Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

”Curre” Ljungs löpargrupp med många från Somalia tränar tre gånger i veckan, men han är mycket mer än bara tränare.

Finalist Årets eldsjäl/Integration: Curt Roland Ljung

Veteran går i pension men fortsätter ideellt

Av Tobias Jansson 21 augusti, 2017

Säg ”Curre” Ljung – och varenda kotte som har satt sin fot på en friidrottsarena i Göteborg vet vem det är.
Nu ska han gå i pension från sin kanslisttjänst hos Utby IK/Ullevi.
Därmed får han ännu mer tid att lägga på sina ideella löpargrupper där han tar hand om ungdomar från framförallt Somalia.

Här kan du rösta på Curt Roland Ljung som Årets Eldsjäl/Integration

På Åby Friidrottscenter trängs stjärnorna. Meraf Bahta kör ambitiösa intervaller, en skadad Lovisa Lindh kommer på cykel och stannar till, gamla uvar som Midde Hamrin, Mats Erixon och Niklas Wallenlind är där i olika roller.
– Tjena ”Curre”, allt bra? ropar höjdhopparen Ebba Jungmark när hon joggar förbi.

53 personer kom direkt
Men alla har inte nått de stora scenerna. Inte än, i alla fall. I ”Curre” Ljungs löpargrupp finns stora talanger – men det primära är inte att skapa världsstjärnor.
– Vi började att samarbete med somaliska föreningen för några år sedan, och direkt hittade vi några som var intresserade. I början var det 53 personer som kom, berättar Curre snart går i pension från sin tjänst som konsulent i Utby IK, och fortsätter:
– I den somaliska kulturen är det väldigt viktigt att man visar för sina föräldrar man är duktig – och det är därför man håller på med idrott. Nu har vi fått en jättefin kärna med löpare som jag tränar tre gånger i veckan. Ungefär 70 procent har utländsk bakgrund, de allra flesta från Somalia.

Kalo hjälper till med allt
Curre tar hjälp av Kalo, en äldre somalisk gentleman med träben som gärna skojar och drar en vits eller två och som har ett ständigt leende på läpparna. Men han har också andra och kanske lite viktigare funktioner. Kalos språkkunskaper – som förutom svenska också består av somaliska, engelska och arabiska – är ovärderliga.
– Han håller kontakt med föräldrarna – och inte minst jagar han på ungdomarna så att de kommer i tid. Där kan man se en rätt tydlig kulturskillnad. De är inte så noga med tiden och klockan som vi är.

Samarbetet med somaliska föreningen beror faktiskt mest på en slump.
– Det kom några män och besökte träningarna på Slottsskogsvallen. De ville dra igång en somalisk friidrottsförening – men det funkade inte. Det kostar exempelvis pengar att komma in i Friidrottens Hus för att träna och de har inte de resurserna. Då föddes den här tanken.

Är en förebild
Göteborgs Friidrottsförbund har hjälpt Utby IK att underlätta för ungdomarna att ta del av det som friidrotten erbjuder genom att betala avgifterna till Friidrottens Hus. Efter ett tag har de fått en träningsoverall, därefter skor – och när de börjat tävla ett par spikskor.

Curre själv har med tiden blivit mer än bara en löptränare; han har blivit en sorts extraförälder och förebild för många av ungdomarna. Han har hjälpt till att skaffa lägenheter för vissa och jobb för andra – och han har alltid några minuter över för den som behöver fråga om något eller bara prata lite.

Ge alla samma möjlighet
– Och så har jag hjälp många att fylla i olika papper och blanketter… Ibland är Sverige är riktigt krångligt och byråkratiskt land, och om jag som infödd svensk har svårt att förstå hur man ska fylla i ett papper från exempelvis Skatteverket – hur ska då någon som knappt kan språket klara av det?

”Curre” ser inte sin insats som särskild ädel. Han utgår från en grundsyn om att försöka ge alla människor – oavsett bakgrund – samma chanser och möjligheter.
– Det är ju snarare så att det är lite själviskt. Jag tycker ju att det är så kul och för så mycket tillbaka, säger han.

Här kan du rösta på Curre Ljung som Årets Eldsjäl/Integration

Curt-Roland Ljung
Ålder: 64.
Familj: Fru, två vuxna barn.
Bor: Tuve, strax utanför Göteborg.
Gör: Är eldsjäl inom friidrotten i Göteborg där han under åren varit en av de starkaste ideella krafterna. Driver sedan några år tillbaka löpargrupper med ungdomar från främst Somalia på sin fritid.

Friidrott
Svenska Friidrottsförbundet bildades redan 1895 och är medlem i Riksidrottsförbundet. Det finns nästan 1 200 föreningar i Sverige, och cirka 600 000 medlemmar. Alla friidrottsklubbar har möjlighet att sälja Folkspels olika lotteriprodukter för att stärka sin klubbkassa.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Curt Roland Ljung

”Curre” Ljungs löpargrupp med många från Somalia tränar tre gånger i veckan, men han är mycket mer än bara tränare.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.