med, de är så ödmjuka och jag får så oerhört mycket tillbaka när jag ser vilken glädje den här träningen och den sociala samvaron ger dem. Men visst, det är viktigt att jag själv inte går in i väggen – jag har väl varit rätt nära det ett par gånger genom åren.

Har faktiskt varit bortrest
Anette träffar uppemot 200 pensionärer under vattengympapassen på en vecka. Hennes kurser är ständigt fullbokade.
– Vi kan se att pensionärerna som deltar i Anettes gruppträning mår så bra av det. De lever upp på så många sätt, säger Jana Belohlavek, som är gruppträningsansvarig på Korpen Borås.

Och under de 17 år som gått sedan Anette Bruksås ledde sitt första vattengympapass har hon inte missat något. Så säger ryktet, i alla fall.
– Jag har haft gipsade fingrar, jag har stått på bassängkanten med lunginflammation, så jag har nog aldrig ställt in på grund av sjukdom eller så. Men någon gång tror jag faktiskt att jag har varit bortrest, säger Anette.

Här kan du rösta på Anette Bruksås som Årets Eldsjäl/Hälsa

Anette Bruksås
Ålder: 49 år.
Familj: Man och två vuxna döttrar.
Bor: Borås.
Gör: Driver vattengymnastik och yoga för pensionärer i Korpen Borås regi. Har åtta pass i veckan – helt ideellt.

Korpen Borås
Korpen är ett riksförbund som är uppbyggt av hundratals lokala föreningar. Det är i de här föreningarna som verksamheten sker. Föreningarna har egna styrelser och fattar egna beslut om sin egen verksamhet. Korpens verksamhetsidé är: Livskvalitet åt alla genom motion, rekreation och friskvård i gemenskap. Sedan 1976 ingår Korpen i Riksidrottsförbundet. Korpen Borås har traditionella idrotter som fotboll och bowling i sin verksamhet, men också seniorträning och självförsvarskurser.

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Anette Bruksås

I 17 år har Anette Bruksås haft vattengympapass för pensionärer i Borås – och hon har inga planer på att sluta.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.