Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Kören The Rockin´Pots har funnits i drygt två år och lockar mängder av deltagare varje vecka.

Finalist Årets eldsjäl/Hälsa: Jonas Hagström

Sång och glädje på flyktingsförläggning i Östersund

Av Tobias Jansson 12 maj, 2017

De kan inte många ord på svenska. Ändå sjunger de ”färsk potatis och sill”…
Sedan ett par år arrangerar Jonas Hagström varje vecka körsång på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund – och får de nyanlända att må bättre.

Här kan du rösta på Jonas Hagström som Årets Eldsjäl/Hälsa

En kille i 25-årsåldern kommer rusande. Han vill inte stanna till vid Jonas fru Rosmari Hagström, han bara skyndar vidare. Hon förstår att något inte är som det ska och är tvungen att gå ikapp.
– Han har varit här i två år. Han fick sitt utvisningsbeslut i dag. Han var helt förstörd, säger hon senare när hon har pratat lite med honom.

Majskymningen smyger sig långsamt in över de gamla militärbarackerna i Brunflo utanför Östersund. På den havsblå himlen ovanför grantopparna hänger månen som en gammal sliten slant. Inifrån ett av husen och genom de öppna fönstren hörs en kraftfull kör som sjunger ”Sverige, Sverige älskade vän, en tiger som skäms…”

Slog av tristessen
Jonas Hagström berättar om bakgrunden:
– Jag fick frågan om jag kunde ta emot en 28-årig kille som heter Edward som praktikant på vårt företag. Han var flykting från Uganda, utbildad revisor och väldigt musikintresserad – och vi blev jättebra vänner nästan direkt. Efter ett tag åkte jag och Rosmari och hälsade på Edward på flyktingförläggningen där han bodde. Det var första gången som vi var på en sådan förläggning …

Besöket gjorde omedelbara avtryck. Jonas och hans fru slogs av tristessen och hopplösheten som fanns hos många som bodde där.
– Många hade vänt på dygnet. De hade inget att göra förutom att äta, sova och vara på Internet. Vi kände direkt att vi ville göra något för de här människorna, få dem att må åtminstone lite, lite bättre. Då föddes idén om att dra igång en kör – det är ju det vi jobbar med annars.

Sjunger på svenska
Jonas Hagström bjöds in till ett frukostmöte där massor av personer från Östersunds näringsliv träffades och han presenterade sina tankar för dem. Han gick därifrån med ett löfte om 50 000 kronor – tillräckligt med pengar för att kunna avlöna en professionell körledare och kunna sjösätta projektet. Ett 100-tal nyfikna kom för att sjunga redan första gången.
– Vi diskuterade vilket språk vi skulle sjunga på. Då fick jag veta att så länge de är asylsökande och saknar eget boende, så får de inte läsa svenska för invandrare. Snacka om slöseri med tiden att sitta här i år utan att få lära sig språket som talas i det här landet! Edward tyckte därför att vi skulle sjunga på svenska, och ja … varför inte? Vi har valt sånger med bra ord, så att de kan lära sig lite språk också.

Öppet för alla
Körträffarna på Grytan är öppna även för allmänheten, och det blir en härlig mix av de äldre lokalbor och barnfamiljer som har tagit sig ut i skogen för att sjunga med de nyanlända.
– Dessa möten har byggt broar och skapat informella nätverk – som i vissa fall har lett till praktikplatser och bostäder. Och själva har vi fått ut oerhört mycket av det här, det har berikat vårt liv på alla sätt, säger Jonas Hagström.

Även om inte alla vill vara med och sjunga, så är intresset stort för den ljuva körsången. Många nyfikna kommer förbi, stannar upp ett slag och lyssnar lite.
– Jag kan inte sjunga – men jag tycker att det är roligt att lyssna på de andra, säger Saeed Akbari, som berättar att han tagit sig till Sverige med hjälp av människosmugglare via båt och sedan tåg upp genom Europa.

Han fortsätter:
– Människosmugglare, det är inga bra människor. Väldigt dåliga människor.

Flera andra nickar, håller med. De kommer från Afghanistan och Syrien, från Irak och Kongo. De har kanske inte så mycket gemensamt, men de förenas av att de alla vill att livet ska komma igång igen, att de ska få besked om framtiden.

Bra för hälsan
Några längtar febrigt tillbaka till sina hemländer, men vågar eller vill inte åka tillbaka. Andra drömmer om ett långt liv i Sverige.
– Det är vetenskapligt bevisat att körsång är bra för hälsan, så jag ser det här som friskvård. Jag vet flera personer härute som har slutat med antidepressiva mediciner och sömntabletter sedan de börjat sjunga med oss, säger Jonas Hagström.

Glädjen före, under och efter sångstunden vittnar om hur välgörande det är med lite vettig sysselsättning ett tag. För ett par timmar är tristessen bruten och skratten varma.

Och när solen börjat tröttna i koltrastsången och himlen går mot rosa hörs de där sista raderna ut över förläggningen och den jämtländska granskogen: ”Välkommen, välkommen hit – vem du än är, var du än är”…

Samtliga sångcitat i texten är hämtade från Kents låt Sverige.

Här kan du rösta på Jonas Hagström som Årets Eldsjäl/Hälsa

Jonas Hagström
Ålder: 36 år.
Familj: Fru och ett barn.
Bor: Östersund.
Gör: Driver The Rockin´Pots, en kör som träffas en gång i veckan på flyktingförläggningen Grytan i Östersund. Syftet är att deltagarna ska få sjunga, umgås och lära sig lite svenska. Jonas och hans fru Rosmari driver också Jämtlands musikskola.

Sveriges Körförbund
Sveriges Körförbunds rötter går tillbaka till tiden kring förra sekelskiftet, då landets körsångare började organisera sig i regionala och rikstäckande organisationer. Manskörerna bildade redan 1909 Svenska Sångarförbundet, och 1925 bildades Sveriges Körförbund i syfte att företräda den blandade körsången.

Den 1 juli 1997 gick de båda förbunden samman, under det tillfälliga namnet Sveriges Körförbund – Svenska Sångarförbundet. Från 1 juli 1999 var benämningen Riksförbundet Svensk körsång. Vid förbundsmötet i oktober 2005 beslöts att byta namn på förbundet till Sveriges Körförbund. Samlar idag 13 300 medlemmar i totalt 463 körer och ensembler.

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Jonas Hagström

Sedan ett par år arrangerar Jonas Hagström varje vecka körsång på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund – och får de nyanlända att må bättre.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.