Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Fotboll för att förebygga kriminalitet! Leif Sjöqvist är en eldsjäl vars engagemang har räddat många från att hamna på villospår.

Värdegrund

Backa-ledaren Leif: ”Vi har sparat hundratals miljoner åt samhället”

Av Jakob Lundberg 1 February, 2019

Leif Sjöqvist har varit idrottsledare i Hisings Backa i 30 år. Han ser hur fotbollen bidrar till att hålla kriminaliteten nere i stadsdelen. Och nu kämpar han för att starta flicklag i föreningen.

Rösta på din favorit inom kategorin Ledare

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

2011 beslutade sig några unga män för att bilda en ny fotbollsförening i Backa på östra Hisingen. Hisingsbacka FC fanns redan, men den etablerade klubben hjälpte killarna som ville starta nya Backa BK.
– Jag var med och assisterade grabbarna som sedan själva skulle driva den nya föreningen. Vi hjälpte till med material och kunskap om hur man bygger upp en förening, stadgar och sådant. Och vi stod för lokal och planer, berättar Leif Sjöqvist, föreningsutvecklare i Hisingsbacka FC.

Det var oroligt i stadsdelen.
– Det var rätt mycket elände här i Backa på den tiden. Unga män som inte vet vad de ska göra, går gärna runt och drar. De blir ett lätt byte för människor som inte har alltför ädla avsikter, säger Leif Sjöqvist.

Han berättar om vilken effekt den nya fotbollsklubben har fått på samhället:
– Kriminaliteten har minskat drastiskt. Det finns något annat att göra, något annat att ta ansvar för. Och om man tar ansvar så förändrar man sitt sätt att leva.

Stora planer! Leif Sjöqvist nästa projekt blir att starta upp flicklag i Backa BK – men det är lättare sagt än gjort.

Under två år lånade Hisingsbacka FC ut sitt klubbhus till Backa BK några kvällar i veckan.
– Det blev en sorts fritids för män mellan 15 och 25 år. Jag skulle vilja säga att den nya klubben var den avgörande pusselbiten för att få det lugnare här i Backa. Vissa kvällar samlades hundra pers här i klubbhuset. Det var precis riskgruppskillarna som var här. De fick en klubb att samlas kring. När personer får ansvar så tar de oftast ansvar. Man skiter inte där man äter, säger Leif Sjöqvist och fortsätter:
– En förening blir som ett slags klister som drar till sig män och killar. Det finns som en sammanhållande länk mellan de här grabbarna. Om det inte finns några andra aktiviteter här än kriminalitet, då är det klart att du hamnar där.

Samtidigt som han ser fotbollsklubbarnas samhällsnytta ser han hur det offentliga stödet till föreningslivet har minskats.
– När man tittar på hur mycket samhället får tillbaka från oss så är det närmast löjligt små resurser som läggs på vår förening.

Det du håller på med är en ren vinstaffär för samhället, eller?
– Absolut! Om man ser på den sociala ekonomin och räknar på hur mycket pengar som sparas av att vi räddar bara en person från en kriminell karriär så handlar det om alltifrån 25 miljoner till 100 miljoner kronor.

Och det är på bara en person…
– Ja. Och utan att darra kan jag säga att vi har räddat ett antal sådana personer. Jag vet inte exakt vilka det är, men jag vet att det är så.
2016 gick Backa BK samman med FC Fyrklövern och bildade Hisingen FC, som i år har ett herrlag i division 6.

Men det finns inte bara unga män i Backa. Tjejerna är lika många, men nästan ingen av dem är aktiv i stadsdelens fotbollsföreningar.
Hisingsbacka FC har pojklag i alla åldrar, men flicklag saknas helt.
– Det är mitt och vår klubbs stora projekt nu att ändra på detta. Vi har ett bra damlag, men vi har jättesvårt att etablera tjejverksamhet. Vi har haft diverse projekt och lagt mycket resurser men vi har än så länge inte fått igång några flicklag. Men nu har vi träningar för tjejer i anslutning till skoltid. Det har fungerat bra. Men problemet är nästa steg, att få dem in i lagverksamhet på kvällar och helger. Det jobbar vi på nu.

Varför är det så svårt att få unga tjejer att komma till klubben?
– Dels är det generellt färre tjejer än killar som tränar. Och i socialt utsatta områden finns det en barriär mot att tjejer ska träna fotboll. Det är ungefär som det var allmänt i Sverige på 1960- och 70-talet. ”De fick fula knän” och fotboll var ”inget som flickor skulle hålla på med” … Och ett liknande synsätt finns fortfarande i många kulturer som präglar en majoritet av dem som har flyttat hit till Backa, säger Leif Sjöqvist.

Ett första steg är alltså att fånga upp tjejerna till fotbollsträningar vid skoldagens slut.
– Det är där vi kan nå dem, och vi hoppas att det ska lyckas. För det måste hända någonting nu. Det är många som pratar men det händer ju fan ingenting, utan det blir snarare värre och värre.

Han låter otålig och frustrerad när han talar om obalansen mellan könen.
– Om vi pratar jämställdhet generellt så kan vi ju inte luta oss tillbaka och tycka det är okej att mycket färre tjejer tränar idrott i allmänhet, och fotboll i synnerhet. Överhuvudtaget finns det väldigt få tjejfotbollslag i socialt utsatta områden.

Vad krävs för att ni ska kunna ta nästa kliv och få ihop flicklag i föreningen?
– Vi behöver kvinnliga ledare och instruktörer, tjejer som är tränare och förebilder. Vi behöver få möjlighet att arvodera kompetenta tjejer som tar tag i detta. Gubbar som jag kan hjälpa till att organisera och fixa, men ute på fotbollsplanen måste det finnas kvinnliga ledare för att detta ska bli bra.

Leif Sjöqvist har varit klubbledare och tränare för olika lag i Hisingsbacka i 30 år. Sedan 2010 är han halvtidsanställd. Vid sidan av jobbet som föreningsutvecklare har Leif fortfarande ideella tränaruppdrag i juniorlaget och i två pojklag (-02 och -05).

Vad är det som får dig att fortsätta med detta år efter år?
– För det första tycker jag att det är vansinnigt roligt med fotboll. Sen är det vansinnigt roligt att jobba med unga och se deras utveckling. Jag har följt rätt många från sex år ända upp till vuxen ålder, och nu börjar jag träna deras ungar. Cirkeln har liksom slutits.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.