Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Foto: Maria Cruseman

öppen

Cecilia, 26: ”Vårt mål är att förändra världen"

Av Anna Matzinger & Tobias Jansson 29 December, 2017

Fotboll – och ledarskap – har alltid haft en alldeles speciell plats i hjärtat hos Cecilia Safaee. 19 år gammal drog hon igång organisationen Futebol dá Força, som arbetar för att genom fotbollen stärka unga tjejer och deras rättigheter. Idag står över 30 länder på kö för att bli en del av organisationen – som har som framtida mål att inte längre finnas.

Redan när Cecilia Safaee var 14 år fick hon frågan av sin tränare om hon ville bli ledare.

– Många pratar om att klubben och planen är deras andra hem. För mig var det mitt första. Jag var tjejen som hängde på kansliet och blev lycklig om jag fick häfta upp något papper på anslagstavlan. Och jag har tillbringat så otroligt mycket tid på planen. Som spelare, domare, ledare, säger Cecilia Safaee.

När Cecilia fick frågan fanns ingen tvekan.

– Jag älskar fotbollen. Verkligen. Men viktigast för mig var alltid att jag blev sedd. Att jag var en person. Jag var inte bara back eller mittfältare utan jag var Cecilia. Fotbollen har alltid varit en trygg plats för mig, där jag fått växa på alla sätt. Genom att bli ledare kunde jag ge andra tjejer samma möjlighet, säger hon.

Cecilia jobbade vidare med den ledarskapsfilosofi hon fått med sig, men utvecklade den också. Viktigast för henne har alltid varit att skapa en trygg plats där de unga tjejerna kan stärka sin självkänsla och utvecklas på ett personligt plan. Vilket också ger de bästa förutsättningarna för dem att utvecklas som fotbollsspelare.

Gräsrötterna viktigast
Cecilias talang för ledarskap uppmärksammades tidigt hemma i Sverige, men kanske ännu mer när hon som 19-åring flyttade med sin mamma till Moçambique och började träna unga tjejer även där.

– De andra tränarna lade först märke till våra fina resultat förstås. Men de såg också att tjejerna i mitt lag fick en ny styrka på ett personligt plan, och att det faktiskt kunde förändra deras framtidsutsikter, säger Cecilia Safaee.

Och i de samtalen, med de andra tränarna i Moçambique, föddes idén om organisationen Futebol dá Força. Som Cecilia absolut inte vill säga att hon fick idén till själv – även om nog många andra skulle se det så.

– Vi arbetar alltid utifrån vad vi kallar för “transparent medskapande”. Och det var just det som hände när Futebol dá Força blev till. Vi tror på varje människas inneboende kapacitet och att alla kan åstadkomma vad de vill. I Moçambique såg ledarna att de metoder jag använde förändrade tjejernas liv och det ville de föra vidare. Så vi diskuterade hur vi skulle kunna lösa det och där och då föddes organisationen, eftersom den var bästa vägen att nå målet. Men det var ledarna som gjorde jobbet. Och så jobbar vi i alla länder. Vi lyssnar till vad målgruppen säger att de har för utmaningar, och hur de tror att vi tillsammans bäst kan anta dem, och formar verksamheten helt utifrån det, säger Cecilia Safaee.

Fotbollen först
Futebol dá Força finns numera i Finland, Sverige, Moçambique och Zambia – och har ledare under utbildning i ytterligare tio länder genom sin nya globala satsning FDF Movement, som gör det möjligt för vem som helst var som helst i världen att gå Futebol dá forças ledarskapsutbildning online och sedan få stöd att starta upp verksamhet i sitt närområde. Och även om målgruppen i mångt och mycket är varandra lika, så skiljer sig också deras behov väldigt mycket från varandra.

– Vi jobbar ju med unga tjejer och deras problem är på många sätt liknande över hela världen. Men konsekvenserna kan skilja sig oerhört mycket åt. Till exempel kan en 14-åring i Zambia bli gravid och tvingas sluta skolan. För en tjej i Sverige kan det kanske istället handla om att pressen på unga tjejer är för stor, och att många därför lever med psykisk ohälsa.

