Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

När sommaren kommer blir det full fart på lägergården i norra Uppland.

Finalist Årets eldsjäl/Hälsa: Lotta Carlberg & Helena Westlin.

En naturlig mötesplats för föräldrar och barn som har diabetes

Av Tobias Jansson 12 maj, 2017

Lotta Carlberg och Helena Westlin har båda barn med typ 1- diabetes. Därför brinner de för alla andra i samma situation.
– Det finns så många fördomar – och det finns så många tankar. Därför startade vi lägerverksamhet för både barn och föräldrar berättar Lotta Carlberg.

Här kan du rösta på Lotta Carlberg och Helena Westlin som Årets Eldsjälar/Hälsa

Åk till Tierp i norra Uppland. Sväng av, kör österut på små slingriga vägar. Förbi kalhyggen och skog, ängar och hagar, genom små byar med namn som Skärplinge, Griggebo och Vavd. Till sist syns Östersjön och en skylt berättar om Ängskär camping. Precis innan den går det att ta av – till Ängskär lägergård.

Här sluttar klipporna ner mot vikarna och de röda gårdshusen som ägs av Tierpsbyggen men drivs av Lions Tierp har de senaste fem åren varit bas för Lottas och Helens sommarläger.

I träden trängs fågelholkarna och utomhusgrillarna väntar på en vår som aldrig vill komma.
– Vi ville ha ett läger för barn med diabetes – men också för deras föräldrar. Som förälder till ett diabetesbarn bär man på så många tankar och frågor, och det är väldigt skönt att få träffa andra i liknande situation, säger Helena Westlin.

– Som diabetiker äger du din sjukdom, men du kan inte styra över hur andra reagerar på den. Många barn med diabetes får höra saker som ”jag kan inte leka med dig eftersom du kan smitta mig” eller ”du är bara sjuk för att du äter för mycket socker”, säger Lotta Carlberg.

Lägret har blivit enormt populärt och kommer i sommar att utökas och för första gången hållas under fyra veckoslut, mot tidigare tre.
– Vi har 21 barn och 21 föräldrar vid varje läger. När vi släppte platserna tog de slut på två timmar, berättar Lotta Carlberg, och det vittnar om hur efterfrågat och omtalat detta läger är.

Sammankomsterna blir ofta känslosamma. Föräldrar berättar om hur deras sömn har trasats sönder eftersom de måste gå upp och mäta sockernivån på sitt barn flera gånger varje natt. Hur oron alltid finns där. Ovissheten.

Gruppdiskussioner och föreläsningar finns på schemat, och erfarenhetsutbytet är kanske det allra viktigaste. Vetskapen om att man inte är ensam. Men också mer lättsamma inslag som lekar, femkamper och det obligatoriska vattenkriget (oavsett temperaturen i havet) ges också utrymme.
– Vi vill bygga tankebanker. Det handlar ju trots allt om att hitta ett bra sätt både för föräldrarna och för barnen själva att leva med diabetes. Typ 1- diabetes är ju inget som går över eller försvinner, utan finns med hela livet, säger Helena Westlin.

Lotta och Helena driver lägerverksamheten helt ideellt. Lotta är egen företagare och kan ”ta sig tid” lite när som. Helena tar tjänstledigt från sin förskoletjänst när det krävs.
– Vid ett läger var det en elvaårig pojke som sa att det här lägret var roligare än julafton! Då blir man alldeles rörd, säger Lotta Carlberg.

– Och en tjej sa att det var bättre än ett ridläger! flinkar Helena Westlin in.

När barnen – som är mellan fem och tolv år – kan diskutera insulinpumpar och druvsocker på ett lite skämtsamt sätt, är mycket vunnet.
– Det har varit föräldrar som har gråtit här på lägren … Det har varit en pappa som inte vågade gå på en tipspromenad och lämna sitt barn ensam en timme ens, men vi fick iväg honom och han kom tillbaka och var så … glad, säger Lotta Carlberg.

Lotta var tämligen obekant med diabetes när hennes son fick det som fyraåring.
– Jag grät i två dagar. Jag visste ju ingenting om det. Många gånger har det varit tuffare än vad många kanske tror. Barn och ungdomar med diabetes känner sig ofta ensamma – både i skolan och bland kompisar. Här kan alla vara sig själva, här sticker man inte ut när man har diabetes – tvärtom. Och den känslan är nog viktig att kunna få känna ibland, säger hon.

Idén föddes för sex år sedan när Lotta och Helena var på diabeteskollo i Turkiet med sina barn. De inspirerades att göra något liknande – och då bildades det som de kallar för Diabetesmammorna. Sommaren efter drog lägerverksamheten igång.

Läs mer om diabetesmammorna här

Lotta Carlberg
Ålder: 42 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Örbyhus.
Gör: Driver Diabetesmammorna, en ideell förening som varje sommar arrangerar lägerverksamhet för barn (plus en förälder per barn) med typ 1-diabetes.

Helena Westlin
Ålder: 37 år.
Familj: Man och tre barn.
Bor: Örbyhus.
Gör: Driver Diabetesmammorna, en ideell förening som varje sommar arrangerar lägerverksamhet för barn (plus en förälder per barn) med typ 1-diabetes.

Typ 1-diabetes
I Sverige har cirka 50 000 människor typ 1-diabetes, eller ungdomsdiabetes som den kallas eftersom den oftast debuterar i den åldern. Runt 800 barn och ungdomar får varje år diagnosen typ 1-diabetes. Vid typ 1-diabetes har kroppens produktion av insulin helt eller nästan helt slutat att fungera. Främsta målet med medicineringen är att försöka upprätthålla en så normal och jämn blodsockernivå som möjligt. Vid för högt blodsockervärde utsätts kroppens organ för hårt slitage, vid för lågt blodsockervärde kan man hamna i koma och till och med dö.

Finalist - årets eldsjäl / Hälsa

Lotta Carlberg & Helena Westlin

Driver en ideell förening som varje sommar arrangerar lägerverksamhet för barn med typ 1-diabetes.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.