Annons – Innehåll från Folkspel
folkspel logo

Årets Eldsjäl 2017

Årets Eldsjäl gör ishockeyn lika för alla

Av Tobias Jansson 15 March, 2018

Genom sitt enorma engagemang erbjuder han tjejer och funktionsnedsatta i utsatta stadsdelen Angered att lära sig spela ishockey.
– Jag är stolt över det här priset och det ger mig bara ännu mer kraft för framtiden Jag ska fortsätta kämpa för att vi ska få en jämställd idrott för alla – för det har vi inte i dag, säger han, efter att ha vunnit det fina priset.

Vid Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm korades i torsdags kväll Årets Eldsjäl för 2017 – och juryns val föll på en 59-årig göteborgare som lägger ner all sin fritid på att lära ut hockey i stadsdelen Angered.

Eller som Jan Mellgren själv säger:
– Mina uppdrag är nog allt från att bära klubbor och fylla på vatten till att vara ordförande i klubben. Jag är med i det mesta.

Allt började för sex-sju år sedan när Jan Mellgrens dotter ville börja spela ishockey.
– Då fick jag upp ögonen för vilka taskiga villkor som gäller för tjejer som vill spela, och då föddes min idé om att hjälpa damhockeyn i Sverige. Det är i grunden en jämställdhetsfråga.

Att då förlägga verksamheten i socialt utsatta stadsdelen Angered var en utmaning i sig, och hockeyskolan ska vara gratis – för alla. Det är en tydlig markering, för att kunna ge alla som vill vara med chansen. Ingen ska känna sig utanför.
– Skälet till att vi finns är att vi tror på mångkulturen och det toleranta samhället. Angered har stor barnfattigdom och höga ohälsotal. Vi måste göra vårt för att förbättra folkhälsan. Där tror jag att idrotten är väldigt viktig.

Jan Mellgren påpekar, precis som många andra eldsjälar, att det är glädjen som han får tillbaka som är drivkraften.
– Jag får tillbaka massor av glädje. Jag får tillbaka människor som utvecklar sig. En tjej från Libanon som är med oss sade i en kanadensisk tidning nyligen att hockeyn för henne betyder att hon kan fokusera på skolan och få ett mål. Hon har fått drömmar. Jag tror att idrotten kan hjälpa til att skapa drömmar. Barn utan drömmar går en väldigt taskig framtid tillmötes och det är en skyldighet för idrotten att ge drömmar, säger han.

På samma sätt är det för kälkhockeyspelarna som Jan Mellgren också tagit under sina vingar.
– Jag irriterade mig på att det hängde kälkar i hallen – men ingen använde dem. Därför startade jag upp den sektionen. Vi måste se till att idrotten har en plats för alla.

Och att Folkspels jury gjorde ett bra beslut när de bestämde sig för att utse Jan Mellgren till hela Sveriges eldsjäl råder ingen tvekan om. De nästan 300 personer som var på galan på Berns ville aldrig sluta applådera den välförtjänte vinnaren.

– Nu ska vi tillsammans med skolorna och företagen och de andra föreningarna uppe i Angered fortsätta att växa och ge alla chansen att vara med. Jag är stolt över här priset och det ger mig bara ännu mer kraft för framtiden.

Förutom äran fick Jan Mellgren totalt 75 000 kronor och en bil från Volkswagen. Prispengarna ska rakt in i verksamheten och till hälsoprojekt i Angered, så Göteborg HC kan fortsätta utvecklas och ge unga tjejer drömmar.

Jan Mellgren
Ålder: 59 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Initiativtagare till Göteborg HC:s riksserielag i damhockey. Har öppnat upp för damhockey och hockey för funktionsnedsatta i Göteborg i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen Angered.

Våra samarbetspartners

Senaste nytt

Tack för din nominering!

Tack för din röst!

Din röst är registrerad. Vinnaren kommer att presenteras på Eldsjälsgalan i mars 2019. Folkspel tackar för din röst och för att du bryr dig om och uppskattar eldsjälarnas insatser.

Du har redan röstat!

Din röst i denna kategori är redan registrerad. Om detta inte stämmer kan det vara så att du delar IP-adress med andra som har röstat. Testa i så fall att rösta från din mobiltelefon eller från en annan dator.