Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo
”De är vana att bråka för att ta sig fram och bryr sig inte alltid så mycket om skolan. Men det är bra killar om man bara pratar med dem.", säger Ali Demirci.

Nyhet

Fotbollstränaren Ali: ”Fotbollen ger stabilitet i deras liv – många har svåra saker i bagaget”

Av Anna Matzinger 27 April, 2018

Han har köpt en minibuss för att kunna köra killarna till träningar. Betalat deras säsongsavgifter. Handlar åt deras mammor och ser till att de sköter sig i skolan. Nu får fotbollsledaren Ali Demirci i Syrianska IF 25 000 kronor från GeBortTillSport-stipendiet – och kan äntligen ta med sig sitt lag på en sommarcup!
– De är galna av glädje, säger han.

Nominera din eldsjäl inom integration

Allting började med att tränaren i Ali Demircis sons fotbollslag slutade. Laget splittrades och Ali tog över; temporärt, trodde han. Men så fick laget ett gäng nya medlemmar, och Ali insåg att han, verkligen, behövdes.

– Många av killarna som sökte sig till oss var lite stökiga. Kaxiga. De hade haft problem i sina förra lag men ville gärna spela fotboll. Och jag såg att de här killarna hade fått så mycket skäll, de var så vana vid att man skrek åt dem, så jag ville visa att det går att göra annorlunda. Man ska bara prata med dem. Jag ville att de skulle få en chans, säger Ali Demirci.

Vinner varenda match

Killarna i laget är mellan 12 och 14 år. De bor alla i Västerås-trakten och många av dem kommer från socioekonomiskt utsatta områden. De är vansinnigt duktiga på fotboll, “vi spelar mot två år äldre killar men vinner varenda match” som Ali säger, men har istället andra svårigheter att fightas med.

– Många bor med ensamstående mammor som inte har mycket pengar och en del är sjuka. De är vana att bråka för att ta sig fram och bryr sig inte alltid så mycket om skolan. Men det är bra killar om man bara pratar med dem. Jag talar om för dem att de måste sköta skolan, den är så viktig, säger Ali Demirci.

Viktigt att sköta skolan

Om Ali hör på snacket i omklädningsrummet att någon skolkat eller misskött skolan ringer han direkt till föräldrarna. Blir det ingen bättring får spelaren inte vara med på match – tills han kommit på bättre tankar och börjat sköta skolan igen. Men alla är alltid välkomna på träning; det är viktigt att de vet att de har en fast punkt någonstans, något som alltid finns kvar.

– Många av killarna har svåra erfarenheter i bagaget. Fotbollen är något de kan hålla fast vid, som kan ge lite stabilitet, säger Ali Demirci.

Laget tränar tre gånger i veckan och under säsong är det minst en match varje helg. Ali Demirci är med på alla. När han märkte att många av killarna hade svårt att ta sig till träningarna köpte han, för egna pengar, en minibuss för att kunna hämta upp och lämna dem. Alla spelare har heller inte råd med medlemsavgiften till Syrianska IF.

– Då sålde jag Restaurangchansen [ett häfte med rabattkuponger] på jobbet och fick ihop till deras avgifter. Sen kontaktade vi kyrkan här och en pastor betalade för en annan av killarna, säger Ali Demirci.

Drar in pengar via kiosken

För att få ihop pengar till domarersättningar och andra kostnader i samband med matcher så driver Ali så ofta han kan klubbens kiosk. Ibland kan han engagera föräldrar i laget till försäljningen, andra gånger sköter hans yngsta son det.

– Många av föräldrarna vill gärna vara med mer men har inte alltid möjlighet. Till exempel var det för ett tag sen en mamma som blev väldigt sjuk, så då hjälpte jag henne att handla ris och annat, säger Ali Demirci.

Sedan några månader tillbaka har dock Ali fått lite avlastning.

– Då fick vi in ett par killar från Västerås SK i laget och en pappa där är med som tränare nu. Och så har vi en mamma som är ekonomiskt ansvarig. Så det är lite lättare för mig nu. Men det är klart att det är tufft ibland att sköta så mycket ensam, säger Ali Demirci.

Killarna galna av glädje

Spelarnas dröm har länge varit att kunna åka på en cup, och tack vare ett stipendium på 25 000 kronor från GeBortTillSport-projektet kan de nu göra det. I sommar bär det av till Skara Sommarland Cup.

– Vi är anmälda nu och har betalat avgiften. För killarna är det här så stort. Många av dem har aldrig gjort en enda resa utanför Västerås. Så de är helt galna. Det ska bli helt fantastiskt roligt att ta med dem på det här, säger Ali Demirci.

Nominera din eldsjäl inom integration

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.