Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Anna och Emil har totalt vunnit elva mästerskapsmedaljer i VM och OS. Nu blir de nya ambassadörer för Folkspel och Årets Eldsjäl.

Nyhet

Annas och Emils nya uppdrag: Att bygga ett bättre föreningsliv

Av Tobias Jansson 20 February, 2019

I våras avslutade Anna och Emil Jönsson Haag sina framgångsrika karriärer som skidåkare. Nu tar en annan fas vid.
De är nya ambassadörer för det ideella spelbolaget Folkspel.

Rösta på din favorit inom kategorin Ledare

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sedan 1990 har fått tillbaka över 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter.

Anna och Emil hittade inte bara ett skäl att inleda ett samarbete med Folkspel, utan 177 miljoner. Så många kronor kunde nämligen det ideella spelbolaget Folkspel betala ut till det svenska föreningslivet under 2018.

Inget annat spelbolag i världen är i närheten av att stötta svensk barn-, bredd- och ungdomsidrott med så mycket pengar.
– Det svenska föreningslivet skapar möjligheter, gemenskap och tillhörighet. Och en trygghet för barn och ungdomar. Just därför har vi valt att samarbeta med ett ideellt spelbolag där allt överskott går tillbaka till föreningar som behöver stöd och support – och inte till aktieägare, staten eller utländska företag, säger Anna Haag.
Emil fyller i:
– När vi ser tillbaka på våra idrottskarriärer är det inte medaljer som vi sitter och räknar. Utan vi minns hur fantastiskt roligt vi hade, tack vare att vi fick vara en del av ett större sammanhang. Det känner vi en enorm tacksamhet för och det vill vi dela med oss av.

Folkspel – vars två största produkter Bingolotto och Sverigelotten levererade ett överskott på 177 miljoner kronor till svenskt föreningsliv under 2018 – arrangerar också den årliga tävlingen Årets Eldsjäl. I den uppmärksammas mängder av eldsjälar runt om i landet som varje dag gör ett fantastiskt jobb, ofta i det tysta. Varje eldsjälsår avslutas sedan med en gala på Berns.
– Ibland kanske man tar eldsjälarna för givet, vilket är lite synd. Därför är vi gärna med och lyfter fram alla dem som verkligen förtjänar att få lite uppskattning, säger Emil Jönsson Haag, som tillsammans med hustrun Anna kommer att jobba med Folkspels samtliga varumärken, och han fortsätter:
– Det viktigaste av allt är att må bra. Att kunna röra sig, tillhöra något, få möjlighet att glädjas med andra i sin lokala idrottsförening … det är grunden till allt. Vi brinner för att ge barn och ungdomar den möjligheten – vi vet ju själva vad idrotten och föreningslivet har gjort för oss. Nu vill vi ge tillbaka.

Anna Jönsson Haag tvekar inte när hon ska berätta om vilken eldsjäl som har betytt mest för henne:
– Jag måste säga min och Emils gemensamma tränare Bengt Stattin. Han andas, lever och sover skidåkning! Hans engagemang är helt, helt otroligt. Vi vill vara med och lyfta den typen av eldsjälar, ge dem en röst och den uppmärksamhet som de såväl förtjänar. Men vi vill också sätta ljus på viktiga frågor, inte minst när det handlar om barn och ungdomar, så att folk verkligen förstår hur viktigt det svenska föreningslivet är.

Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel:
– Emil och Anna är de perfekta ambassadörerna för oss! De är sprungna ur det svenska föreningslivet, de har massa kloka synpunkter om barn- och ungdomsidrott, och de står helt bakom våra kärnvärden som folkhälsa och ett öppet, inkluderande föreningsliv för alla. De vill ge Sverige växtkraft, precis som vi.

FAKTA/ Anna Jönsson Haag
Ålder: 32 år.
Familj: Maken Emil.
Bor: Östersund.
Gör: Diversearbetare och ny ambassadör för Folkspel.
Meriter som skidåkare: 1 OS-guld, 3 OS-silver, 3 VM-silver och ett VM-brons. Svenska Dagbladets bragdmedalj 2014.

FAKTA/ Emil Jönsson Haag
Ålder: 33 år.
Familj: Hustrun Anna.
Bor: Östersund.
Gör: Diversearbetare.
Meriter som skidåkare: 1 OS-silver, 1 OS-brons, 1 VM-silver och 1 VM-brons.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.