Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Ali Yusefi är nybliven svensk mästare i boxning och kom för sju år sedan som ensamkommande från Afghanistan – nu tränar han själv nyanlända

Finalist Årets eldsjäl/Integration: Ali Yusefi

Boxningen har räddat hans liv – och nu ger Ali Yusefi tillbaka

Av Tobias Jansson 21 augusti, 2017

För sju år sedan kom Ali Yusefi själv som flykting till Sverige.
Nu är han bäst i landet i sin viktklass, siktar mot OS – och hjälper andra ensamkommande ungdomar.
– Boxningen räddade mitt liv, säger han.

Här kan du rösta på Ali Yusefi som Årets Eldsjäl/Integration

Det är en het förmiddag i Stockholm. Sommaren som tvekade så länge har slutligen bitit sig fast. En trappa ner på Kocksgatan 24 på Södermalm är det kvalmigt och klibbigt.
Det doftar svett när sandsäckarna tar emot stryk och far iväg.
Det frustas och pustas.
– Bra där! Bra vänster!
– Rulla, backa!
– Fötterna, fötterna…

Ali Yusefi leder ett av sina många boxningpass med en grupp som är en mix både av nyanlända och infödda. Han minns tillbaka:
– När jag kom till Sverige som 15-åring hade jag ingenting att göra. Jag satt på mitt boende hela dagarna. Det var deppigt. Det är så många har det som kommer hit.

Ali fick en boxningssäck från föräldrarna i hans familjehem och började först träna på egen hand. Sedan sökte han sig till Hammarby.
– Jag minns en av hans första träningar här. Nej, jag såg ingen stor talang direkt. Men herregud vad ambitiös han är! Så otroligt duktig han har blivit – och så mycket gott han har gjort för klubben och för alla nyanlända, säger en riktig Söderkis som är en av boxningsveteranerna som är med på träningspasset.

Ali berättar hur boxningen påverkar honom:
– Den fick mig att lära mig svenska och att hitta massa nya kompisar. Den blev en väg in i svenska samhället. Nu vill jag ge tillbaka och vill att killarna ute på förläggningarna ska komma och träna. Det funkade för mig – det kanske kan funka för dem också.

Han har kvar sin mamma i Afghanistan och drömmen vore att en dag återförenas med henne och få visa upp Sverige.
– Men hon får avslag. Hon får inte komma hit. Vi har kontakt nästan varje dag. Min pappa är tyvärr död. När jag först kom hit till Sverige visste jag ingenting om landet. Ingenting. Jag kände inte till något annat än Afghanistan, Pakistan och Irak.

Uppemot 50 ensamkommande flyktingar kommer regelbundet till Hammarby och tränar boxning. Men just nu är det en lite dipp.
– Några har försvunnit. De har precis fått avslag och ska skickas hem, så de har … försvunnit, säger Ali Yusefi. som har uppehållstillstånd i Sverige men som på grund av regelverket inte kan ansöka om medborgarskap förrän han har varit här i åtta år.

Och ett medborgarskap är viktigt. Ali drömmer nämligen om att få representera Sverige i OS i Tokyo 2020.
– Det är det jag siktar på. Jag vill ge något tillbaka till Sverige, säger han.

Själv hade han en tuff uppväxt. När Ali var nio år tyckte inte hans mamma att han hade någon trygg tillvaro i Afghanistan och skickade iväg honom till sin bror i Pakistan. Med hjälp av människosmugglare tog han sig sex år senare via Grekland och Italien till Sverige.
– Det tar lång tid att ta sig till Sverige och man måste riskera sitt liv flera gånger. Många mår jättedåligt. Därför är det viktigt att de som kommer får något vettigt att göra på dagarna – annars kommer de dåliga tankarna. Jag skulle nog säga att boxningen har räddat mitt liv.

Här kan du rösta på Ali Yusefi som Årets Eldsjäl/Integration

Ali Yuesfi
Ålder: 22 år.
Familj: Singel
Bor: I Solberga strax utanför Stockholm.
Gör: Tränar ensamkommande flyktingar i Hammarby boxning och tränar själv för att nå OS i Tokyo 2020.

Boxning
Svenska Boxningsförbundet bildades redan 1919 och är medlem i Riksidrottsförbundet. Det finns cirka 160 föreningar i Sverige, och ungefär 14 500 aktiva. Alla boxningsklubbar har möjlighet att sälja Folkspels olika lotteriprodukter för att stärka sin klubbkassa.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Ali Yusefi

För sju år sedan kom Ali Yusefi själv som flykting till Sverige. Nu är han bäst i landet i sin viktklass, siktar mot OS – och hjälper andra ensamkommande ungdomar.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.