Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Denita Landegren lägger ner minst 20 timmar i veckan på att ta hand om 80 barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder – så att de ska få idrotta.

Finalist Årets eldsjäl/Kamratskap: Denita Landegren

Denita drog igång ett livsprojekt

Av Tobias Jansson 20 oktober, 2017

Denita Landegren letade och letade – men förgäves. Till sist tog hon saken i egna händer, för att sonen Anton som har Downs Syndrom skulle kunna få spela fotboll.
– Idrotten är allt för honom! Och det känns fantastiskt att kunna ge honom detta, säger hon.

Här kan du rösta på Denita Landegren som Årets Eldsjäl/Kamratskap

När Denita Landegren fick sitt tredje barn hade hon redan två söner som var åtta och fyra år. Ganska snart gjorde hennes bror en analys av de tre barnen:
– Det är ju Anton som har mest bollkänsla av dem!

Och Anton har älskat idrott i hela sitt liv. 2004 letade Denita Landegren överallt efter någon förening som hade en sektion för barn med funktionshinder som autism och Downs Syndrom. Hon hittade ingen – och startade därefter en egen: Sumpan Allstar. Nu finns ytterligare ett lag – Sumpan United – och två lag i innebandy, och alla fyra ingår sedan 2015 i Sundbybergs IK Parasport.

Denita lägger lätt ner 20 timmar i veckan på träningar, matcher och administrativa uppgifter.
– För de här barnen är det väldigt viktigt med rutiner. Därför tränar vi alltid på samma tid och dag, år efter år. Och för många av dem är träningarna veckans höjdpunkt. De får vara med i en gemenskap, i ett socialt sammanhang, och de får ha kul! De älskar verkligen det här, säger hon.

Denita är 57 år och har sysslat med detta i 15 år, men hon tycker att det är värt varenda sekund.
– Jag har lyxen att bara göra det som är roligt i livet. Jag väljer bort allt annat. Att få se glädjen hos barnen och de vuxna som är med i våra olika lag – att få kramar, att få se dem må bra – ger så mycket tillbaka. Skulle jag lämna dessa 80 underbara människor till sitt öde? Vem skulle då ta hand om dem? Nej, jag får ut så mycket av detta, säger Denita, som själv gått en personlig tuff kamp mot bröstcancer.

I den fajten fick hon energi från barnen och ungdomarna.
– Utan dem vet jag inte hur det hade gått. Det är de som ger mig kraft och vilja i livet, säger hon.

En av höjdpunkterna hittills var när förre landslagsstjärnan Kim Källström kom och besökte en träning förra hösten. Han fick vara med och spela, skjuta lite frisparkar – och svara på tusen frågor.

Och i somras åkte Sumpan United till Kim Källström Trophy, en turnering för ungdomar funktionshinder som ingår i Gothia Cup.

Ingmar Dahlkvist, som är pappa till Karin, berättar:
– Denita åkte i stort sett själv i väg med hela gänget. Det är … helt klart beundransvärt. Ja, det är helt fantastiskt. Att hon både orkade och vågade. Det går inte med ord att beskriva vad hon betyder för alla de här barnen och ungdomarna.

Träningen som vi besöker går mot sitt slut. Det är sällan man bevittnat en fotbollsträning som har innehållit så mycket glädje, så många skratt.

Mörkret har lagt sig över Sundbyberg och elljusen har tänts. Men Denitas son Anton skulle helst vilja vara kvar. Några timmar till.
– Ge honom en boll – och allt är löst. Han älskar verkligen all bollsport. Men han tycker inte att det är särskilt roligt att titta på fotboll på tv eller så. Han vill spela själv, säger hon och skrattar.

Här kan du rösta på Denita Landegren som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Denita Landegren
Ålder: 57 år.
Familj: Tre söner.
Bor: Sundbyberg.
Gör: Har dragit igång fotboll och innebandy i lagen Sumpan United och Sumpan Allstars för barn, ungdomar och vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Denita Landegren

Denita lägger ner minst 20 timmar i veckan på att ta hand om 80 barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder – så att de ska få idrotta.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.