Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Linda Boodh under bokmässan där Olika förlag väckte både nyfikenhet och köplust hos besökarna. Foto: Peter Claesson.

Nyhet

Det udda bokförlaget som satsar på kvinnliga stjärnor

Av Tobias Jansson 3 December, 2018

Det hörs på namnet. Olika förlag är bokförlaget som vill skilja sig från mängden – och nu kommer den tredje delen i serien om fotbollsstjärnan Kosovare Asslani.
– Varför ska inte unga tjejer få läsa böcker om sina stora förebilder? frågar sig vd:n och grundaren Marie Tomicic.

Rösta på din eldsjäl inom Integration

Visste du att…

… Folkspel är en ideell organisation som ägs av 73 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter (Bingolotto och Sverigelotten) för på så sätt dra in pengar för att finansiera sin verksamhet.

I ett hörn på den populära och årliga Bokmässan i Göteborg fanns en monter som väckte uppmärksamhet. Där höll Olika förlag till under de fyra dagarna. Nyfikenheten bland besökarna som hittade dit var stor.
– Vi vill ge ut böcker som utmanar stereotyper och förlegade normer. Vi vill inte vara med och bidra till att förstärka de ensidiga stereotyperna som sprids, utan vi vill vara normkreativa, säger Marie Tomicic som en sorts åsiktsförklaring.

Vissa av förlagets barn- och ungdomsböcker använder därför ordet ”hen” – och ett bakomliggande syfte med hela utgivningen är att samtliga titlar ska bidra till ett jämställt och mer jämlikt samhälle. Därför speglas också samtidens mångfald i sätt att vara och sätt att leva.
– Varför måste man alltid veta viket kön det är på ett barn i en berättelse? Varför är det viktigt? säger Marie Tomicic.

Förutom alla pedagogiska barn- och ungdomsböcker har Olika förlag också satsat på en speciell form av kapitelböcker: Skönlitterära berättelser för barn och ungdomar som tar avstamp i framgångsrika kvinnliga idrottsstjärnors liv och karriärer – och då företrädesvis fotboll. Än så länge, är bäst att tillägga – för fler kvinnliga idrottshjältar är på väg att porträtteras på liknande sätt.
– Det finns hur många flickor och tjejer som spelar fotboll i Sverige idag – men det har aldrig funnits någon litteratur om deras naturliga förebilder. Det ville vi ändra på. Det började med att vi skrev en bok tillsammans med Charlotte Rohlin – och sen har det bara fortsatt, säger Marie Tomicic.

Böckerna är en blandning av dokumentär och fiktion.
– Våra författare har intervjuat huvudpersonen i varje bok och har något att utgå från: Uppväxten, lite anekdoter från deras liv, lite milstolpar i deras karriärer och så vidare. Sedan har de fyllt på med fiktion.

I dag finns det böcker om nämnda Charlotte Rohlin, Marta, Therese Sjögran. Olivia Schough och Hedvig Lindahl. Och om Kosovare Asslani, där den tredje delen ”Rakt i krysset, Kosse” precis har släppts.

Den handlar såklart mycket om fotboll, men tar också upp om mobbning och är till stor del byggd på händelser från Kosses uppväxt. Här beskrivs också när hon fuskade med löpträningen och när hon fick ärva sin storebrors fotbollsskor.

Läs mer här: www.olika.nu

Skulle du vilja ha ”Rakt i krysset, Kosse”? Vi lottar ut tio böcker. Skriv en kort formulering och din adress i ett mejl till: tavling@waspcommunication.se

Vi behandlar endast dina personuppgifter för genomförandet av tävlingen och för att vi ska kunna distribuera vinster till vinnare. Efter att tävlingen avslutats och priserna lämnats ut raderar vi personuppgifterna från våra system.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.