Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Vinnare/integration

Ali räddades av boxningen – nu betalar han tillbaka

Av Tobias Jansson 15 March, 2018

Ali Yusefi kom själv som flykting till Sverige för snart åtta år sedan. Nu belönas han för sitt integrationsarbete – med att bli Årets Eldsjäl/Integration.
– Det här känns fantastiskt roligt, både för mig och för min förening, och betyder oerhört mycket för mig.

För snart åtta år sedan kom Ali Yusefi till Sverige, hittagen av otäcka människosmugglare.
– När jag kom till Sverige som 15-åring hade jag ingenting att göra. Jag satt på mitt boende hela dagarna. Det var deppigt. Det är så många har det som kommer hit.

Ali fick sedan en placering i ett familjehem och föräldrarna där gav honom en boxningssäck. Han började boxas med den – och sökte sedan sig till Hammarby.

Nu är han bäst i Sverige i sin viktklass, och hoppas kunna boxas i OS 2020. Men förutom den egna karriären är han också ett stort stöd för mängder av nyanlända ungdomar som söker någon form av mening i tillvaron.

– Boxningen fick mig att lära mig svenska och att hitta massa nya kompisar. Den blev en väg in i svenska samhället. Nu vill jag ge tillbaka och vill att killarna ute på förläggningarna ska komma och träna. Det funkade för mig – det kanske kan funka för dem också.

Uppemot 50 ensamkommande flyktingar kommer regelbundet till Hammarby och tränar boxning med Ali.
– En del försvinner bara plötsligt. De har kanske fått avslag och ska skickas hem… då försvinner de. Många mår verkligen jättedåligt och det är viktigt att de får något vettigt att göra, säger han.

Kanske kan de se Ali som en förebild. Han hoppas i alla fall det.
– Jag vill tacka min tränare, min svenska fostermamma, min mamma i Afghanistan och hela Sverige för att jag fick stanna här – jag hade inte haft någon bra framtid i Afghanistan.

Ali Yuesfi
Ålder: 22 år.
Familj: Singel
Bor: I Solberga strax utanför Stockholm.
Gör: Tränar ensamkommande flyktingar i Hammarby boxning och tränar själv för att nå OS i Tokyo 2020.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.