Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

I två år har Emma Snelder tränat ensamkommande ungdomar i volleyboll – och hon har inga planer på att sluta med det.

Finalist Årets eldsjäl/Integration: Emma Snelder

Volleyboll och matlagning ger ungdomar meningsfull fritid

Av Tobias Jansson 21 augusti, 2017

Emma Snelder älskar volleyboll – och att göra tillvaron bättre för dem som har det lite tufft.
Sedan två år tillbaka ser hon till att ensamkommande flyktingbarn får träna volleyboll i Westan.
– Volleybollen är bara en del. Vi gör många andra saker ihop också. Jag känner att detta är något som jag bara måste göra, säger hon.

Här kan du rösta på Emma Snelder som Årets Eldsjäl/Integration

Augustieftermiddagen är högsommarvarm. Längts ute i Gottskär på Onsalahalvön guppar båtarna längs bryggorna. Tio-miljoners-villorna blickar ut över den lilla hamnen och fjorden. Det doftar tång från havet och glasskioskerna har fullt upp.
– Vi har nog det stökigaste huset i hela Onsala, säger Emma Snelder, och berättar att hon och hennes holländske make hamnade just på denna idylliska halvö av en ren slump när de letade efter ett hus utanför Göteborg som hade ett stort garage.

Dörren är alltid öppen
De har tre egna barn – och tre afghanska killar inneboende. Dörren är alltid öppen och deras hem har blivit en naturlig samlingspunkt. Ungdomar kommer och går. En av döttrarnas kompis har till och med en smart telefon som anger Emmas adress som sin egen hemadress, bara för att hon är där så ofta.

I samband med den stora flyktingströmmen för två år sedan öppnade även Kungsbacka kommun slutligen upp. Emma Snelder kände direkt att hon ville hjälpa till, att hon ville göra något, att hon ville engagera sig.
– Idrott är ju det bästa som finns, den absolut bästa plattformen. Vi kan ge de ensamkommande ungdomarna en vettig och aktiv fritid, de kan träna på sin svenska, de kan få en naturlig gemenskap och ett sammanhang, och det kan helt enkelt få en väg in i svenska samhället, säger hon.

Meningsfulla aktiviteter
Klubben Westan lyssnade genast på Emma Snelder och lät henne förverkliga sina tankar – och konstigt vore kanske annars. När Emma kom till den anrika före detta elitföreningen för åtta år sedan fanns det bara ett 40-tal aktiva – nu innehåller medlemsmatrikeln mer än 200 namn.
– Under de här två åren har vi engagerat många. Somliga har flyttat, andra har slutet – och några har varit med hela vägen. Och några är med i något av våra vanliga lag i dag.

Utmaningarna har varit många. Det kan vissa stunder handla lika mycket om uppfostran som volleybollträning – och Emma ser till att skapa meningsfulla aktiviteter utanför volleybollen såsom att laga mat eller spela bowling tillsammans.
– Här i Sverige har vi ju vårt system … Man ska stå i kö, man ska vänta på sin tur, man ska komma till träningen, det ska vara en viss ordning och reda. Och man ska INTE sparka på en volleyboll … Samtidigt ger det ju så oerhört mycket tillbaka, när man ser att någon tar tagit ett steg framåt och känner sig sedd och rentav behövd, berättar Emma Snelder, och fortsätter:

– Mycket av min tid går ju också åt till att prata med myndigheter, med socialtjänsten, med advokater… Att vara med och stötta och hjälpa. Men man vet ju att vissa får avslag och ska skickas hem igen och den skräcken och paniken som kommer då är inte rolig.

Trollar med tiden
Sofia Dahlström, som också är en eldsjäl i såväl Westan som detta projekt, säger:
– Emma har dessutom tre egna barn och ett jobb. Jag fattar inte hur hon får tiden att räcka till. Det är faktiskt helt obegripligt. Men det som hon gör är så fantastiskt och hela hennes personlighet smittar av sig på omgivningen och ger så mycket positiv energi.

AliAkbar är en av de tre afghanska ungdomar som är familjehemsplacerad hos Emma Snelder. Han kom till Sverige helt själv, utan någon egen familj, och när han möter upp Emma i solgasset utanför Rydets idrottshall inför årets första inomhusträning utbrister han:
– Hej, mamma!

Här kan du rösta på Emma Snelder som Årets Eldsjäl/Integration

Emma Snelder
Ålder: 44.
Familj: Man, två döttrar och en son.
Bor: Onsala, tre mil söder om Göteborg.
Gör: Är eldsjäl i volleybollklubben Westan där hon varit med och dragit igång ett integrationsprojekt.

Volleyboll
Svenska Volleybollförbundet bildades 1961 och är medlem i Riksidrottsförbundet. Det finns drygt 180 föreningar i Sverige, och cirka 8 500 licensierade spelare inom volleyboll och beachvolley. Alla volleybollklubbar har möjlighet att sälja Folkspels olika lotteriprodukter för att stärka sin klubbkassa.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Emma Snelder

I två år har Emma Snelder tränat ensamkommande ungdomar i volleyboll – och hon har inga planer på att sluta med det.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.