Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Jonathan Hellström lever för handboll och för att vara peppare och assistent till tioårige Axel som är cp-skadad sedan födseln.

Finalist Årets eldsjäl/Kamratskap: Jonathan Hellström

Lägger all sin fritid på handboll och Axel

Av Tobias Jansson 20 oktober, 2017

Jonathan Hellström är inte bara handbolls- och fotbollsspelare.
Han är också personlig assistent – och ledare för två ungdomslag i handboll.
– Jag förstår inte hur han hinner med allt, säger Anna Crona Svensson, som är mamma till cp-skadade tioåringen Axel.

Här kan du rösta på Jonathan Hellström som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Vi befinner i mittersta Skåne, i Hörby kommun. Det är en vanlig lördag och parkeringsplatsen utanför idrottshallen är fylld av bilar. Det här är samhällets kärna, själva samlingspunkten.

Damlaget ska spela. Herrlaget ska spela. Några ungdomslag också.

Jonathan Hellström sitter på läktaren tillsammans med Axel. De har känt varandra länge och de senaste åren jobbar ”Jonte” sju schemalagda timmar i veckan som hans assistent.
– Det är oerhört lärorikt – även för mig. Jag lär mig nya saker hela tiden, och jag tänker lite annorlunda nu och försöker alltid att hjälpa folk som exempelvis ska gå av en buss men som har svårt för att göra det och så, säger ”Jonte”.

Anna Crona Svensson bekräftar hur viktig ”Jonte” är för hennes son.
– Han är allt för honom! Han är skillnaden mellan att vilja överleva eller inte för Axel. Han ser verkligen alla, det finns ingen som inte blir berörd av ”Jontes” vilja att hjälpa till och ge tillbaka till klubbens ungdomar, säger hon.

Axel skiner upp i Jonathans sällskap och det syns lång väg hur de verkligen trivs ihop.
– Alla vill ju bli sedda, även de som har funktionshinder. Jag vill också bli sedd. Det krävs egentligen inte mycket. Vardagen är inte gjort bara för oss. Jag tycker att det är upp till varje individ att se att det finns folk med speciella behov. Det är bara att man tar lite extratid för att hjälpa till, säger Jonathan.

”Jonte” är en förebild också på handbollsplanen där han är stjärnan och lagkapten för Lågans division 2-lag.
– Han är en typisk ledare som får med sig alla i laget. Han är lagets bästa spelare – men han sätter alltid laget i första rummet och aldrig sig själv, säger exempelvis lagkamraten Viktor Fridälv.

Anna Crona Svensson:
– Han är i den här hallen väldigt många timmar varje vecka. Han har haft anbud från andra klubbar men jag tror att han trivs väldigt bra här och det ska föreningen vara oerhört tacksam för. Däremot undrar jag hur han hinner umgås något med sin flickvän…

Det undrar Jonathan nästan också.
– Idrotten är ju väldigt viktig i mitt liv. Fotboll på sommaren och handboll på vinterhalvåret. Jag har fram till nu också varit tränare för två ungdomslag här i handbollen men jag ska faktiskt dra ner lite på det, säger ”Jonte” som förutom att han är assistent till Axel också jobbar med tre autistiska barn på en skola i Hörby.

Han fortsätter:
– Det här med Axel … det är ju något livslångt. Vi kommer alltid att hålla kontakten på något sätt. Jag blir själv så glad av att se när han blir glad, det ger mig själv väldigt mycket.

Här kan du rösta på Jonathan Hellström som Årets Eldsjäl/Kamratskap

Jonathan Hellström
Ålder: 23 år.
Familj: Flickvän.
Bor: Hörby.
Gör: Är stödperson och assistent åt Axel, 10, och spelar själv handboll och fotboll – samt tränar två ungdomslag i handboll.

Finalist - årets eldsjäl / Kamratskap

Jonathan Hellström

Jonathan Hellström är inte bara handbolls- och fotbollsspelare. Han är också personlig assistent – och ledare för två ungdomslag i handboll.

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2018. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.