Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Vinnare/öppen

Ashif sätter upp ramar – och utlovar kramar

Av Victoria Lagercrantz 15 March, 2018

Ashif Chowdary kom till Sverige som flykting.
Nu hjälper han nyanlända och ungdomar på glid, och är vinnare av den öppna klassen i Årets Eldsjäl.
– Det är obeskrivligt, det här trodde jag aldrig.

Skrattet är alltid nära, finns där hela tiden. Och det är inte bara för att Ashif har vunnit sin kategori i Årets Eldsjäl som han är så glad; humorn genomsyrar det mesta han gör. Man ska ha roligt – även om mycket av det som han gör i första hand är nyttigt.

Ashif har genom sitt enorma engagemang i olika karateklubbar i hemstaden Halmstad dragit i gång en rad aktiviteter och projekt.
– Jag gör det här främst för att skapa en vettig fritid för de barn som inte har något att göra, och det kan vara både nyanlända och svenska ungdomar. Unga människor som inte har något bra att göra på sin fritid kanske hittar på dumheter ute på stan. Genom karaten lär de känna varandra och får en väg in i samhället. Inom karaten är det ramar och kramar som gäller, säger han.

Han kom till Sverige på 1970-talet tillsammans med sin mamma och sina systrar, som flykting från Idi Amins omänskliga regim i Uganda.

– Vi var tvungna att fly från inbördeskriget och mellanlandade ett par år i Italien innan vi kom hit till Sverige. Jag minns mycket från den tiden. Vi hade inte mycket pengar och det var tufft många gånger. Man kunde inte vara med på aktiviteter och man hamnade utanför. Barn och ungdomar ska inte behöva vara med om det. Inte vuxna heller, för den delen.
– Prispengarna kommer såklart att gå till barnen och ungdomarna, men vad vi ska göra vet jag inte, jag är så överväldigad just nu! Vi börjar nog med en pizzakväll.

Ashif Chowdary
Ålder: 50 år.
Bor: Halmstad.
Gör: Driver en mängd karateprojekt i Halmstad där han hjälper såväl nyanlända som svenska ungdomar att få en meningsfull fritid.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.