Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Erik Englund fick en dag nog och startade en korplag för nyanlända – och en riksomfattande fotbollsfestival i kärlekens tecken.

Finalist Årets eldsjäl/Integration: Erik Englund

Fick nog efter tidningsartikel – drog igång projekt som förenar

Av Tobias Jansson 21 augusti, 2017

En morgon hösten 2015 fick Erik Englund nog.
– Jag bara kände att jag var tvungen att göra något, säger han.
Han grundade korplaget Flyttfågeln FC – och senare också Tillsammans Cup, som växer så det knakar.

Här kan du rösta på Erik Englund som Årets Eldsjäl/Integration

Erik Englund satt som många andra morgnar vid frukostbordet och läste Dagens Nyheter.
– Jag kommer inte ihåg specifikt vad det var som gjorde att jag reagerade så – det var nog snarast att jag till slut fick nog… en reaktion på det samhällsklimat och den debatt som pågick då. Jag tänkte att jag borde göra något – och då tänkte jag såklart på fotboll. Jag kunde välja mellan att bli arg och bitter eller att försöka göra skillnad, säger han.

Erik googlade på flyktingboenden och hittade ett i Farsta – och Eddie Kone som jobbade på boendet nappade direkt.

Det blev startskottet för Flyttfågeln FC som nu är inne på sin fjärde säsong i seriespel. Det primära är inte att vinna, det är blandade fotbollskunskaper hos killarna i laget – men det finns kämparanda så det räcker och blir över.
– Vi har jobbat upp en stabil defensiv och sen lägger vi långa bollar på Ali ”Tunneln” Haidari som står för målskyttet, säger Erik och skrattar.

Korpen lovade att stå för anmälningsavgiften. Men ungdomarna hade ingen utrustning. Erik beställde själv och inför första matchen kom försändelsen tillsammans med en faktura på 5 000 kronor.
– Först tänkte jag: Nej, det går inte, fasen vad dyrt! Men sen tänkte jag till. Och jo. Om jag inte gjorde det här nu, så skulle jag aldrig göra det.

Erik Englund spelade själv många år i Enskede IK, och inledde snart ett fruktbart samarbete med den etablerade föreningen. Han får låna idrottsplatsen och planer när de är lediga – och eftersom Flyttfågeln inte kunde ta emot alla som ville komma och spela föddes idén om att arrangera en turnering som heter Tillsammans Cup.

En fotbolls-, kultur- och matfestival som är öppen för alla och som spelas på nationaldagen.
– Vi valde den dagen som ett statement för de värderingar vi tycker ska vara givna i Sverige, säger Erik, där vi träffas på Enskede IP en underbar augustikväll.

Och Tillsammans Cup har närmast exploderat. Från en festival första året – till något som ägde rum på 14 platser runt om i landet den 6 juni den senaste sommaren.
– Vårt mål är att fylla varje gräsplätt i Sverige för att fira nationaldagen så som den borde firas – i kärleken och gemenskapens tecken, säger Erik.

Själv är han fascinerad av den inre resa han själv varit med på under de knappt två år som gått.
– Tidigare trodde jag att jag var en öppen och fördomsfri person. Men det var jag inte. Jag har lärt mig väldigt mycket både om mig själv och Sverige på de här två åren. De här killarna har varit med om massor av saker i sitt hemland och på vägen hit och ändå vill de inget annat än att göra rätt för sig och skapa ett liv här. Men det är så svårt, de stöter hela tiden på problem.

Erik försöker hjälpa till så gott det går. Flyttfågeln FC och Tillsammans Cup är på två sätt. Men han fungerar också som ett slags stödperson som hjälper de nyanlända att komma in i samhället på andra sätt – genom studier och jobb.

Här kan du rösta på Erik Englund som Årets Eldsjäl/Integration

Erik Englund
Ålder: 31 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Flickvän.
Gör: Driver korplaget Flyttfågeln FC helt ideellt, liksom den riksomspännande fotbollsfestivalen Tillsammans Cup.

Korpen
Korpen är ett riksförbund som är uppbyggt av hundratals lokala föreningar. Det är i de här föreningarna som verksamheten sker. Föreningarna har egna styrelser och fattar egna beslut om sin egen verksamhet. Korpens verksamhetsidé är: Livskvalitet åt alla genom motion, rekreation och friskvård i gemenskap. Sedan 1976 ingår Korpen i Riksidrottsförbundet och genom sitt medlemskap där ges alla Korpenföreningar möjlighet att sälja Folkspels produkter.

Finalist - årets eldsjäl / Integration

Erik Englund

Erik Englund fick en dag nog och startade en korplag för nyanlända – och en riksomfattande fotbollsfestival i kärlekens tecken.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.