Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Årets Eldsjäl 2019

Årets Eldsjäl drar igång igen – så lyckas du med din nominering

Av Tobias Jansson 27 April, 2018

Jan Mellgren från Göteborg blev Årets Eldsjäl 2018. Nu är det dags för ett nytt Eldsjälsår – med en hel del nyheter.
– Vi känner att det är dags att förnya oss lite – och vi ser fram emot enormt många bra nomineringar som vi kan välja mellan, säger Carina Olofsson, projektledare för Årets Eldsjäl på Folkspel.

Nominera din eldsjäl inom integration

Sex kategorier blir fem. Två stryks och en blir helt ny. Det är de stora förändringarna när vi går in i ett nytt år med Sveriges alla fantastiska eldsjälar.

Allt mynnar ut i en gala den 14 mars 2019, då återigen massor av eldsjälar ska uppmärksammas och prisas.

Så här ser Eldsjälsåret, som nu alltså drar igång, ut i stora drag:

# 3 april–11 maj, nomineringsperiod för eldsjälar i kategorin Integration. Fyra finalister som svenska folket sedan kan rösta på presenteras den 5 juni.

# 20 juni–31 juli, nomineringsperiod för eldsjälar inom kategorin Hälsa. Fyra finalister som svenska folket sedan kan rösta på presenteras den 3 september.

# 14 september–15 oktober, nomineringsperiod för Årets Idrottsförening. Fyra finalister presenteras den 12 november – och en vinnare utses av en jury.

# 23 oktober-16 november, nomineringsperiod i kategorin Ledare. Fyra finalister som svenska folket sedan kan rösta på presenteras den 10 december.

# 25 januari presenteras fyra finalister (utses av en jury utifrån nomineringar i de tidigare kategorierna) i nya kategorin Specialpris, som sedan svenska folket kan rösta på.

Det betyder att kategorierna Kamratskap och Öppen läggs på is.

– Vi får in otroligt många bra nomineringar – samtidigt vet vi att det finns fantastiska föreningsmänniskor därute som inte dyker upp på vår radar. Därför vill jag uppmana alla att verkligen nominera de eldsjälar som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Hjälp oss att hitta dem, säger Carina Olofsson.

Har du något tips på vad som krävs för att man ska blidka juryn som utser de fyra finalisterna i varje kategori?
– Skriv en utförlig och bra nominering där du verkligen beskriver och berättar varför den person som du nominerar är en riktig eldsjäl. Var gärna lite personlig. Skriv hellre tre meningar för mycket än en för lite. Vi är flera personer som läser igenom varenda nominering flera gånger, så ta chansen – kanske blir det just din nominerade eldsjäl som vinner på galan nästa år.

Årets Eldsjäl arrangeras av Folkspel, föreningslivets egna spelbolag där allt överskott går direkt tillbaka till det svenska föreningslivet. Samtliga finalister tilldelas 10 000 kronor i personligt stipendium. Vinnaren av varje kategori får sedan ytterligare 15 000 kronor, också i personligt stipendium – och slutvinnaren kan räkna in 50 000 kronor till som är öronmärkta för den verksamhet som han eller hon bedriver och har blivit prisad för.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.