Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Lisbeth Johansson, idrottskonsulent, har varit en nyckelfigur i framtagandet av Samsyn Småland – ett djupgående samarbete mellan olika specialförbund.

HÄLSA

Den småländska succén får fler barn att idrotta

Av Jakob Lundberg 10 December, 2018

I Småland har idrotterna slutat sin dragkamp om barnen. Istället har de skapat samsyn. Syftet är att barn ska hålla på längre med flera sporter – och aldrig känna stress över att missa träningar på grund av krockar.

Rösta på din favorit inom kategorin Hälsa

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

Många barn och ungdomar känner sig tvingade att välja idrott tidigt. I Småland har nu innebandy, fotboll, handboll, ishockey, bandy och basket gått samman för att motverka detta. 

I satsningen Samsyn Småland har de enats om en gemensam syn på barns och ungdomars rätt till en allsidig träning. De olika sporternas specialdistriktsförbund samarbetar nu för att praktiskt ordna det så bra som möjligt för tjejer och killar som vill delta i flera idrotter.

Allt började med att idrotterna för tre år sedan kontaktade Smålandsidrotten för att få hjälp med att komma igång. Lisbeth Johansson och Fredrika Lindström, idrottskonsulenter på Smålandsidrotten, har varit stöd och bollplank och hållit ihop arbetet.

”Något behövde göras”

– Under hela 2016 var det en process med ett antal möten och ibland livliga diskussioner. Men redan från början var alla idrotterna väldigt överens om att något behövde göras och att de ville ha ett gemensamt förhållningssätt och riktlinjer, säger Lisbeth Johansson och fortsätter:

– Idrotterna har exempelvis olika åldrar för när de börjar med distriktslag, ungdoms-SM och sådant. Det fanns mycket att vrida och vända på innan de till slut kom fram till något gemensamt som alla skulle kunna leva upp till.

I februari 2017 skrev de sex specialdistriktsförbunden under avtalet Samsyn Småland, som gäller för ungdomsverksamhet upp till och med 15 års ålder.

Vad innebär då avtalet i praktiken?

* En tydlig definition av säsonger. Fotbollens högsäsong är april till september. De fem inomhuslagidrotterna har högsäsong från oktober till mars. Den idrott som har högsäsong ska gå före vid krockar.

* Idrotterna ska planera sin tävlingsverksamhet utefter sin säsong – och även i övrigt genom samarbete i möjligaste mån undvika att matcher, cuper och träningar inom samma åldersgrupp kolliderar.

* En prioriteringsordning av olika nivåer på tävlingsverksamhet, så att det ska bli enklare att välja om olika sporters aktiviteter trots allt sammanfaller.

* Ledarna ska i första hand inte påverka barnens val vid krockar. Barnen ska själva få välja, men om de söker stöd ska ledaren, oavsett idrott, uppmuntra att delta i aktivitet efter den prioritering som gäller i Samsyn Småland – alltså inte försöka få barnen att välja ledarens egen idrott.

Mångsidigt idrottande skapar en elit

Synsättet att barn ska uppmuntras att syssla med flera idrotter grundar sig också på forskning. En tidig specialisering verkar inte öka ungdomars vilja att idrotta längre upp i åldrarna. Av forskningsrapporten ”Vägarna till landslaget” (av PG Fahlström med flera på Linnéuniversitetet) framgår att mångsidigt idrottande dessutom skapar elit. Drygt 300 landslagsidrottare från 39 idrotter intervjuades. Cirka två tredjedelar av dem hade hållit på med tre olika idrotter upp till 14 års ålder.

– Det är bra för föreningarna att veta att de också kan stötta sig på forskning. Då känner de att de är på väg i rätt riktning, säger Lisbeth Johansson och fortsätter:

– Detta är en långsiktig satsning och det är alla med på. Vi vänder inte skutan på direkten, utan det handlar om att successivt få med fler idrotter, fler föreningar och ledare i tänket och förståelsen.

Samsynstanken har spridit sig ner på lokal nivå i flera Smålandskommuner. Föreningar från olika idrotter – även andra än de sex som är med i Samsyn Småland – sitter ner och samarbetar för att förebygga tidskrockar och hitta de bästa lösningarna för barnen.

– Det är jättebra. Bara att dialogen finns mellan de olika idrotterna är så viktigt. Det finns bara vinster med att samverka och prata med varandra.

”En vinst för både folkhälsan och elitidrotten”

Den viktigaste målsättningen med Samsyn Småland är att få ungdomar att hålla på längre med flera idrotter – och att de överhuvudtaget ska idrotta högre upp i åldrarna.

– Idag har vi kulmen vid elva år. I den åldern är det flest barn som idrottar och sedan går kurvan neråt. Det är ju helt galet. Vi måste flytta fram den där puckeln. Det finns så mycket att vinna på det, både för folkhälsan och elitidrotten, säger Lisbeth Johansson.

Rösta på din favorit inom kategorin Hälsa

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.