Men det finns också likheter. Inte minst nu under hösten när #metoo rasat för fullt, har det blivit uppenbart att unga tjejer och kvinnor får utstå sexuella trakasserier och övergrepp i sin vardag – vilket Cecilia vittnar om ser lika ut i alla länder där Futebol dá força arbetar:

– På många sätt är det befriande att många genom #metoo har förstått vidden av problemet. Vi har vetat i alla år att det ser ut såhär, men få har velat se problemet för vad det är eller göra något åt det. Vi har de senaste åren arbetat aktivt för att förebygga att tjejer ska behöva utsättas för saker som gör att de kan säga ”Me too”, berättar hon, och fortsätter:

– Vi utbildar våra ledare i sexuella och reproduktiva rättigheter, så att de kan prata med sina fotbollstjejer om rätten till sin kropp till exempel, och stå upp för sina rättigheter. Samtidigt behöver vi jobba med människor i tjejers närområde som ju är de som kan påverka om tjejers rättigheter respekteras. Det kan handla om alltifrån att diskutera vad samtycke innebär, att prata om att du inte har rätt till sex om du bjudit en tjej på en drink och vad gemensamt ansvar i en sexuell relation faktiskt innebär. Genom att fortsätta samtalen, både med tjejer och människor vid sidan av planen, kan vi förändra de attityder som gör att #metoo idag finns.

Skapa trygga mötesplatser
Futebol dá Força jobbar, i alla länder, med att genom fotbollen skapa trygga mötesplatser där tjejerna kritiskt kan få hjälp att reflektera över vilka normer som påverkar dem, och hur de kan skapa sin egen väg till sin egen framtid. Och kämpa för förändring där de tycker att det behövs.

Men det är ändå alltid fotbollen som står i fokus.
– Vi bedriver ingen gullig verksamhet där fotbollen kommer i tredje hand. Vi vill vinna matcher – och det gör vi. Jag skulle säga att den fotboll vi spelar är en av världens bästa. Och det finns så mycket forskning som stöder att vårt sätt att bedriva träning skapar de bästa spelarna. Men det handlar om att omdefiniera vad fotboll kan vara och den förändringen tar tid, säger Cecilia Safaee.

Avveckla sig själv
Den förändring Cecilia hoppas allra mest på är att Futebol dá Força inte längre ska behövas. Målet har hela tiden varit att förändra strukturerna i samhället, och därför jobbar de också nära etablerade aktörer som myndigheter och befintliga idrottsförbund. Och när organisationens värderingar genomsyrar dessa strukturer kan den helt enkelt avveckla sig själv.

– Vårt mål är att förändra världen. Och det kommer att funka! Vi har funnits i fem år nu, och för första gången kan jag se att målet är inom räckhåll. I alla fall i Sverige. Under året inledde vi till exempel ett samarbete med Skånes idrottsförbund, där de har anställt vår gemensamma medarbetare som jobbar med att implementera våra metoder i hela distriktet. Hon är anställd av förbundet, men är en del av vårt team. Precis så vill vi jobba, med att tillsammans med de befintliga strukturerna förändra dem i grunden, säger Cecilia Safaee.

Och oavsett om det handlar om att förändra hur fotbollen ser ut, eller att stärka tjejers självkänsla, eller förebygga sexuella övergrepp och trakasserier är Cecilia redo att anta utmaningarna.

– Absolut, det är inte en fråga om vi kommer lyckas – det handlar om hur och när. Många brukar kalla mig naiv när jag säger att jag vill förändra världen, men de har ju bara inte förstått att jag och vi på Futebol dá força har en riktigt bra strategi. Men såklart kan vi ju inte heller göra det på egen hand, utan vi behöver ju också vara många som tillsammans skapar förändring. Vi har till exempel en supporterklubb där vem som helst kan bidra till vårt arbete och till riktigt bra fotboll, och därmed vara med oss och förändra världen!

Bli medlem i FDF:s supporterklubb och stärk tjejers rättigheter och möjligheter 

Cecilia Safaee
Född:
1991.
Från: Stockholm.
Gör: Vd för och grundare av organisationen Futebol dá força.
Några utmärkelser: Kompassrosen (Konungens stiftelse för ungt ledarskap) (2014), Innovation in Action One Wish Award, för exceptionella idéer och enastående insatser (2015), Årets peppare på Idrottsgalan (2016).

Futebol dá força
Grundades: 2012 i Moçambique.
Var de finns: Sverige, Moçambique, Zambia och Åland. Organisationen har 30 länder på väntelista, och har senaste tiden prioriterat att fler ska kunna ta del av utbildningen online.
Antal spelare: 8 782.
Antal utbildade ledare: 519.
Antal samhällen: 99.
Källa: futeboldaforca.com

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.