Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
Anna Barfod tycker att föräldrar ska ta ett större ansvar för hur de uttrycker sig om utseende och kroppsform, och strider för att scouterna ska stärka självkänslan hos barn och ungdomar.

Hälsa

En video på Facebook blev droppen – nu kämpar Anna mot kroppsfixering

Av Alexandra Ekström Madrid 9 July, 2018

Genom programmet Free being me har scoutkåren Hedvig Eleonora, med Anna Barfod i spetsen, gett barn och unga bättre respekt för sig själva och sina kroppar.
– Föräldrars kritiska kommentarer om sina egna kroppar överförs på barnen, säger Anna Barfod.

Nominera din Eldsjäl i kategorin Hälsa här

Visste du att…

… svenskt föreningsliv sålde Bingolotter och Sverigelotter för drygt 486 miljoner kronor under 2017, och att hela överskottet (164 miljoner kronor) har gått direkt tillbaka till föreningarna?

Anna Barfod gick med i Scouterna redan som barn och engagemanget har inte svalnat. Idag är hon ledare för två barngrupper i Hedvig Eleonoras scoutkår.

Våren 2016 blev Anna Barfod inbjuden till ett lunchseminarium om det nya programmet Free being me som skulle lanseras och hon tackade ja direkt. Programmet Free being me riktar sig till barn och ungdomar med syftet att stärka deras kroppsliga självförtroende och självkänsla.

– Jag hade precis sett en video på Facebook om hur kroppshetsen börjar redan i hemmen. Föräldrarnas kritiska kommentarer om sina egna kroppar överförs på barnen som också börjar se kritiskt på sig själva. Filmen berörde mig verkligen, säger hon.

Seminariet var en snabb introduktion till programmet och hon blev inspirerad att lyfta det med barnen i den egna kåren.

– Vi jobbar alltid utifrån vår värdegrund i Scouterna – en del av det är att skapa självkännedom och lära känna kroppen. Men inget vi gjort tidigare har varit så här konkret om att stärka unga i deras egen självbild.

Tio miljoner scouttjejer har fått gå programmet globalt vilket varit en frigörande resa för många. Friheten i att få och våga vara sig själva är inte lika självklart i alla länder. Effekterna blir kanske därför ännu större i länder där flickor traditionellt både har lågt egenvärde och värde i samhällets ögon. Men samtidigt är det viktigt att även barn i Sverige får tillgång till programmet och lära sig respektera sig själva och andra bättre.

Anna och hennes ledarkolleger i kåren valde att de själva skulle gå igenom programmet först innan de började köra det med barnen. Det blev en tvådagars-workshop om hur de såg på sig själva och dåliga beteenden de riskerar att föra vidare till barnen.

– Workshopen var jättenyttig – vi lärde oss massor och fick en del nyttiga tankeställare. Jag har blivit mycket snällare mot mig själv.

Här går både flickor och pojkar programmet tillsammans. Innehållet är åldersanpassat, de yngre barnen får lära sig mer om att det är irrelevant hur man ser ut – det viktigaste är kroppens funktion och hur man är på insidan. Yngre barn är fortfarande mer öppna och har inte en lika bestämd uppfattning om vad som är vackert eller inte, därför ska inte programmet heller plantera sådana frön i deras huvuden. De äldre barnen får däremot jobba mer med konkreta skönhetsideal och hur de ska stå emot den kroppshets som finns överallt omkring oss.

Anna kunde snabbt konstatera att barn som bara är åtta-nio år redan har frågor om utseende, smink och träning.

– Det måste vi som ledare bemöta på rätt sätt. Vi fokuserar på vikten av att välja själv. Vill man sminka sig är det självklart helt okej och träna är ju bra för hälsan. Men, det ska inte kännas som ett tvång att förändra kroppen, säger Anna Barfod.

Föräldrarna till barnen var informerade om att barnen skulle få gå programmet och de ombads att hjälpa till att svara på frågor som barnen kom hem med. De fick också med sig material så att de kunde läsa på om hur de kunde bemöta alla tankar. Flera föräldrar har tackat Anna i efterhand.

– Många föräldrar började själva reflektera över hur självkritiska de var och hur de påverkar sina barn med negativa kommentarer om sig själva. Som vuxen behöver man fundera på hur man respekterar sig själv. Det tar så mycket energi att vara osäker, den energi vi egentligen vill lägga på barnen.

Efter programmet har kontakten mellan barnen har blivit varmare och tätare, de har fått en fördjupad vänskap. Barnen uppmanar också varandra att inte prata om kroppen om de råkar halka in på det.

– De berättar historier för mig om hur de använt sina nya insikter. De har till exempel vågat stå upp för andra barn i skolan. Om någon sagt något elakt om någon annans utseende i skolan är de noga med att säga ifrån och förklara att man minsann inte säger så, berättar Anna Barfod.

Programmet är ännu inte schemalagt för alla barn inom svenska Scouterna, men målet är att alla ska gå igenom det i sinom tid.

Nominera din Eldsjäl i kategorin Hälsa här

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.